Linkuri accesibilitate

Moldova și Georgia au parafat acordurile de asociere cu UE la Vilnius


Moldova - EU flag, generic, undated

Documentele vor fi parafate festiv vineri de către liderii celor două țări.


Moldova și Georgia au parafat separat acordurile de asociere cu Uniunea Europeană la Vilnius cu puțin timp înaintea începerii summitului Parteneriatului Estic.

În ambele cazuri, s-a lăsat o pagină din documentul cu o mie de pagini pentru a fi parafată festiv mâine, vineri, de către liderii celor două țări.

Partea tehnică a parafării celor peste 900 de pagini ale acordului a durat câteva ore – negociatorii de la Bruxelles şi Chişinău punându-şi semnătura pe fiecare pagină.

La parafare au participat negociatorii şefi din partea R. Moldova - ministrul de externe, Natalia Gherman, şi viceministrul economiei, Octavian Calmâc. Din partea UE - şeful Direcţiei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand, şi negociatorul şef pentru crearea Zonei de Comerţ Liber, Luc Devigne.

Potrivit surselor oficiale, ultimele parafe vor fi puse vineri de premierul Iurie Leancă şi de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton.

La Vilnius, în paralel cu summitul Parteneriatului Estic, au loc mai multe reuniuni internaţionale, între care un forum al organizaţiilor neguvernamentale din ţările Parteneriatului Estic, la care participă, între alţii, comisarul pentru extindere Štefan Füle şi miniştrii de externe ai Suediei şi Poloniei, Carl Bildt şi Radek Sikorski.

Füle a declarat cu aceasta ocazie că regretă faptul că Ucraina a renunţat să mai semneze acordul de asociere la Uniunea Europeană.

Dar a precizat că Uniunea Europeană este pregătită să semneze şi mai târziu acordul, când Ucraina se va considera pregătită.
XS
SM
MD
LG