Linkuri accesibilitate

Valentina Ursu la Vilnius
Valentina Ursu la Vilnius

LIVE BLOG. Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius

Urmăriţi în direct reuniunea la vârf din capitala Lituaniei, de unde relatează corespondenta Europei Libere Valentina Ursu.

08:25 29.11.2013
La ora 9 premierul Iurie Leancă urmează să parafeze acordul de asociere între RM şi UE. Şefa diplomaţiei Moldovene, Natalia German, a declarat Europei Libere că în calitate de negociator-şef din partea Moldovei a aplicat semnătura pe fiecare din cele peste 900 de pagini ale documentului cu un sentiment de profundă satisfacţie profesională. Ea spune că procesul parafării a încununat munca enormă depusă de întreaga echipă guvernamentală în negocierile documentului pe parcursul a trei ani. Natalia Gherman a precizat că a lăsat doar o singură pagină pe care în scurt timp o va parafa premierul Iurie Leancă împreună cu şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton. Întregul text al acordului din partea UE a fost parafat de negociatorul şef de la Bruxelles Gunnard Wiegand. La parafare vor fi prezenţi şi cei trei lideri ai partidelor ce au creat coaliţia de guvernare pro-europeană de la Chişinău, liderul PLDM Vlad Filat, liderul PD Marian Lupu şi liderul PLRM, Ion Hadârcă.

08:26 29.11.2013
Până la parafare, premierul Iurie Leancă se va întâlni cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, ţara cea mai reticentă faţă de liberalizarea regimului de vize între RM şi UE, dar premierul Iurie Leancă s-a arătat încrezător că şi autorităţile de la Paris vor da dovadă de suficientă deschidere ca regimul de vize să fie abolit pentru cetăţenii moldoveni, mulţi dintre care trăiesc şi lucrează în Franţa.
08:35 29.11.2013
Imediat după parafare va începe summitul la care premierul Iurie Leancă va ţine un discurs în limbile engleză şi franceză. După summit, va ţine o conferinţă de presă împreună cu Jose Manuel Barroso, cu peşedinta Lituaniei şi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Premierul a mai declarat Europei Libere că se va adresa cu un mesaj şi către cetăţenii RM pentru a reconfirma cât de important este parcursul RM spre UE. Iurie Leancă a declarat pentru EL că la fiecare discuţie cu demnitarii europeni vorbeşte şi despre nevoia reintegrării teritoriale a RM şi că este necesar ca avantajele apropierii RM de UE să fie resimţite şi de locuitorii din stânga Nistrului.
08:37 29.11.2013
În acest moment, preşedintele Comisiei Euroepne, Jose Manuel Barroso, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, întâmpină membrii celor 28 de delegaţii oficiale care au venit la summitul de la Vilnius.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG