Linkuri accesibilitate

La Vilnius a început summitul Parteneriatului Estic


La Vilnius a început summitul Parteneriatului Estic, la care Moldova și Georgia parafează acordurile de asociere la Uniunea Europeană. Reuiunea din capitala Lituaniei este dominată de incertitudinea privind viitorul relațiilor UE cu cea mai mare dintre țările Parteneriatului Estic, Ucraina, care a renunțat săptămâna trecută să mai semneze acordul de asociere, de teama impactului lui negativ asupra economiei și a relațiilor cu Rusia. Mai mulți lideri europeni au sugerat că la Vilnius Ucraina nu va mai semna acordul, dar au insistat că ”ușa rămâne deschisă”.

”Totul este în mâinile lor (ale ucrainenilor), dacă vor într-adevăr să se integreze în Europa, dacă apucă pe calea democrației și drepturilor omului, vor fi întotdeauna bineveniți în UE”, a spus președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat: ”Vom spune limpede că UE este gata să primească Ucraina ca membru asociat, să semneze acordul de asociere. Nu am nicio speranță ca asta să se întâmple de această dată, dar ușa este deschisă”.
Unul din liderii opoziției ucrainene, boxerul Vitali Klitschko, a spus că nu-și pierde speranță că acordul de asociere a Ucrainei la UE va fi semnat mâine la Vilnius. ”Știu că mâine va fi o întâlnire a președintelui ucrainean Yanukovich cu cancelarul german Merkel unde vor discuta lucruri importante pentru acord”, a spus Klitschko.
XS
SM
MD
LG