Linkuri accesibilitate

Vasile Bumacov: 2013 – un an bun pentru agricultură


Ministrul agriculturii face propuneri în întâmpinarea asociaţiilor de producători care ameninţă cu proteste.


În acest an, peste 4 mii de agricultori au cerut subvenţii de la stat, la dispoziţia
lor fiind pus un fond de peste 460 de milioane lei. Banii au fost orientaţi în special
pentru susţinerea deţinătorilor de livezi şi vii, procurarea tehnicii agricole şi a
echipamentelor necesare pentru sistemele de irigare. Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a spus astăzi într-o conferinţă de presă de bilanţ că în comisiile din Parlament se discută posibilitatea liberalizării importului la motorină şi reducerea Taxei pe Valoare Adăugată pentru producătorii agricoli de la 20% la 8%. Aceste propuneri se regăsesc şi în şirul revendicărilor înaintate de mai multe asociaţii de agricultori, care promit că vor ieşi la proteste dacă autorităţile nu vor revigora sectorul. Detalii are Diana Răileanu:


Comercializarea produselor agricole, tentativele de monopolizare a pieţei dar şi încercările de a influenţa artificial formarea preţurilor sunt câteva din problemele cu care se confruntă în prezent agricultura din Republica Moldova. Lista aceasta îi aparţine ministrului din domeniu, Vasile Bumacov, care promite pentru anul viitor un şir de modificări legislative menite să dezvolte ramura. Ministrul optează pentru excluderea TVA pentru importul tehnicii agricole, revenirea la taxa pe valoare adăugată de 8% şi majorarea Fondului de subvenţionare.

În ultimul timp, şefii de la Ministerul Agriculturii şi-au atras critici din partea mai multor Asociaţii de fermieri nemulţumiţi de piedicile din calea modernizării sectorului. În replică, Vasile Bumacov a îndemnat agricultorii să insiste şi asupra unor schimbări din interiorul sectorului, sugerând că lipsa de solidaritate între agricultori îi face vulnerabili în faţa tentativelor de monopolizare sau de speculare a preţurilor:

Ministrul Vasile Bumacov la Ziua vinului
Ministrul Vasile Bumacov la Ziua vinului
„Dacă producătorii agricoli nu se vor asocia şi nu vor negocia cu o singură voce, vor fi în continuu păcăliţi. Preţurile nu se negociază acum, când în vii pe butuci sunt struguri, se negociază acum pentru anul viitor sau în primăvară. Dacă oamenii nu sunt uniţi şi nu se negociază un preţ pentru toţi, atunci apar şmecherii cum a fost în acest an, când unii cumpărau grâul cu 2,20 lei, dar spunea proprietarului: să zici la toţi că l-am cumpărat cu 1,90 lei. Iată cum se fac speculaţiile. Or producătorii au un singur glas, spunând „aşa am negociat, aşa vindem”, or fiecare în parte, câte unul, vor fi păcăliţi.”

Vasile Bumacov conchide că anul 2013 a fost unul bun pentru agricultură, operând cu următoarele cifre: producţia de cereale a fost de 3 milioane tone, cu 44 la sută mai mult decât media anilor 2010-2012. De asemenea, a crescut producţia de cartofi şi cea a sfeclei de zahăr, Republica Moldova reuşind să îşi asigure necesităţile interne şi chiar să acopere cota de export în Uniunea Europeană. A crescut cu 11 la sută şi exportul produselor agroalimentare – vinul fiind în top, în ciuda embargoului impus de Federaţia Rusă.

Datele prezentate de Ministerul Agriculturii arată că în acest an 4 mii de fermieri au solicitat subvenţii de la stat, în sumă de 488 de milioane lei, în condiţiile în care Fondul de subvenţionare a fost de peste 460 de milioane.

De ce agricultorii insistă pe majorarea Fondului, dacă cererile înaintate abia depăşesc suma alocată? Este întrebarea pe care am adresat-o preşedintelui Uniunii Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari:

Alexandru Slusari
Alexandru Slusari
„O bună parte din agricultori, având experienţa tristă a anului 2012, când suma solicitărilor a fost de peste 600 de milioane, dar fondul disponibil era de 400 de milioane, majoritatea nu au depus cereri de subvenţionare, lăsându-le pentru anul viitor. De asemenea, în cadrul Regulamentului de subvenţionare există multe plafonări, noi special îi llimităm pe agricultori să facă investiţii, neavând suma necesară pentru subvenţionare. În cazul în care Fondul va fi majorat, eu vă asigur că la ora actuală agricultorii moldoveni pot asimila 1 mlrd de lei minim.”

Alexandru Slusari, alături de preşedinţi ai câtorva asociaţii din agricultură au anunţat la finele lunii trecute că vor ieşi la proteste pe 23 noiembrie dacă autorităţile nu vor opera un şir de modificări legislative menite să revigoreze sectorul. Preşedintele „UniAgroProtect” sugerează că şansele ca fermierii să renunţe la proteste sunt tot mai mari, ţinând cont că în ultimele două săptămâni, cel puţin declarativ, autorităţile par să-şi aplece urechea la revendicările agricultor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG