Linkuri accesibilitate

Qimiao Fan: „Strategia Băncii Mondiale pentru Moldova are un obiectiv foarte simplu şi clar - reducerea sărăciei”


Qimiao Fan
Qimiao Fan

Directorul regional al Băncii Mondiale pentru Moldova, Ucraina şi Belarus vorbește Europei Libere despre evoluțiile din regiune.


Directorul Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Belarus şi Ucraina, Qimiao Fan, a stat de vorbă astăzi la Chişinău cu Valentina Ursu despre avantajele pe care Moldova şi regiunea le-ar putea avea de la o apropiere mai mare de Uniunea Europeană.

Europa Liberă: Banca Mondială a aprobat recent noua strategie de parteneriat cu ţara pentru anii 2014-2017. Care sunt priorităţile acestei strategii şi cum va susţine eforturile de dezvoltare a Republicii Moldova?

Qimiao Fan: „În primul rând, vreau să spun că această strategie de ţară, pe care a semnat-o grupul Băncii Mondiale cu Republica Moldova, are un obiectiv foarte simplu şi clar, de reducere a sărăciei în ţară şi de îmbunătăţire a prosperităţii populaţiei. Priorităţile principale ale acestei strategii sunt tridimensionale. În primul rând, vorbim despre îmbunătăţirea competitivităţii economiei Republicii Moldova. În al doilea rând, vorbim despre reforme în domeniul educaţiei, sănătăţii şi asistenţei sociale, care trebuie să contribuie, în cele din urmă, la îmbunătăţirea indicelui de dezvoltare umană
Priorităţile strategiei sunt tridimensionale...
a Republicii Moldova. Şi al treilea domeniu, în care ne axăm cu strategia noastră, este agricultura, eficienţa energetică şi schimbările climaterice. Astfel încât Republica Moldova să devină o ţară mai verde şi mai curată ecologic, ca să putem aborda toate situaţiile de criză, de schimbări climaterice, cum ar fi şi secetele, şi inundaţiile prin care a trecut Republica Moldova până acum.”

Europa Liberă: Domnule director, este cunoscut faptul că, la începutul anului viitor, Banca Mondială împreună cu Fondul Monetar Internaţional vor face o evaluare a situaţiei din sistemul bancar. Ultima a fost făcută, pare-se, în anul 2008. Unii experţi spun că ar exista vulnerabilităţi şi se cer modificări legislative pentru a face mai prietenos mediul de faceri. Care este părerea dumneavoastră, în calitate de director regional al Băncii Mondiale pentru aceste trei ţări?

Qimiao Fan, în dialog cu Valentina Ursu, în studioul Europei Libere din Chişinău
Qimiao Fan, în dialog cu Valentina Ursu, în studioul Europei Libere din Chişinău
Qimiao Fan: „Vreau să spun că, la solicitarea guvernului Republicii Moldova, într-adevăr, Banca Mondială împreună cu Fondul Monetar Internaţional au convenit asupra desfăşurării acestei evaluări a sectorului financiar în general din Republica Moldova. Evaluarea încă nu a început, de aceea, îmi este greu să spun care vor fi constatările acestei evaluări, dar totuşi vreau să menţionez că este foarte important ca sectorul bancar la general să fie stabil. Şi, pentru a asigura această stabilitate, este foarte important ca să avem o transparenţă deplină a structurii acţionarilor băncilor şi a sectorului financiar în totalitate. Pentru aceasta, desigur, este foarte important ca Banca Naţională împreună cu ceilalţi regulatori pe piaţa financiară să aibă toată puterea şi independenţa deplină, pentru a-şi executa funcţiile şi responsabilităţile. Ceea ce înseamnă că aceste lucruri trebuie să fie consfinţite prin legislaţie, astfel încât nimeni să nu poată interveni în activitatea lor, care este îndreptată spre stabilitatea sectorului financiar.”

Europa Liberă: Cât de mult a afectat imaginea Republicii Moldova aceste atacuri de tip raider asupra domeniului bancar?

Qimiao Fan: „Desigur, este un lucru absolut evident că astfel de atacuri raider afectează în mod negativ imaginea ţării şi, la fel, climatul investiţional, în general.
Trebuie să încercăm să ne asigurăm ca astfel de atacuri raider să nu aibă loc niciodată...
Trebuie să încercăm să asigurăm ca astfel de atacuri raider să nu aibă loc niciodată. Dar, dacă se întâmplă vreodată, ele trebuie să fie persecutate, trebuie să fie urmărite în instanţa de judecată şi cei vinovaţi să fie traşi la răspundere. Pentru aceasta, este foarte important ca statul să acorde o atenţie foarte mare acestui domeniu şi ca să asigure un mediu de afaceri prietenos tuturor, nu doar investiţiilor din străinătate, dar, în special, să poată atrage şi investiţii din interiorul ţării. Ceea ce ar face în întregime climatul investiţional mai prietenos şi guvernarea generală, în special, a domeniului financiar să fie adecvată şi la nivelul cuvenit.”

Europa Liberă: Sunt cunoscute mai multe cazuri când unii şi aceiaşi acţionari sunt la instituţiile bancare, dar şi la companiile de asigurări. Care e părerea Băncii Mondiale, dat fiind riscul sporit referitor la managementul operaţional, în atare cazuri?

Qimiao Fan: „Întotdeauna, atunci când vorbim despre tranzacţii între persoane afiliate, cum ar fi creditarea persoanelor afiliate sau acţionariat comun între mai multe companii, există mai multe probleme în domeniul financiar. Şi este o problemă, şi o provocare foarte mare să poţi supraveghea astfel de situaţii în ţară, dar, totodată, este foarte important ca să avem o claritate totală cu privire la beneficiarii finali ai acestor instituţii. Şi atâta timp cât se cunosc cine sunt beneficiarii finali ai tuturor instituţiilor, situaţia devine mai transparentă şi mai clară. De aceea, este foarte important ca acum, în Republica Moldova, să fie adus în ordine acest domeniu, pentru ca să avem o dezvăluire totală a acţionarilor finali ai acestor instituţii financiare.”

Este foarte important ca acum, în Republica Moldova, să fie adus în ordine acest domeniu, ca să avem o dezvăluire totală a acţionarilor finali ai acestor instituţii financiare...
Europa Liberă: Pentru că amintiţi despre transparenţă, pe cât de importantă este această transparenţă şi în procesul de privatizare? Vă adresez această întrebare, pentru că actualmente guvernul a aprobat o listă cu aproape 200 de întreprinderi de stat ce urmează a fi privatizate, printre acestea Moldtelecom, RED-urile, Calea Ferată şi altele. Va participa Banca Mondială, în calitate de consultant, în cazul unora dintre acestea care sunt de importanţă strategică, naţională?

Qimiao Fan: „În primul rând, daţi-mi voie să spun că transparenţa, în procesul de privatizare, este extrem de importantă. În al doilea rând, Banca Mondială este întotdeauna gata să acorde consultanţă în domeniul politicilor şi asistenţă tehnică în ceea ce priveşte procesul de privatizare în general. Şi, în afară de aceasta, partea sectorului privat a Băncii Mondiale, anume Corporaţia Financiară Internaţională, deja lucrează împreună cu Ministerul Economiei, la solicitarea guvernului, în vederea explorării mai multor opţiuni de privatizare a Moldtelecom-ului, de exemplu. Desigur că avem nevoie de un cadru financiar legal, clar, care să ne permită această privatizare şi, în al doilea rând, să putem desfăşura acest proces de privatizare într-un mod clar şi transparent.”

Europa Liberă: Pentru că vorbim despre privatizări, iar recent am avut şi această concesionare a Aeroportului Internaţional, credeţi că s-a găsit metoda cea mai potrivită pentru concesionarea acestui Aeroport Internaţional?

Qimiao Fan: „Orice privatizare sau orice concesionare trebuie să fie efectuată într-un mod transparent şi în conformitate cu legislaţia. Fără de acest lucru, nu va fi posibil
Este foarte important ca guvernul să se gândească la veniturile pe care le poate obţine din privatizare sau concesionare. Dar este la fel de important să ţină cont de calitatea investitorilor pe care îi atrage în ţară...
să asigurăm toate drepturile acestor companii care au privatizat sau au luat în concesiune un obiect sau altul. Daţi-mi voie să mai fac încă un comentariu, aşa, general, cu privire la aceste procese. Este foarte important ca guvernul, desigur, să se gândească atunci când vorbeşte despre privatizare sau concesionare, la veniturile pe care le poate obţine, în urma acestui proces. Dar este la fel de important să ţină cont de investitor sau calitatea investitorului pe care îi atrage în ţară, deoarece este foarte important ca aceşti investitori noi să îi ajute să gestioneze companiile într-un mod diferit, să aducă un know-how de management în această companie şi poate să-i ajute chiar să acceseze nişte pieţe globale. Este la fel de important să fie ţinut cont de toate aceste aspecte.”

Europa Liberă: Şi dacă am vorbit despre concesionarea Aeroportului, trebuie să vă întreb şi despre Banca de Economii. Domnule director, aveţi răspuns la întrebarea dacă situaţia de la BEM s-a rezolvat aşa cum au cerut organismele financiare internaţionale?

Qimiao Fan: „Cred că este foarte important ca guvernul Republicii Moldova împreună cu Banca Naţională să asigure, pe termen lung, viabilitatea acestei Bănci, care este o bancă de o importanţă sistemică pentru ţară şi care are o reţea naţională bine răspândită pe care, de fapt, guvernul se bazează, în mai multe tranzacţii ale sale, inclusiv bugetare şi de acordare a asistenţei sociale şi de altă natură pentru ţară.”

Europa Liberă: La-m auzit pe vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care spunea că Republica Moldova riscă să piardă 30 mln de dolari de la Banca Mondială, dacă reprezentanţii consiliului municipal Chişinău nu vor vota fuzionarea întreprinderilor termoenergetice din capitală, CET-1, CET-2 şi Termocom. Este adevărat?

Qimiao Fan: „Ceea ce vreau să spun este că Banca Mondială lucrează împreună cu guvernul pentru a-l ajuta la restructurarea Termocom-ului şi, la fel, la conducerea acestei fuzionări a Termocom-ului cu CET-1 şi CET-2, pentru a-i ajuta să pună pe roate această companie nou creată, într-un fel. Şi noi, la Banca Mondială, am luat o decizie cu privire la alocarea unei sume semnificative de bani, pentru a ajuta această entitate nouă, combinată, ca să se dezvolte şi să se pună pe roate.

Pentru aceasta, guvernul Republicii Moldova, împreună cu consiliul municipal al oraşului Chişinău trebuie să ia această decizie cu privire la restructurarea companiilor şi la crearea acestei entităţi combinate, ca noi să putem asigura aceste resurse. Şi
Dacă nu vor fi luate deciziile necesare, în termenele stabilite, atunci există un risc că o parte, cel puţin, din aceste resurse să nu mai fie disponibile pentru acest proiect...
este adevărat că, pentru acest lucru, există termene limită cu care trebuie să ne conformăm. Şi acestea sunt destul de urgente, într-un fel şi, dacă nu vor fi luate deciziile necesare, în termenele stabilite, atunci există un risc că o parte, cel puţin, din aceste resurse să nu mai fie disponibile pentru acest proiect. În afară de aspectul financiar, care este legat de această companie nouă, este foarte important să ţinem cont de faptul că aceasta, de fapt, este o companie care acordă încălzire şi agent termic pentru sute de mii de cetăţeni ai Chişinăului şi ai zonelor din împrejurimi. De aceea, este foarte important să asigurăm viabilitatea, atât financiară, cât şi din alte puncte de vedere ale acestei companii, pentru viitor. Deci este un proiect care va aduce benefici adevărate cetăţeanului de rând al Republicii Moldova. Şi, de aceea, sper cu adevărat că vom reuşi să mergem înainte şi să continuăm implementarea acestuia.”

Europa Liberă: Toţi prietenii Moldovei atenţionează puterea de la Chişinău că transparenţa şi lupta cu corupţia ar putea să ajute ţării să devină un stat prosper. Cum se vede acest grad mare al corupţiei din afară? De exemplu, Banca Mondială ce zice despre acest flagel? Cum se curmă el?

Qimiao Fan: „Într-adevăr, toţi recunoaştem că nivelul de corupţie în Republica Moldova este semnificativ. Şi avem o guvernare proastă în sectorul privat al Republicii Moldova, în special, în domeniul financiar şi bancar. Noi, cei de la Banca Mondială, considerăm că îmbunătăţirea guvernării în ţară este un lucru critic pentru asigurarea competitivităţii economiei Republicii Moldova. Şi, la fel, este un lucru critic asigurarea şi livrarea unor servicii de o calitate mai înaltă atât în domeniul sănătăţii, cât şi educaţiei, a apei şi canalizării sau eficienţei energetice, sau în alte domenii. Şi, la fel, este un lucru foarte important pentru asigurarea durabilităţii, pe termen lung, a acestor procese.

Îmbunătăţirea guvernării în ţară este un lucru critic pentru asigurarea competitivităţii economiei Republicii Moldova...
Pentru a îmbunătăţi guvernarea şi a lupta cu corupţia este foarte important să continuăm dereglementarea procesului şi a ţării în general, de a simplifica toate aceste reglementări care există în ţară, de a reduce numărul de inspecţii şi numărul de permise sau autorizaţii de care este nevoie. Dar mai important decât aceasta, desigur că va fi să asigurăm aplicarea legilor şi regulamentelor existente acum, uniform şi consistent, în întreaga ţară. Pentru noi, cei de la Banca Mondială, este foarte important să aplicăm această abordare în mod sistematic cu privire la guvernare şi lupta cu corupţia şi în orice proiect pe care noi o să-l implementăm în Republica Moldova, noi vom aplica această filtrare sau analiză, din punct de vedere al guvernării şi corupţiei.”

Europa Liberă: Vă reuşeşte să monitorizaţi toţi banii pe care îi alocaţi pentru implementarea proiectelor în Republica Moldova? Pentru că cetăţeanul simplu zice că se spală foarte mulţi bani, atunci când se implementează aceste proiecte.

Qimiao Fan: „Noi desfăşurăm această monitorizare şi supraveghere foarte îndeaproape, pe parcursul întregului proces de implementare a proiectelor şi există nişte reguli foarte stricte cu privire la toate achiziţiile care pot fi făcute din banii proiectelor şi pe ce pot fi cheltuite aceste resurse. Şi noi suntem absolut convinşi că toţi banii, pe care noi îi alocăm, sunt cheltuiţi conform destinaţiei. Şi este absolut necesar pentru noi ca să asigurăm că toată această asistenţă financiară pe care o acordăm noi Republicii Moldova să aducă beneficii pentru cetăţeanul de rând al ţării. Şi noi am reuşit să o facem până acum şi vom continua să procedăm la fel, în continuare.”

Europa Liberă: Credeţi în şansa reformelor în domeniul educaţiei, sănătăţii, în domeniul social? Pentru că cetăţeanul a pierdut încrederea că rezultatele reformei vor fi palpabile în timpul apropiat.

Qimiao Fan: „Eu cred cu adevărat că Republica Moldova a reuşit să înregistreze progrese semnificative în domeniul reformei educaţiei şi sănătăţii. Şi eu cred că au
Foarte multe lucruri mai trebuie şi pot fi făcute pentru a îmbunătăţi calitatea învăţământului şi sănătăţii...
fost realizate şi rezultate foarte tangibile pentru ţară. Dar este evident că încă foarte multe lucruri mai trebuie şi pot fi făcute, pentru a îmbunătăţi deja calitatea serviciului în domeniul învăţământului şi sănătăţii. Şi toate reformele, pe care acum le întreprinde guvernul Republicii Moldova în domeniul învăţământului, de exemplu, sunt toate îndreptate spre îmbunătăţirea calităţii învăţământului şi studiilor pentru toţi tinerii din Republica Moldova. Este important ca guvernul Republicii Moldova să se axeze întotdeauna pe obiectivul reformei. Şi dacă vorbim despre reforma în învăţământ, anume pe oferirea tineretului din Republica Moldova a unei educaţii mai bune şi, respectiv, a unui viitor mai bun pentru ei. Şi acesta este un domeniu critic al reformei, care este esenţial pentru viitorul ţării. Şi guvernul lucrează foarte mult în această direcţie. Şi eu vreau să folosesc această oportunitate pentru a-i încuraja să dubleze chiar eforturile în acest domeniu în continuare.”

Europa Liberă: Încurajare pentru guvern. Şi care e mesajul pentru firul ierbii, pentru simplul cetăţean?

Qimiao Fan: „Deci, în primul rând, pe cetăţenii de rând îi încurajez să participe şi să
Pe cetăţenii de rând îi încurajez să participe şi să sprijine reformele...
sprijine reformele. De câte ori vor vedea că reformele nu merg în direcţia corectă sau nu aduc îmbunătăţire de care vorbim noi, să spună despre acest lucru şi să informeze despre acest lucru atât guvernul, cât şi pe noi, fiindcă noi, la fel, suntem interesaţi ca toate reformele pe care le întreprinde guvernul în ţară să ducă la rezultatele acelea pe care ni le dorim noi cu toţii – la îmbunătăţirea serviciilor în toate domeniile.”
XS
SM
MD
LG