Linkuri accesibilitate

„Aruncă țigara din viața ta...”


Unul din afișele campaniei împotriva fumatului la Chișinău
Unul din afișele campaniei împotriva fumatului la Chișinău

Ion Şalaru (CNSP): „Cu funcţie de monitorizarea a respectării implementării legii de control a tutunului va fi delegat Inspectoratul General al poliţiei, Serviciul de sănătate publică şi Inspectoratul în muncă.”



In premieră, in R. Moldova a fost marcata azi Ziua Natională fara fumat. Pentru a reaminti cetatenilor despre riscurile fumatului si a-i indemna sa renunte la fumat, Ministerul Sanatatii si Centrul National de Sanatate Publica au organizat un flash-mob cu mesajul „Arunca țigara din viața ta”. Despre mesajul voluntarilor pentru tineri si proiectul de lege care promoveaza interzicerea fumatului in spatiile inchise si promovarea articolelor din tutun.

Fie că au intrat în tabăra fumătorilor din curiozitate sau au urmat îndemnul prietenilor, mulţi dintre tineri recunosc că ţigara pare a fi un accesoriu al maturităţii, de care devin ulterior dependenţi.

Eugen, unul dintre tineri care a îndemnat azi trecători să renunţe la fumat spune că cel mai des anume minorii cad pradă mesajelor care direct, sau indirect promovează fumatul: „Am încercat şi eu, dar am realizat că este o ocupaţie neplăcută şi nesănătoasă. Am
Flash-mob împotriva fumatului la Chișinău
Flash-mob împotriva fumatului la Chișinău
cunoscut tineri care în cercurile lor de comunicare socot că este ceva cool să fumezi sau să serveşti alcool. Aş spune că este o impresie eronată şi tinerii sunt influenţaţi de reclame şi tot ce este nou, deci eu aş opta pentru aceea ca să se reducă reclamele la produsele ce şi de tutun şi alcool de asemenea”.

Promovarea tot mai frecventă a modului sănătos de viaţă şi a campaniilor anti-fumat, cu explicaţii clare despre problemele de sănătate pe care le pot avea fumătorii, nu-i fac neapărat să renunţe la acest viciu, crede Victor Popa, un tânăr care a aprins ţigara pe când avea numai 14 ani.

El este de părere că antidotul fumatului ar putea fi doar voinţa personală: „De mai demult am în gând să las fumatul dar nu pot să-l las.”

În ce măsură vă influenţează inscripţiile de pe pachete care spun că fumatul dăunează sănătăţii?

„Nu ajută absolut deloc, nu se citeşte de pe pachetul cu ţigări. Şi nici fotografiile care sunt în România pe pachetele cu ţigări, tot nu ajută.”

Adică nu li se atrage atenţie?

„Deloc. Eu cred că totul depinde de voinţa personală, dar câteodată voinţa este lăsată pe al doilea plan.”

Actuala lege cu privire la tutun interzice comercializarea ţigărilor către minori, iar în codul contravenţional sunt prevăzute şi amenzi pentru fumatul în locuri publice. Aceste prevederi, remarcă specialiştii, nu sunt însă respectate.

Ion Şalaru, director adjunct al Centrului Naţional de Sănătate Publică, spune că noul proiect de lege care vizează controlul tutunului este la etapa discuţiilor publice. Acesta stabileşte explicit care sunt organele abilitate să verifice respectarea legislaţiei:
„Facem modificări şi la alte legi prin care dăm responsabilităţi, drepturi şi la alte autorităţi. Adică dacă în legislaţia existentă nu este clar cine trebuie concret să verifice respectarea cutărui articol, cine trebuie să monitorizeze, acum noi deja scriem clar. Cu funcţie de monitorizarea a respectării implementării legii va fi delegat Inspectoratul General al poliţiei, Serviciul de sănătate publică şi Inspectoratul în muncă.”

Cu obiectivul ca mai puţini oameni să fumeze şi mai puţini să fie expuşi fumului de ţigară sau fumatului pasiv, proiectul de lege prevede interzicerea fumatului în localurile publice şi la locurile de muncă. Legea mai spune că în spaţiile de comerţ ţigările nu vor fi expuse la vedere iar pe fiecare pachet vor fi imagini despre impactul negativ al tutunului. În acelaşi timp, va fi interzisă publicitate unde deocamdată este permisă, adică în locurile de comercializare, de distribuire sau la depozitele mari.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG