Linkuri accesibilitate

Un spațiu aerian militar unic pentru Benelux


Avioane F-35 Lightning II, numite şi Joint Strike Fighter (JSF), revenind la baza militară din California, SUA
Avioane F-35 Lightning II, numite şi Joint Strike Fighter (JSF), revenind la baza militară din California, SUA

Noile avioane sînt atât de scumpe, încât Olanda nu a putut achiziționa decât 37, la un preț total de 4,5 miliarde de euro.


Belgia, Olanda și Luxembourgul au decis să creeze un spațiu aerian militar unic. Cele trei țări din Benelux (BElgia-NEderland-LUXembourg) erau deja intr-o relație cvasi simbiotică încă din anii 1950, imediat după al doilea Război Mondial. Ele și-au suprimat orice control la frontierele dintre ele încă de când Uniunea Europeană era doar un vis îndepărtat și când încă era nevoie de viză pentru a călători de la o țară europeană la alta, din Italia in Franța de pildă, ca să nu mai vorbim de extrema dificultate pe care o întâlnea oricine pentru a călători in Spania lui Franco sau Portugalia lui Salazar.

Sigur, Belgia, Olanda și Luxembourgul împărtășesc o lungă istorie comună, dar și limbi comune: olandeza, franceza, germana (aceasta fiind limbă oficială atît în Belgia, cât și în Luxembourg). Simbioza a fost însă foarte rapidă chiar și la nivel economic. Luxembourgul şi Belgia au o uniune economică veche de aproape un secol, de la Primul Război Mondial încoace, și au folosit mereu aceeași monedă, la paritate. Militarii luxembourghezi s-au antrenat întotdeauna în Belgia, grație Belgiei Luxembourgul posedând și o navă militară la Marea Nordului.

Începând de anul acesta însă s-a decis unificarea spațiului aerian. Cele trei țări nu vor mai avea aviații militare diferite, ci începând din 2016 își vor pune în comun resursele, apărând un spațiu aerian comun.

Belgia asigura deja de mai multă vreme protecția spațiului aerian al Luxembourgului. Belgia și Olanda vor trebui acum să își reînnoiască escadrilele, ideea fiind de a renunța la vechile avioane de luptă de tip F-16, care ar putea de pildă fi vândute țărilor est-europene membre în NATO, și de a achiziționa avioane de tip F-35.

Acestea sînt însă atât de scumpe, încât Olanda, care s-a grăbit să cumpere deja, nu a putut achiziționa decât 37, la un preț total de 4,5 miliarde de euro.

37 de avioane sînt prea puține ca să se poată asigura si misiuni străine si antrenament si apărare naționala. Olanda împinge acum și Belgia să cumpere același model de avioane militare. Armata belgiană este cu totul de acord, însă Parlamentul Belgiei ezită. La 122 de milioane de euro avionul, investiția e uriașă, într-o situație în care criza e departe de a se fi încheiat.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG