Linkuri accesibilitate

„Citirea sondajelor moldoveneşti e un deliciu aparte” (Jurnal de Chișinău)


„Decizia privind scoaterea la mezat a celor 13 întreprinderi de stat în anul 2014 este una controversată şi nu este lipsită de echivoc” (Infotag).Editorialul lui Constantin Tănase din „Timpul” se referă la campania pe tema integrării europene a partidelor aflate la guvernare. În ultimele săptămâni s-a declanşat o campanie zgomotoasă, susţine autorul, cu iniţiative naţionale, cum ar fi de exemplu, cea cu Pactul PLDM - ului întitulat magistral „Pactul responsabilităţii naţionale pentru o Moldovă europeană”. Nimic rău în aceste iniţiative dacă cetăţeanului i s-ar spune franc că e vorba de simple exerciţii de retorică electorală, apreciază editorialistul. Am compromis ideea Unirii, se mai arată în articol, şi tot aşa vom devaloriza şi ideea integrării europene. „Politicienii români de pe ambele maluri ale Prutului au un talent aparte în a îngropa proiecte naţionale vitale şi a le înlocui cu acţiuni propagandistice de doi bani”, mai consideră dl Tănase.

Un articol din publicaţia electronică „Politicon” intitulat „Ucraina a aruncat armele: să batem din palme sau să ne pregătim de război?” anticipează zile grele pentru reglementarea transnistreană după anunţul Kievului că se autosuspendă de la asocierea la UE. „Vor apărea mai multe consecinţe negative care vor permite punerea unor presiuni mai mari asupra actualei guvernări pro-europene. Vorbim aici de Rusia care, atrăgând de partea sa Ucraina, va continua să gestioneze şi mai bine regimul separatist de la Tiraspol, împiedicând reglementarea aşa-numitului conflict transnistrean”, opinează autorul.

Într-un editorial publicat în „Jurnal de Chişinău”, Mircea V. Ciobanu explică paradoxurile „năucitoare” din sondajele moldoveneşti. În perspectiva autorului, moldovenii sunt cei mai imprevizibili în raport cu sondajele. Răspunsurile lor nu au nimic cu evaluarea sistemului şi cu opţiunile lor electorale, pentru că sunt un soi de oameni aparte, care, trăind o parte însemnată din viaţă în URSS, au fost învăţaţi să spună altceva decât ceea ce cred că este adevărat.
„Citirea sondajelor moldoveneşti e un deliciu aparte. Joyce şi Agatha Christie luaţi împreună. Rebus explicat prin alt rebus”, mai menţionează în analiza sa dl Ciobanu.

Agenţia „Infotag” îl citează pe directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Adrian Lupuşor, care apreciază că „decizia privind scoaterea la mezat a celor 13 întreprinderi de stat în anul 2014 este una destul de controversată şi nu este lipsită de echivoc”. Potrivit dlui Lupuşor, „…decizia a fost luată în perioadă pre-electorală şi, mai ales, pe fondul capitalizării Băncii de Economii şi a concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău în condiţii absolut netransparente şi, prin urmare, la fel de controversate. Cu siguranţă, cazurile respective nu contribuie la atractivitatea mediului antreprenorial moldovenesc pentru investitorii străini şi, prin urmare, mulţi dintre ei ar putea fi reticenţi faţă de această ofertă”, notează expertul.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG