Linkuri accesibilitate

Demonstrații proeuropene la Kiev


Ukraine -- Berkut near presidential administration in Kyiv, euromaidan, 24Nov2013
Ukraine -- Berkut near presidential administration in Kyiv, euromaidan, 24Nov2013

Se relatează că zeci de protestatari s-au ciocnit cu polițiștii lângă clădirea guvernului.



Aproximativ 50.000 de demonstranți au manifestat în centrul capitalei Ucrainei împotriva recentei decizii a guvernului de-a suspenda semnarea unui acord de asociere la UE și de a acorda prioritate relațiilor cu Rusia.

Protestul a fost cel mai mare organizat la Kiev după așa-numita revoluție portocalie din 2004, care a adus la putere un regim pro-occidental.

Demonstrația de astăzi a fost condusă de figuri de frunte ale opoziției care au cerut continuarea protestelor până ce președintele Viktor Ianukovici va accepta să se semneze acordul cu UE.

După mitingul principal din Piața Europei, zeci de protestatari s-au ciocnit cu polițiștii lângă clădirea guvernului, iar altă confruntare a avut loc lângă președinție.

Poliția a spus că a folosit gaze lacrimogene după ce protestarii aruncaseră o fumigenă și refuzaseră să se retragă.

O mulțime de câteva mii de demonstranți s-a îndreptat spre Piața Independenței cu intenția de a continua protestul. Între timp suporterii lui Ianukovici și-au ținut propriul miting într-o altă piață din capitală.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG