Linkuri accesibilitate

Vremurile confruntărilor geopolitice acute se întorc (Ziarul Naţional)


Traian Băsescu, la TVR 1: Următorul proiect de ţară al României - unirea cu Republica Moldova


Analistul politic şi editorialistul Petru Bogatu de la „Ziarul Naţional” e de părere că, urmărind duelul verbal pe tema Ucrainei dintre Putin, pe de o parte, şi liderii europeni, pe de altă, observatorilor le scapă esenţele acestei polemici. „Or, în spatele confruntării pentru Ucraina, dintre UE şi Rusia, se ridică duhul dezbinării. Pentru prima dată acuzaţiile reciproce pe care şi le aruncă în aceste zile Bruxellesul şi Kremlinul coboară temperatura scenei politice internaţionale până la valorile anormale ale războiului rece”, opinează autorul. Petru Bogatu continuă gândul: „actuala dispută între Uniunea Europeană şi Rusia e mai mult decât o ceartă de moment. Vremurile confruntărilor geopolitice acute se întorc. Istoria, precum se ştie, se repetă. Întâi ca tragedie, a doua oară ca farsă”.

Pagina electronică a săptămânalului „Timpul.md” anunţă că președintele Nicolae Timofti rămâne la Chișinău, în timp ce liderii coaliției de guvernare și alți oficiali guvernamentali vor participa la ceremonia de parafare a Acordului de la Vilnius. Absența șefului statului de la summit-ul Parteneriatului Estic a fost explicată astfel de purtătorul de cuvânt al Președintelui, Vlad Țurcanu: Președintele va participa la semnarea Acordului. La parafarea acestuia a preferat să-i lase în față pe acei care au început acest proces, în 2010. Consilierul Vlad Țurcanu a mai precizat că decizia a fost luată în urmă cu o lună.

Pentru că miercuri, 27 noiembrie, Executivul de la Bruxelles a propus ţărilor-membre ale UE abolirea regimului de vize pentru moldoveni, reporterii cotidianului „Adevărul” prezintă în numărul de astăzi parcursul şi beneficiile acestui proces. Aşadar, cetăţenii moldoveni vor putea circula liber în spaţiul Schengen, precizează publicaţia, precum şi în ţările-candidate să adere la zona Schengen: România, Bulgaria şi Cipru. Vor putea călători doar cu paşapoarte biometrice, timp de 90 de zile pe parcursul a jumătate de an, dar nu vor avea dreptul să se angajeze în câmpul muncii. La fel, vor mai avea nevoie de vize pentru Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca.

Valentina Basiul de la Adevărul” a căutat să afle de la mai mulţi analişti politici ce aşteptări are Chişinăul de la acest Summit? Iată, bunăoară, punctul de vedere al directorului executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă: „Moldova va obţine promisiunea UE de a semna acordul de asociere la anul viitor, precum şi angajamentul UE de a aplica principiul mai mult pentru mult, ceea ce înseamnă mai mult sprijin politic, economic, financiar pe măsura implementării reformelor”, a declarat specialistul.

Înaintea participării la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, preşedintele României, Traian Băsescu a declarat miercuri, 27 noiembrie, pentru postul de televiziune de la Bucureşti „TVR 1” că al treilea proiect de ţară al României, după integrarea în NATO şi în UE, trebuie să fie unirea cu Moldova. „Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunţa. Nu mizez pe oameni politici. Toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a spus preşedintele la „TVR 1”.

Reporterii săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă” au insistat să afle opinia primului preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, despre perspectiva europeană a ţării şi Summitului Parteneriarului Estic de la Vilnius. „UE a demonstrat că suntem doriţi în marea familie europeană. Au investit foarte mult în noi, probabil fiecare sat din ţară a beneficiat de investiţiile şi granturile Europei. Se inaugurează o grădiniţă sau o şcoală, se dă în exploatare un centru sportiv, se face un drum calitativ şi dacă vom parafa Acordului de Asociere cu UE astfel de acţiuni vor fi duble, triple”, a opinat primul preşedinte al ţării.
XS
SM
MD
LG