Linkuri accesibilitate

„Presiunile ruse asupra Moldovei pot să se intensifice” (Kommersant.md).Revoluţia comunistă a eşuat, drumul spre Vilnius e liber“, „Comuniştii au aruncat banii Moscovei pe apa sâmbetei“, „Revoluţia PCRM – eşec total“..., s-au grăbit să decreteze bloggerii şi comentatorii politici după mitingul de sâmbătă din Chişinău Alina Ţurcanu se întreabă însă într-un editorial intitulat „Eşecul comunist“ prevestitor de rele” din „Adevărul” dacă autorii acestor constatări ne se grăbesc să-i cânte prohodul Partidului Comuniştilor?

„De ce ne bucurăm că PCRM a reuşit să mobilizeze doar 6.000-7.000 de simpatizanţi, când ar trebui să ne îngrijorăm că Voronin, fără resurse administrative, a putut să adune în centrul Chişinăului tocmai 6.000-7.000 de oameni?”, punctează editorialista.

Eugenia Pogor continuă gândul într-un articol în care este citat scriitorul şi publicistul Vitalie Ciobanu, potrivit căruia atâta timp cât moldovenii încă balansează între Est şi Vest, iar electoratul comuniştilor este stabil, guvernanţii au sarcina să-şi recâştige alegătorii şi să-i atragă de partea lor pe indecişi. Actuala putere are de muncit serios pe aceştia să facă abstracţie de imperfecţiunile umane ale guvernanţilor şi să voteze nu atât puterea, cât orientarea sa pro-europeană, este gândul principal al articolului.

Sunt invocate date ale recentului Barometru de Opinie Publică (BOP), potrivit cărora majoritatea etnicilor ruşi (67,8%), ucraineni (53,5%) şi alte minorităţi (38%) ar vota cu PCRM. „A crescut în paralel o generaţie de tineri rusofoni pentru care nu contează atât steagul roşu al PCRM, cât orientarea sa pro-Estică”, remarcă Vitalie Ciobanu citat de „Adevărul”.

Un interviu al ministrului de Externe al României, Titus Corlăţean, difuzat de DIGI 24 şi citat de presa de la Chişinău, anunţă o poziţie mai inedită a României faţă de semnarea asocierii Moldovei la UE – dorinţa ca acest acord să fie semnat într-un ritm mai alert decât s-a vorbit până acum. „Să avansăm momentul semnării, pentru a da timp Parlamentului moldovean - care s-ar putea să intre în campanie electorală în toamnă - să se dea timp pentru ratificarea acestui acord”, spune ministrul român de Externe. Totodată, dl Corlăţean a precizează că România va încerca să convingă părţile să semneze documentul la începutul lui septembrie, şi nu în noiembrie aşa cum e programat.

„Victor Ianukovici poate înmormânta perspectivele europene nu numai pentru ţara sa, dar şi pentru Moldova”, se apreciază într-un articol publicat de „Kommersant.md”. În articol sunt citaţi cu aprecieri speciale cunoscuţi experţi şi analişti politici care exprimă o paletă largă de opinii privind situaţia R. Moldova în contextul în care Ucraina a decis să ignore uşa deschisă acum spre UE – opinii de la cele mai pesimiste, până la cele mai optimiste. În orice caz, opinia că „realizarea euro-integrării ar fi fost mai uşoară pentru Moldova, dacă Ucraina ar fi mers pe această cale” şi că acum „presiunile ruse asupra Moldovei pot să se intensifice”, exprimată de unul dintre experţi, pare a fi împărtăşită de majoritatea celor intervievaţi.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG