Linkuri accesibilitate

Transparency International: La Vilnius, UE nu trebuie să ignore corupția partenerilor


În ultimii doi ani, corupția a crescut în țările Parteneriatului Estic.


In ajunul intalnirii la vîrf de la Vilnius dintre Uniunea Europeană și cele șase țări ale Parteneriatului Estic, organizația non-guvernamentală Transparency International a publicat astăzi la Bruxelles un studiu, însoțit de un apel către liderii europeni, cerându-le să nu ignore problema corupției în țările partenere.

De-a lungul ultimilor 5 ani, scrie Transparency International, foarte puțin s-a făcut în aceste țări ăentru combaterea corupției, singura excepție fiind Georgia.

Mai mult, în ultimii doi ani corupția chiar a crescut în celelalte cinci țări : Ucraina, Armenia, Azerbaijanul, Bielorusia și Moldova. Cele mai afectate sectoare rămân justiția, poliția și sectorul medical.

Carl Dolan, directorul Transparency International pentru Europa, adresează chiar un mesaj personal liderilor UE in care le amintește că “perioada de imediat după summitul de la Vilnius este o oportunitate importantă pentru cooperarea cu țările din regiune în vederea combaterii corupției“.

Transparency atrage atenția asupra faptului că Uniunea Europeană nu a fost capabilă în trecut să își folosească în mod util influența asupra spațiului ex-sovietic în care intră țările Parteneriatului Estic și cele ale Asiei Centrale.

In cazul creșterii corupției și a lipsei de influență asupra țărilor partenere, Transparency acuză în bună parte chiar Uniunea Europeană, arătând că negocierile în jurul acordurilor de parteneriat au fost opace, cu clauze neclare și în absența unei dezbateri publice în țările implicate.

Transparency recomandă Uniunii Europene ca o parte mai importantă a fondurilor acordate țărilor partenere să fie dirijată de acum inainte și spre societatea civilă, iar nu doar spre guverne și sectoarele economice.

In ultimul său raport global despre corupție, bazat pe datele anului 2012, Transparency International nota, pe o scară de la 0 la 100, că cinci din cele sase țări ale Parteneriatului se situau cu toatele sub bara medie de 50. Moldova era notată cu 36 din 100, situându-se pe locul 94 mondial, din 174. Cea mai coruptă tară din regiune era Ucraina, cu 26 din 100 și pe locul 144 mondial. Georgia în schimb avea 52 de puncte din 100, mai mult chiar decât România, Bulgaria, Italia și Grecia, membre in UE, dar cu toatele sub 50.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG