Linkuri accesibilitate

Efectele electorale ale summitului de la Vilnius (Jurnal de Chişinău)

Cum era de aşteptat, ziarele de astăzi sunt împânzite cu articole dedicate Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius:

Cotidianul „Adevărul” citează experţi care relatează că atmosfera de la Summit este tensionată. Citez: „Este o oarecare debusolare, dată fiind retragerea de ultimă oră a Ucrainei. Mirarea este şi mai mare având în vedere că preşedintele Viktor Ianukovici s-a sucit în ultimele două zile. Acum este la fel de anti-UE cum era înainte pro-UE. Este o nervozitate şi un sentiment al unei neîmpliniri pe tema Ucrainei. În toată această poveste, Moldova a ieşit bine. Nici nu poate fi altfel dacă o comparăm cu celelalte ţări din Parteneriatul Estic”, a povestit pentru „Adevărul” Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene.

Ministrul pentru Europa al Marii Britanii, David Lidington, afirmă, într-un articol pentru „Adevărul” că Parteneriatul Estic nu e un doar un concept, ci o expresie a angajamentului UE faţă de vecinii săi estici, iar Acordul de Asociere oferă regiunii speranţa că prosperitatea economică şi nivelul de viaţă din Uniune pot fi şi ale lor. „Este în interesul tuturor ca ţările Parteneriatului Estic să devină mai prospere şi stabile. Deschiderea uşii spre Vest nu înseamnă închiderea uşii spre Est. Parteneriatul Estic este benefic atât pentru regiune, cât şi pentru vecinii săi”, a precizat dl Lidington.

În articolul „Efectele electorale ale Summitului de la Vilnius”, publicat de „Jurnal de Chişinău”, Lilian Negură opinează că politicienii moldoveni fără îndoială vor exploata la maxim succesele obţinute la Vilnius. Citez din nou: „Eu nu sunt sigur însă că acest lucru va fi suficient pentru a schimba preferințele electorale, luând în considerație scepticismul cetățenilor moldoveni. De altfel, acest scepticism mi se pare absolut justificat în condițiile în care ei au fost mințiți nu o dată de politicieni. /.../ De aceea succesul adevărat, din punct de vedere electoral, va constitui fără îndoială abolirea regimului de vize pentru moldovenii care vor călători în UE”, conchide autorul.

Svetlana Corobceanu de la „Jurnal de Chişinău” observă că regimul sovietic a schimbat denumirile a peste 200 de localităţi din Republica Moldova. Acest lucru, se pare, nu afectează nici simţul naţional al localnicilor, nici al autorităţilor interesate de altfel să ajungă cât mai curând în Europa. Ce simte, cum gândeşte un cetăţean originar din Kransoarmeiscoie, Suvorovka, Okteabrskoie, Pervomaiskoie, Lazo etc., şi care e atitudinea sa faţă de sărbătorile, generalii sau revoluţionarii sovietici, pe care îi onorează cu denumirea localităţii în care îşi au căminul? Sunt doar câteva întrebări la care ziarista a încercat să afle răspunsul.

Radio Chişinău” îl citează pe ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, care consideră că Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius nu ar trebui privit ca un joc geopolitic între Uniunea Europeană și Federația Rusă. Ministrul polonez de externe a salutat şi anunțul Comisiei Europene, potrivit căreia cetățenii moldoveni care dețin pașapoarte biometrice vor primi dreptul la liberă circulație în spațiul Schengen. „Aceasta să fie o lecție: dacă faci ceea ce este bun pentru economia ta și pentru a îndeplini criteriile, Europa este generoasă. Acest lucru ar trebui să îi inspire și pe alții” a declarat Radoslaw Sikorski.

Analistul politic de la „Ziarul Naţional” Petru Bogatu susţine că Traian Băsescu, preşedintele României, a lansat miercuri seara o bombă politică cu efecte multiple, unele dintre ele mai puţin vizibile. Pentru prima oară un şef al statului român a definit unirea cu Republica Moldova ca fiind un obiectiv naţional prioritar. În opinia dlui Bogatu, două amănunte nu trebuie să ne scape pentru a înţelege corect semnificaţia adevărată a afirmaţiilor sale potrivit cărora „următorul obiectiv de ţară pentru România este reîntregirea ţării”. Mai întâi, el a recunoscut că „nu este momentul” să se ceară astăzi unirea. Mai apoi, în aparenţă contrazicându-se, a subliniat că anume „acum este oportun să o spunem că avem acest obiectiv”.

În paginile săptămânalului „Timpul” Marin Basarab publică un apel de solidaritate către jurnaliști, bloggeri și formatori de opinie, pe care îi îndeamnă să nu mai relateze evenimentele organizate de Partidul Comuniştilor. Iată explicaţia autorului: „Acest partid a expirat și s-a transformat într-o trupă de circ ambulant spre hazul și necazul societății. Și este păcat că noi, jurnaliștii, le tot turnăm apă la moară. Eu cred că ajunge. Să-i lăsăm în marasmul lor personal. Credeți-mă, dacă nu vor apărea în presă - vor dispărea din scena politică odată și pentru totdeauna. Ar părea că acest boicot nu e prea democratic, însă și această opoziție comunistă nu mai este deloc opoziție”, este opinia exprimată de Marin Basarab.
XS
SM
MD
LG