Linkuri accesibilitate

De ce „capul” Transnistriei se uită într-o parte, iar „picioarele” aleargă în altă direcţie?


În staţia Râbniţa. Foto: pan.md
În staţia Râbniţa. Foto: pan.md

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Comisia Europeană a recomandat ridicarea vizelor pentru cetățenii moldoveni care intră în spaţiul Schengen. Cât de europeni se simt transnistrenii? – voci ale locuitorilor din Tiraspol. Şi… de ce „capul” Transnistriei priveşte într-o parte, iar „picioarele” sale aleargă în altă direcţie?

***

Europa Liberă: Aşadar, un complex de factori a grăbit decizia Comisiei Europene de a propune liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni: pe de o parte, au fost reformele făcute de Moldova, eforturile depuse pentru a îndeplini toate condiţiile cerute de Bruxelles. Pe de altă parte, au intervenit „accidentele de parcurs” din Parteneriatul Estic: decizia Armeniei de a intra în Uniunea Vamală dominată de Rusia, renunţând la acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană; şi incapacitatea parlamentarului ucrainean de a adopta legile privind cazul Timoşenko, ce i-ar fi permis să semneze acordurile de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană, „accidente de parcurs” ce au pus într-o lumină şi mai avantajoasă eforturile Moldovei de integrare europeană. Aşa că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat la Bruxelles că după summitul de la Vilnius, de la sfârşitul lui noiembrie, va fi înaintată o propunere legislativă privind liberalizarea regimului de vize pentru toţi cetăţenii moldoveni cu paşapoarte biometrice. O trecere în revistă, de la corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe:

Anunţul că executivul de la Bruxelles va propune liberalizarea regimului vizelor pentru cetățenii moldoveni a fost făcut de către Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-o conferință de presă comună cu premierul Iurie Leancă și cu omologul său român Victor Ponta:

Victor Ponta, Jose Manuel Barroso şi Lurie Leancă la coferinţa de presă de la Bruxelles, 15 noiembrie 2013
Victor Ponta, Jose Manuel Barroso şi Lurie Leancă la coferinţa de presă de la Bruxelles, 15 noiembrie 2013
„Raportul Comisiei despre liberalizarea vizelor conchide că Moldova corespunde tuturor criteriilor stabilite. La summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Comisia UE va propune ridicarea obligativității vizei pentru cetățenii moldoveni care deţin paşapoarte biometrice.”

Întâlnirea Barroso-Leancă-Ponta a avut ca temă principală interconectarea Moldovei la rețelele de energie ale UE. Barroso a reafirmat sprijinul Comisiei pentru proiectele energetice prioritare dintre Romania si Moldova, principalele fiind cele legate de gazoductul Iaşi – Ungheni şi de linia de transport a curentului electric Vulcăneşti - Isaccea.

Jose Manuel Barroso: „Nicio națiune europeană nu ar trebui să fie o insula de energie, izolată de rețelele continentului, Moldova, ca membru al comunității energetice, trebuie să fie liberă să aleagă să facă parte din rețelele de energie ale pieței interne europene.”

Premierul Leancă a mai discutat cu oficialii europeni și despre reconstrucţia a cel puţin două poduri distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: unul la Ungheni, pentru transport rutier, şi unul în zona raionului Leova.

Întrebat cum se va raporta vizavi de opoziția de acasă, care dorește mai degrabă o apropiere de Rusia decât de Europa, premierul Leancă a spus:

„Slavă Domnului că avem opoziție; înseamnă că suntem un stat democratic. Sigur, ne-am fi dorit ca această opoziție să fie ceva mai constructivă și să vină nu doar cu critici absolut deplasate și nejustificate, ci și cu soluții, dacă ei pretind că îi interesează viitorul Republicii Moldova.”

Ridicarea obligativității vizelor le va permite moldovenilor să stea în UE fără viză timp de 30 de zile, cu totul până la 90 de zile pe an. În același timp, asta nu asigură automat dreptul de lucru în UE. Premierul român Victor Ponta a ținut de altfel să mai modereze entuziasmul lui Iurie Leancă:

„Sigur, tehnic m-am bucurat la fel de mult ca și premierul Leancă de faptul că Moldova a îndeplinit toate criteriile pentru ridicarea vizelor. Dar, după aceea va trebui și o decizie politică. N-aș vrea să pățească ce am pățit noi cu Schengen.”

Odată făcută propunerea Comisiei la summitul de la Vilnius din 28-29 noiembrie, propunerea va trebui aprobată atât de Parlamentul European, cât și de țările membre ale UE, cu o majoritate calificată. Nicio țară nu poate opune un veto, în schimb va exista o clauză de suspendare, pentru a se evita repetarea experienței cu țările din Balcani, de unde, după liberalizarea regimului vizelor, un val de refugiați și azilanți s-a îndreptat spre Europa occidentală.

***

Europa Liberă: Într-un interviu cu Europa Liberă, premierul Iurie Leancă a declarat că decizia de vineri a Comisiei Europene de a recomanda liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni este o decizie „tehnică”, bazată pe constatarea că Republica Moldova a îndeplinit condițiile obiective. Urmează acum deciziile de natură politică, pentru ca recomandarea să fie aplicată:

Iurie Leancă: „Ceea ce contează în această declaraţie a preşedintelui Barroso, reiterată ulterior, la conferinţa pe care am avut-o, împreună cu preşedintele Consiliului European, domnul Rompuy şi la întâlnirea pe care am avut-o cu comisarul pentru Afacerile Interne, doamna Malmström, este faptul că eforturile Republicii Moldova, în această perioadă din ultimii patru ani, au fost plenar recunoscute la Bruxelles. Decizia şi anunţul că noi întrunim toate condiţiile care au fost reflectate în Planul de Acţiuni, condiţii care nu au fost un obiectiv în sine şi care ne-au permis să reformăm mai multe instituţii din Republica Moldova, să asigurăm o conlucrare mult mai bună, spre beneficiul cetăţeanului, ca să ne ajute să lucrăm mai eficient împotriva crimei organizate, să avem un sistem mult mai integru şi mai sigur de emitere a actelor de identitate – multiple beneficii. Iată, faptul că astăzi am ajuns în această zi înseamnă că, atunci când avem voinţă politică, avem sprijin din afară, putem realiza lucruri foarte importante şi aceste lucruri sunt recunoscute de către partenerii noştri. Deci e o zi, într-adevăr, foarte importantă, o fază pe care ne-am dorit-o cu toţii. Şi acum urmează ca, după summit-ul de la Vilnius, să obţinem o decizie favorabilă din partea Parlamentului European şi ulterior din partea Consiliului European, adică din partea ţărilor membre.”

Europa Liberă: Primul ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Amintim că liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană se va face fără deosebire, pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent dacă locuiesc pe un mal sau pe celălalt al râului Nistru. Dar cât de europeni se simt transnistrenii? Am adresat această întrebare mai multor locuitori din oraşul Tiraspol.

La Tiraspol
La Tiraspol
Европейцем, наверное. Ну, как-то жизнь больше в таком ритме европейском, ощущения такие повседневные, действия. Все в этом стиле.

Я себя ощущаю приднестровцем. Ну, люди везде одинаковые. Мне больше сказать нечего.

Наверное, евразийцем. Мне кажется, так нам выгоднее, мне кажется, большинство людей так себя ощущают. Как это – объяснить? Честно, я даже не могу объяснить это. Просто такое ощущение. Просто у нас такое положение, ситуация такая… В крайней мере, лучше евразийцем быть, чем европейцем. Нас так вынуждают, в такое положение ставят. И все.

Ну, лучше Евразия, конечно. Европа устарела, она на Азию. С нее начиналось, к ней и вернемся.

Славянкой. До европейцев нам далеко, у нас совершенно другой менталитет, который складывался в течение тысячелетий. Мы все-таки славяне, у нас другое мировоззрение и совершенно другое мироощущение. Евразийцы. Даже не знаю, что сказать. Ну, мы не евразийцы, мы не европейцы, мы славяне.

Европейцы. Общество больше похоже на европейское.

Приднестровцы. Как говорится, хорошо там, где нас нет. Нет в Приднестровье будущего. Потому что здесь нет ни перспектив, ничего. Даже образование как бы оно такое не очень, можно сказать. Где? Ну, Россия, Украина. Было бы классно Америка, Европа тоже неплохо.

Ну, вообще мы живем в Европе, наверное – европейцы. Это если смотреть с точки зрения географических, а если социальных или еще политических, экономических – то только Европа, нам пока далеко до еще большего…

Europa Liberă: opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol.

***

Europa Liberă: În ciuda mesajelor liniştitoare venite de la Chişinău, Kiev sau Bruxelles, planurile Moldovei şi ale Ucrainei de a crea o zonă de comerţ liber cu Uniunea Europeană sunt văzute de administraţia din Tiraspol drept un rău implacabil. Liderii transnistreni au declarat un vector opus al dezvoltării Transnistriei – integrarea în aşa numita uniune euroasiatică propusă de Rusia - şi descriu în cele mai sumbre culori eventualul impact al liberalizării comerţului cu Uniunea Europeană asupra economiei regiunii.

Acum, liderii transnistreni se uită cu şi mai multă speranţă spre Rusia. Şefa diplomaţiei din Tiraspol, Nina Ştanski, declara recent că Tiraspolul doreşte să înceapă cât mai repede consultări cu Moscova pentru realizarea, pas cu pas, a aşa-numitului protocol Şevciuk-Rozozin, semnat de cei doi la sfârşitul lui octombrie.

Prin acest protocol, Rusia promite să asigure Transnistria cu comenzi de stat, inclusiv în industria militară, şi să stabilească relaţii comerciale directe între companiile transnistrene şi regiunile ruseşti. Moscova promite, totodată, să aducă în Transnistria tehnologii performante pentru dezvoltarea agriculturii şi a industriei de prelucrare, precum şi să dezvolte relaţii în domeniul cultural-umanitar. De ce apropierea politică şi economică a Moldovei şi Ucrainei de Uniunea Europeană îngrijorează atât de mult administraţia transnistreană? L-am întrebat pe economistul din Tiraspol Serghei Melnicenko:

Serghei Melnicenko: Întâi de toate, este vorba despre discrepanţa care există între aspiraţiile geopolitice ale regiunii, orientate spre Răsărit şi spaţiul euroasiatic, şi alţi vectori, de o cu totul altă orientare, ce influenţează economia regiunii. Potrivit ultimelor date ale Uniunii industriaşilor, agrarienilor şi antreprenorilor Transnistriei, numai 19 - 20 la sută din exporturi se îndreaptă spre Rusia. În timp ce 75 la sută revin, cumulativ, ţărilor din Europa occidentală, Ucrainei şi Moldovei. În plus, elita politică, partidele şi organizaţiile obşteşti din Transnistria sunt îngrijorate de faptul că angrenarea în sfera de influenţă a structurilor şi puterilor occidentale este rezultatul aşa numitei soft-power sau „puterea fină” pe care o exercită Moldova în raport cu Transnistria pentru soluţionarea conflictului politic dintre Chişinău şi Tiraspol. Aceste acţiuni sunt calificate la Tiraspol drept încercări de a soluţiona problema statutului Transnistriei prin mijloace economice, mai bine zis prin presiuni economice. Mai mult decât atât, summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius este privit ca o a treia lovitură aplicată economiei transnistrene. Prima lovitură a fost aderarea Moldovei la Organizaţia Mondială a Comerţului şi retragerea ştampilelor vamale moldoveneşti pe care le deţinea Tiraspolul. A doua lovitură a fost introducerea pe 3 martie 2006 a noilor reguli vamale de către Moldova şi Ucraina pentru mărfurile transnistrene. Şi iată acum suntem în aşteptarea celei de a treia lovituri. Cam acestea sunt îngrijorările ce există. În timp ce conducerea Transnistriei crede că acordul de liber schimb ar trebui să conţină un document separat care să reglementeze aceste relaţii.

Europa Liberă: Deci, administraţia din Tiraspol se simte, într-un fel, strânsă la perete, între Moldova şi Ucraina care vor să-şi liberalizeze comerţul cu Uniunea Europeană, în timp ce regiunea transnistreană ar putea să rămână în izolare dacă va merge împotriva curentului.

Serghei Melnicenko: Da, noi avem senzaţia că Transnistria este un fel de aşchie prinsă între două nave oceanice, care se îndreaptă în direcţia Uniunii Europene. Iar între ele suntem noi – mica bărcuţă ce se mişcă în direcţie opusă, spre Est. De aici se vor trage şi greutăţile funcţionării economiei transnistrene, cu toate angajamentele sociale, şi ale vieţii regiunii în general. Totuşi, frica nu ne-a cuprins cu totul pentru că din nou speranţele sunt legate de Rusia, de reorientarea exporturilor spre pieţele din Est, din ţările Uniunii Vamale. Am primit deja primul semn de sprijin din partea Rusiei – semnarea protocolului Rogozin-Şevciuk, care conţine, chiar dacă nu la modul concret, dar prevede anumite măsuri de susţinere a potenţialului economic şi a Transnistriei în general.

Europa Liberă: Această susţinere din partea Rusiei, de fapt, a existat tot timpul…

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk
Serghei Melnicenko: Da, Rusia oferă şi acum sprijin, numai că în cazul îndeplinirii protocolului Rogzin-Şevciuk acest sprijin va fi realizat în deplină măsură. Este vorba şi despre proiecte de cooperare, şi de comenzi de stat pentru întreprinderile transnistrene… Trebuie să înţelegem că volumul activităţii economice a Transnistriei nu este chiar atât de mare, în raport cu necesităţile Rusiei. De exemplu, dacă economia Transnistriei ar fi lucrat numai pentru câteva raioane din suburbia Moscovei, aceasta ar fi fost mai mult decât suficient.

Europa Liberă: Dar situaţia reală, după cum a descris-o, recent, şi foarte plastic, fostul ministru de externe al regiunii transnistrene, Valeri Liţkai, ar fi următoarea: în timp ce „capul” sau administraţia Transnistriei priveşte spre Moscova, picioarele – sau economia regiunii – aleagă în direcţia diametral opusă, spre Europa. Care e starea de spirit în rândul comunităţii de afaceri, ce spun şefii de întreprinderi din regiunea transnistreană?

Serghei Melnicenko: Da, această comparaţie reflectă realitatea. Am discutat cu câţiva conducători de întreprinderi. Ei nu par să aibă careva îngrijorări serioase. În primul rând, ceea ce le inspiră siguranţă este faptul că Uniunea Europeană le-a oferit acea amânare pentru doi ani - 2014-2015, perioadă în care va fi prelungit actualul regim de preferinţe comerciale autonome. În plus, ei nu cred că Uniunea Europeană ar putea vreodată recurge la acţiuni care să provoace o catastrofă umanitară în regiune. Şi al treilea motiv pentru care ei nu sunt îngrijoraţi de soarta businessului lor este speranţa că Ucraina, Moldova, Transnistria nu sunt subiecţi ai geopoliticii. Ei speră totuşi că în aceste chestiuni Uniunea Europeană va lua decizii coordonate cu Rusia. Şi acest lucru se simte deja: încă nu se ştie dacă Ucraina va semna acordul acum sau peste un an. De aceea, nu este vorba numai despre Transnistria care va fi o barcă prinsă între două nave oceanice – Ucraina şi Moldova, dar şi despre faptul că Ucraina şi Moldova sunt ca straturile unei prăjituri în relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia.

Trebuie să înţelegem totuşi că reprezentanţii businessului depind în mare măsură de politică şi de poziţia oficială a administraţiei. Există însă şi nuanţa că multe companii aparţin capitalurilor străine, din Rusia, Ucraina, etc. Iată aici ar putea să apară diverse scheme. Doar înţelegem foarte bine că nici un business nu va putea să reziste unei duble taxări, unei duble impozitări. De aceea, va fi necesar să fie găsit un compromis. Deocamdată, businessul nu este în avanscenă, businessul nu joacă un rol hotărâtor.

Ceea ce-i sperie însă pe oamenii de afaceri este trecerea la noile standarde şi tot ce implică acest lucru. Apoi – faptul că aici vor da năvală mărfuri de calitate şi relativ ieftine din Europa occidentală. Dar, în acelaşi timp, un şir de întreprinderi transnistrene au obţinut deja succese impresionante pe pieţele europene. Bunăoară, Tirotex lucrează demult după standardele de calitate occidentale. De ce fabricile noastre de textile continuă să aibă comenzi din occident? Pentru că ele îndeplinesc toate cerinţele şi în privinţa calităţii, şi a termenelor de livrare, etc.

Europa Liberă: Economistul din Tiraspol, Serghei Melnicenko.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG