Linkuri accesibilitate

Comunitatea evreiască sărbătorește Hanuka în centrul Chișinăului


În acest an comunitatea evreiască din Moldova a ridicat pentru prima dată candelabrul în public, în faţa teatrului Anton Ceho.



După mai multe dispute în anii precedenți, comunitatea evreiască a fost lăsată anul acesta să sărbătorească Hanuka într-o zonă mai centrală a Chișinăului. Hanukia, candelabrul tradițional a fost instalat în fața teatrului Anton Cehov. Chiar dacă este la câteva sute de metri de principala catedrală ortodoxă a Mitropoliei Moldovei, activiștii ortodocși nu s-au revoltat anul acesta ca în trecut. Diana Răileanu a fost la aprinderea unei noi lumânări pe menora.


De sărbătoarea evreiască Hanuka, cunoscută şi ca „Sărbătoarea Luminii”, timp de opt zile evreii din întreaga lume aprind lumânări pe candelabrul tradițional.

În acest an comunitatea evreiască din Moldova a ridicat pentru prima dată candelabrul în public, în faţa teatrului Anton Cehov . În 2009, Menorah evreiască instalată în centrul Chişinăului fusese demontată de un grup de creştini ortodocşi.

Atunci, incidentul a atras critici în adresa Moldovei, inclusiv din partea Departamentului de Stat american.

Faptul că în acest an Menorah a fost amplasată într-un loc public, pentru Efim Groisman din Bălţi, reprezintă un miracol:

„Am venit la Chişinău pentru a aprinde cea de-a doua lumânare din candelabru. Hanukkah e sărbătoarea luminii şi a libertăţii. E un miracol că Menorah, la fel ca şi în alte oraşe ale lumii este amplasată în aceste zile într-un loc public. Pe timpul Uniunii Sovietice nu am avut voie să ne bucurăm de această sărbătoare. Fiecare din noi aprindeam candelabrul pe furiş. Astăzi simţim că suntem liberi şi nu trebuie să ne mai ascundem. Faptul că ne-am adunat cu toţii aici şi deschis, fără frică, putem ne bucurăm de această sărbătoare, e minunat. Cred că nu mai merită să ne amintim ce a fost în urmă cu patru ani, răul trebuie dat uitării şi trebuie să ne gândim numai la bine.”

După incidentul din 2009, comunitatea evreiască a sărbătorit Hanukkah la adăpost, aprinzând Menorah pe teritoriul unui centru cultural.

Daniel Munteanu, reprezentantul sinagogii Habad Liubavici din Chişinău, recunoaşte că până în ultimul moment s-a îndoit de faptul că în acest an se va putea aprinde candelabrul în centrul capitalei:

Daniel Munteanu
Daniel Munteanu
„Nimeni dintre organizatori nu poate nega faptul că am pus la îndoială că vom reuşi să amplasăm Menorah aici. Cred că numai cu implicarea Celui de Sus a fost posibil acest lucru. Oricum, lucrurile se schimbă în Republica Moldova. Recunoaştem, aici, comunitatea evreiască întotdeauna s-a simţit bine. Problema este că tânăra generaţie nu ştie cine sunt evreii şi, prin urmare, nu ştie ce atitudine să aibă faţă de noi. Rezolvarea Pe nimeni nu impunem să ne accepte, noi suntem deschişi spre comunicare şi sperăm doar oamenii să înveţe să-i accepte pe cei din jur aşa cum sunt ei, chiar dacă sunt diferiţi decât majoritatea.”

Deşi comunitatea evreiască susţine că incidentul din 2009 s-a consumat şi trebuie dat uitării, Republica Moldova mai culege consecinţele acelei întâmplări. În acest an Raportul Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei, document publicat la 15 octombrie, conţine o menţiune în care se aminteşte că autorităţile de la Chişinău i-au sancţionat prea blând, cu o amendă de 600 lei, pe cei care au demontat Menorah în perioada Hanukkah în urmă cu patru ani.

Datele cu care operează comunitatea evreiască arată că în Republica Moldova trăiesc între cinci şi şase mii de evrei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG