Linkuri accesibilitate

Presa și populația roma - între stereotipuri, prejudecăți și discriminare


Natalia Duminică: „Le-aş recomanda jurnaliştilor când scriu astfel de articole să ia codul deontologic, să-l răsfoiască şi să se gândească, pentru că nu afectează doar un om ci o comunitate întreagă.”



Centrul Național al Romilor a organizat astăzi o dezbatere despre imaginea acestei etnii în presa din Republica Moldova. A fost de față și relatează Alla Ceapai.

„Sunt hoţi, sunt agresivi şi periculoşi”: potrivit Centrului Naţional al Romilor acesta este principalul mesaj transmis de presa moldovenească în ceea ce îi priveşte pe romi. Imaginea acestei
Natalia Duminică la festivalul etniilor de la Chișinău
Natalia Duminică la festivalul etniilor de la Chișinău
minorităţi etnice este în presă lipsită de substanţă şi bazată pe stereotipuri, iar aspecte pozitive despre romi sunt rar reflectate, crede coordonatoarea programului educaţie de la Centrul romilor Natalia Duminică.

„În mare parte predomină cazurile negative din păcate. De exemplu: romii au furat o găină sau romii şi-au înjunghiat vecinul sau romii au sărăcit anul acesta pentru că pe morminte de paşte au pus doar câteva cadouri şi nu ca anul trecut cadouri de milioane. Din păcate sunt promovate stereotipuri şi prejudecăţile despre romi. Le-aş recomanda jurnaliştilor când scriu astfel de articole să ia codul deontologic, să-l răsfoiască şi să se gândească, pentru că nu afectează doar un om ci o comunitate întreagă.”

Deşi în materialele jurnalistice tot mai rar se foloseşte noţiunea de ţigan, contextul în care apar romii este de cele mai dese ori unul discriminator remarcă preşedintele Asociaţiei Presei Independente Petru Macovei: „Contextul în care sunt prezentate aceste materiale sunt absolut toate unilaterale, care prezintă comunitatea doar dintr-un singur aspect. De ce la mai deseori vorbim despre romi în cronica criminală că sunt hoţi, că alţi oameni au fost victime ale romilor. Există foarte multe lucruri şi bune şi proaste despre această comunitate. Ele trebuie în egală măsură să fie reflectate de media. Lucrul pe care noi insistăm este ca să fie echilibrat şi să nu fie promovate nişte stereotipuri.”

Petru Macovei spune că jurnaliştii indică apartenenţa etnică, chiar şi atunci când nu este cazul, astfel promovând prejudecăţi despre romi şi a adus doar un exemplu de ştire de la un post privat de televiziune: „Adolescenta de 14 ani care a fost înjunghiată de sora sa mai mică. Ştirea: vecinii spun, vecinii sursa cea mai credibilă, vecinii spun că fetele provin dintr-o familie de romi cu cinci copii. Ei şi? Care este relevanţa? ”

Asemenea cazuri de discriminare a romilor, dar şi a altor minorităţi trebuie semnalate la Consiliul de Presă şi la cel al nediscriminării sugerează Petru Macovei. Iar jurnaliştii trebuie să fie mai prudenţi când scriu articole despre minorităţi.

Petru Macovei îndeamnă însă şi Centrul Naţional al Romilor să promoveze mai insistent istorii de succes a persoanelor de etnie romă: „Cred că dacă voi aţi prezenta nişte istorii pozitive, nu neapărat pe lucruri care tot sunt stereotipizate cu dansuri şi festivaluri, asta e un stereotip deja. Sunt multe lucruri interesante, de exemplu, despre meserii pe care le fac romii din moşi strămoşi sau despre romi care au reuşit în viaţă sau au ajuns la studii peste hotare. Asta ar ajuta să doborâm sau cel puţin să diminuăm stereotipurile.”

Experţii spun că atitudinea negativă faţă de romi poate fi diminuată doar în cazul unei interacţiuni între majoritari şi această minoritate. Cum însă cei mai mulţi moldoveni nu au contact direct zilnic cu romii, imaginea lor este cel mai des preluată din auzite sau din presă. Prin urmare, romii s-ar integra mai uşor în societatea moldovenească, dacă majoritarii ar cunoaşte inclusiv lucrurile bune despre ei. Dar voinţa şi dorinţa romilor de integrare în societate contează în aceeaşi măsură, mai cred experţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG