Linkuri accesibilitate

Ultimatumul comuniştilor expiră. Opoziţia se pregăteşte de „Marşul asupra Chişinăului”


Protest comunist la Chişinău, 23 septembrie 2013
Protest comunist la Chişinău, 23 septembrie 2013

Invitatul emisiunii matinale a Europei Libere este analistul politic Victor Ciobanu.


Opoziţia comunistă este în pregătiri pentru aşa-numitul „Marş asupra Chişinăului”, acţiunea de protest anunţată pentru sâmbătă împotriva guvernării şi performanţei acesteia de a-şi finaliza eforturile de până acum prin parafarea Acordului de asociere cu UE la reuniunea de la Vilnius. Foc de paie sau chiar cutremur care să dărâme coaliţia de la guvernare, dar şi şansa Republicii Moldova de a face un pas important spre Uniunea Europeană? Invitatul emisiunii matinale a Europei Libere este analistul politic Victor Ciobanu.

Europa Liberă: Aşadar, un „Marş asupra Chişinăului”, o acţiune de protest a PCRM cu scopul de debarcare a Puterii şi de deturnare a Republicii Moldova din drumul ei spre UE, via Vilnius, ca prim pas… „O demonstraţie generală naţională fără precedent de la Briceni până la Giurgiuleşti”, ca să citez din discursul la recenta plenară a liderului comunist Vladimir Voronin… În primul rând, dle Ciobanu, de ce-ar avea nevoie comuniştii acum de această acţiune ambiţioasă cu participare dorită de zeci de mii de oameni, care este şi păscută de pericolul unui eşec? N-ar fi fost mai raţional să aştepte viitoarele şi apropiatele alegeri ?

Victor Ciobanu: „Dacă e să fim corecţi, ar trebui să aşteptăm până la expirarea zilei de astăzi până când este valabil ultimatumul comuniştilor. Poate guvernul vă cădea de bună voie, doar asta a fost precondiţia comuniştilor. Dar dacă e să fim serioşi, eu cred că aşa ceva nu se va întâmpla având în vedere că trenul coaliţiei de guvernare e deja în ultima staţie şi mai avem o săptămână până la Vilnius. Acţiunea comuniştilor a fost anunţată din timp, am văzut că a fost amânată şi într-un fel este o replică, un răspuns la mitingul prin care coaliţia de guvernare a demonstrat foarte bine, după mine, capacităţile de organizare. Şi comuniştii sunt puţi în situaţia de a răspunde într-un fel pentru a demonstra că vectorul republicii Moldova nu este atât de univoc spre UE, or comuniştii stau foarte bine în ultimele sondaje, au susţinerea practic a jumătate din votanţi şi chiar şi întrebarea care este formulată de ei în acest ultimatum - aderarea imediată la Uniunea Vamală - tot prin sondaj se atestă că este sprijinită de cam jumătate la jumătate. Acum urmează să vedem cât de organizaţi sunt şi care va fi amploarea acestui marş.”

Europa Liberă: Sondajele ca sondajele, dle Ciobanu, dar în opinia Dvs. ce capacitate, ce potenţial de protest – protest eficient – are PCRM, care niciodată nu a obţinut ceva prin manifestaţii stradale?

Victor Ciobanu: „Protestele au fost de fapt demarate de comunişti anterior şi, demonstrând un număr relativ redus, având această replică a guvernării care a umplut Piaţa Marii Adunări Naţionale integral în Chişinău, acum comuniştii se vor strădui din răsputeri să demonstreze că opţiunea lor este tot atât de susţinută de populaţie ca şi cea organizată de coaliţia de guvernare. ”

Europa Liberă: Ar trebui să urmeze şi o replică la replică?

Victor Ciobanu: „Nu cred. Dar aş vrea să-mi exprim speranţa că marşul comuniştilor va fi unul paşnic, aşa cum de fapt au şi anunţat comuniştii, deci şi-au asumat această responsabilitate. Cu siguranţă va fi unul gălăgios, cred că vom auzi tot felul de replici, că au fost împiedicaţi, eventual în condiţia că nu vor reuşi să atingă amploarea dorită. Dar cu siguranţă nu vor reuşi din simplul motiv că nu pot concura cu guvernarea la acest capitol.”

Europa Liberă: „Ori-ori! A fi sau a nu fi! Acum sau niciodată” – este un citat din discursul preşedintelui PCRM care vorbea în aceşti termeni despre importanţa protestului din 23 noiembrie… Şi dacă nu va fi acum, cum se doreşte, chiar nu va fi niciodată? Sau e o retorică doar, de mobilizare?

Victor Ciobanu: „Comuniştii tot timpul au preferat această retorică care, într-un fel, vine din trecutul sovietic. Folosind cuvinte generice din acea perioadă – victorie, război, acum sau niciodată. Ce am observat din discursul domnului Voronin la plenară este că comuniştii acum cer aderarea imediată la Uniunea Vamală, ca unica şansă spre modernizare. Ceea ce nu este adevărat, dar speech-writers domnului Voronin consideră că această retorică prinde la electoratul comuniştilor şi vedem că nucleul lor este unul foarte rigid şi foarte mobilizator, spre deosebire de celelalte partide care au mai pierdut din spor şi într-o oarecare măsură procentul de creştere a comuniştilor se datorează şi acestui vot de protest sau de penalizare a actualei coaliţii de guvernare.”

Europa Liberă: Liderul comunist a vorbit la recenta plenară despre ceea ce el a numit „o înfrângere politică ruşinoasă” a partidului său, în cazul în care va rata mobilizarea unui număr suficient de mare de protestatari… Chiar se mizează totul pe una? Şi ce-ar putea să se întâmple după ceea ce ar putea fi o „înfrângere ruşinoasă”? Se va spulbera acest partid, cel mai tare în sondajele de până acum?

Victor Ciobanu: „Ba nu. Comuniştii au un nucleu foarte rigid şi foarte solid de circa 30 la sută – tot ce iau peste, am zis, este deja vot de penalizare a guvernării şi în orice caz nu se va întâmpla nimic, nici o înfrângere.”

Europa Liberă: E o competiţie cu marşul din 3 noiembrie?

Victor Ciobanu: „Da, cu siguranţă. Dar în acest context aş spune că şi coaliţia de guvernare a riscat la fel de mult, punând tot pe una propunându-şi să facă un miting de amploare în susţinerea vectorului european. Ei, guvernarea a reuşit. Acum să vedem ce vor face comuniştii.”

Europa Liberă: Apropo, aţi remarcat şi dvs. că PCRM pune accentul pe urgenţa aderării la Uniunea Vamală. De ce a devenit crucial pentru PCRM să deturneze „urgent” RM spre Uniunea vamală? Asta după ce a chemat ani buni de guvernare spre UE…

Victor Ciobanu: „Eu chiar am menţionat chestia aceasta într-un editorial anterior că anume comuniştii au fost iniţiatorii şi autorii consensului din 2005, la care practic s-au asociat toate partidele parlamentare şi am avut un vot solidar al 101 deputaţi pentru integrare europeană. Acum, după mine, este o alegere mai degrabă electorală sau preelectorală de conjunctură şi în acest sens mesajul comuniştilor trebuie să fie foarte distinct de cel al guvernării. Or în momentul când am văzut că coaliţia de guvernare se coalizează şi începe să meargă oarecum coordonat deja înspre Vilnius, mesajul comuniştilor este clar în direcţia opusă.”

Europa Liberă: Voi cita acum un episcop, care a chemat „toţi creştinii” să se alăture în stradă comuniştilor… „Eu nu pot chema la nişte acţiuni ilegale, nu pot spune nimănui să ia furca, sapa, hârleţul… - a spus cu acest prilej sfinţia sa. - Nu veţi auzi de la mine un astfel de apel. Dar dacă cineva va dori asta, va năzui să facă asta, nu mă veţi auzi să-l opresc”, citat închis. Sunt nişte cuvinte ale episcopului de Bălţi şi Făleşti, Marchel, care spune de fapt că nu cheamă pe nimeni să dea cu furca sau altceva, dar îl va binecuvânta pe cel care o va face… Cum ar trebui să se procedeze în asemenea cazuri ?

Victor Ciobanu: „După mine este o declaraţie deplasată, dar nu este prima care îi aparţine episcopului Marchel. Or, din moment ce unii episcopi încep să susţină comuniştii, ei deja nu sunt slujitori ai bisericii, dar un comisar, un simpatizant al comuniştilor.”

Europa Liberă: Poate că nu e nimic ieşit din extraordinar că un preot, un reprezentant al clerului susţine un partid sau altul, problema este ceea ce pare a fi un apel la violenţă directă prin intervenţia acestui episcop?

Victor Ciobanu: „După mine este totuşi o problemă. Eu insist pe ideea că biserica îşi are locul ei în societate, îşi are instrumente ale ei, locul preotului este la amvon şi de acolo poate să le vorbească enoriaşilor. Or, ceea ce am văzut din partea episcopului Marchel, după mine este şi o campanie electorală în interiorul campaniei electorale. Deci, avem o campanie pe plan naţional deja demarată şi, pe de altă parte, în interiorul bisericii avem altă campanie electorală în care Marchel vrea să-şi revendice postul de mitropolit odată cu revenirea comuniştilor la guvernare.”

Europa Liberă: Spiritele par să se încingă. În ce măsură credeţi că demonstraţiile ar putea degenera în ceva urât? S-au făcut deja speculaţii în presă despre faptul că PCRM ar dori să ocupe PMAN pentru trei zile cel puţin de proteste… E vreo posibilitate ca acest proteste să degenereze în dezordini sau ceva mai rău?

Victor Ciobanu: „Nu cred. Comuniştii sunt primii care sunt cointeresaţi ca protestele să fie paşnice. Nu am văzut confirmări din partea liderilor comunişti, deci cred că sunt speculaţii, că vor ocupa piaţa pe trei zile. Deci, cred că va fi marş, aşa cum s-a promis, pe 23. Dar dacă va degrada în violenţe, atunci comuniştii riscă foarte mult să suporte consecinţele, până la sancţiuni din partea guvernării care pot fi şi foarte dure. Nu cred că sunt interesaţi. Interesul lor este să arate amploarea susţinerii lor, dar şi a direcţiei de mişcare spre Est a Republicii Moldova.”
XS
SM
MD
LG