Linkuri accesibilitate

Se află Ucraina înaintea unei noi revoluții portocalii?


Pe Maidanul din centrul Kievului
Pe Maidanul din centrul Kievului

„Nu sunt politicieni de dragul cărora oamenii ar fi gata să iasă în stradă zile sau săptămâni de-a rândul. Vechii lideri nu pot duce țara înainte.”


După ce zeci de mii de oameni au demonstrat la Kiev împotriva întoarcerii Ucrainei în brațele Moscovei, o întrebare îi frământă pe mulți, inclusiv pe corespondenta noastră Claire Bigg: se află Ucraina înaintea unei noi revoluții portocalii?

Masivele demonstrații de duminică, urmate de ridicarea unor corturi, au amintit într-adevăr unora de scenele memorabile ale revoltelor din 2004, care i-au adus la putere pe Iulia Timoșenko și pe aliatul ei de atunci, Victor Iușcenko, marcând începutul unei politici pro-occidentale.

Dar analiști spun că istoria nu se va repeta. Natalia Lihaciova, ziaristă: „O nouă revoluție portocalie este imposibilă în condițiile actuale. Nu sunt politicieni de dragul cărora oamenii ar fi gata să iasă în stradă zile sau săptămâni de-a rândul. Vechii lideri nu pot duce țara înainte. În afara lui Vitali Kliciko și Iuliei Timoșenko, care nu poate lua parte la bătălia politică, sunt foarte puțini politicieni decenți în Ucraina”.

Spre deosebire de „revoluția portocalie”, actualele proteste sunt divizate în mitinguri separate: unul al activiștilor nepartinici inspirați de mișcarea Occupy, altul al partidelor politice. Tocmai participarea formațiunilor politice, care și-au desfășurat rapid pancartele duminică, i-a făcut pe mulți să evite să ia parte la proteste.

Este și părerea unuia din foștii lideri ai revoluției portocalii, Mikola Tomenko, actualmente șeful comisiei pentru libertatea cuvântului în Rada ucraineană:

„Protestele ar putea continua ca proteste ale forțelor politice, ale opoziției, dar nu ca proteste ale societății – în orice caz nu ale unei părți mari a societății. Marea diferență este în noua situație obiectivul mai îngust al protestelor, participarea mai redusă a regiunilor și a unor categorii sociale”.

Sondajele de opinie arată că mai mulți ucraineni sprijină integrarea europeană decât alianța cu Rusia, dar diferența este minimă.

Iar după ani de tulburări politice în urma revoluției portocalii, mai puțini oameni decât în 2004 cred că pot schimba ceva.

Ieri, președintele Viktor Ianukovici a făcut un apel la calm, asigurând că el nu va lua nicio decizie „împotriva poporului”.

Iar premierul Mikola Azarov a spus limpede că guvernul său nu va tolera o nouă revoluție.

Vorbind duminică la Pervîi Canal, Azarov a sugerat că guvernul are deja experiența evenimentelor din 2004, când neregulile s-ar fi făcut pe față, provocând ceea ce Azarov a numit „răsturnarea regimului legitim”. „De data asta nu ne vom mai lăsa prostiți”, a spus premierul.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG