Linkuri accesibilitate

Ministerul Educaţiei pregăteşte detectoare de metale pentru BAC


Pe lângă faptul că vor fi supravegheaţi de camere video, liceenii ar putea fi verificaţi cu detectorul de metale înainte, în timpul şi după examen.


Ministerul Educaţiei înăspreşte regulile pentru sesiunea de BAC de anul viitor. Pentru a-i împiedica pe elevi să copieze, în sălile de examen în continuare vor fi instalate camere video. Această măsură realizată în premieră în acest an şi-a demonstrat eficienţa, spun reprezentanţii Ministerului, care au prezentat azi şi un raport despre cel mai controversat examen de BAC, care în acest an a fost luat de doar 42 la sută din elevi. Relatează Alla Ceapai:

Camerele video în sălile de examen, premiera BAC-ului din acest an, au scos în vileag nu doar tentativele de a copia ale liceenilor, dar şi lacunele învăţământului moldovenesc. Constatarea a reiterat-o astăzi Anatol Topală, directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii. El a insistat însă asupra părţii pline a paharului: credibilitatea testelor susţinute în condiţii de transparenţa maximă. Dotarea cu mijloace de supraveghere, programată şi pentru anul viitor, nu a eliminat însă pe deplin frauda, spune Anatol Topală.

Tocmai din acest motiv Ministerul Educaţiei propune reguli suplimentare pentru a descuraja mita şi copiatul la BAC. Ministerul intenţionează să mărească numărul membrilor comisiilor de supraveghere, iar liceenii vor putea fi verificaţi cu detectorul de metale înainte, în timpul şi după examen. Viceministrul educaţiei Igor Grosu:

„Am avut practica asta că după ce reveneau în sală de la veceu candidaţii în mod uimitor începeau să scrie cu o viteză uimitoare. Dacă vor apărea asemenea suspiciuni, candidatul va fi verificat cu detectorul de metale, iar preşedintele centrului de bacalaureat în va ruga să-i prezinte tot ce are în buzunare. În special este vorba de telefoane mobile, aici e problema.”

Cea mai dură restricţie este că liceeni prinşi copiind la una din probe vor fi descalificaţi pentru toată sesiunea de BAC, pe care o vor putea susţine repetat peste un an. Până acum absolvenţii îşi puteau continua examenele şi îl repetau în sesiunea suplimentară doar pe cel la care copiaseră. Totodată, Ministerul Educaţiei va putea solicita anularea diplomei de bacalaureat dacă se va constata post factum că liceanul a fraudat examenul. Vor fi scutiţi de la examenul de BAC doar olimpicii internaţionali, aceştia fiind notaţi cu 10 pe linie.

Scanarea lucrărilor, posibilitatea de a susţine examenul repetat şi interdicţia de a micşora notele în urma contestaţiilor sunt regulile aplicate în acest an, care vor fi valabile şi la BAC-ul din anul viitor. Viceministrul educaţiei Igor Grosu:

„Mesajul este simplu – este mai ieftin şi mai confortabil să învățăm, să depunem un efort decât să facem uz de lucruri interzise în cadrul examenelor.”

Igor Grosu spune că noile reguli sunt expresia lecţiilor învăţate de la desfăşurarea sesiuni de BAC din acest an, constatări care se regăsesc într-un raport prezentat astăzi. Principalele concluziile după BAC-ul din acest an din raport sunt rata de promovare foarte scăzută, reuşita absolvenţilor joasă, calitatea relativ proastă a studiilor la profilul real şi ştiinţe exacte, dar şi evaluările deficiente în anii de liceu, adică discrepanţele mari între mediile pe anii de studii şi cele obţinute la examenul de capacitate. Aşa zisa „inflaţie” a notelor la liceu, cum au numit-o autorii raportului, este doar unul din aspectele la care atrage atenţie sociologul Artiom Maister care a analizat datele prezentate de Minister într-un articol pe bloguvern.md.

Artiom Maister
Artiom Maister
„Reuşita în cadrul liceului este în mediu cu trei puncte mai înaltă comparativ cu reuşita la examenele de BAC. Acest decalaj este mai mare în mediul rural. De exemplu, în satul Clocuşna, raionul Ocniţa acest decalaj este de 3 puncte. Media pe liceu fiind de 8,61, iar media la BAC de 5,6. Acest lucru demonstrează că evaluarea în liceu într-o măsură mai mică corespunde situaţiei obiective. Deci, atenţionează şi punctează clar într-o altă problemă care necesită a fi discutată şi soluţionată.”

Sociologul Artiom Maister e de părere că efectele regulilor de control la susţinerea BAC-ului vor fi vizibile în perspectivă, atât în diminuarea corupţiei, cât şi în schimbarea atitudinii liceenilor şi a profesorilor faţă de examenul de BAC. Doar că Ministerul ar trebui să popularizeze şi să argumenteze mai mult noile reguli, astfel încât să preîntâmpine sau să diminueze valul contestatar, spune Artiom Maister, dar şi să impună reguli care ar asigura obiectivitatea evaluării la liceu, astfel încât să responsabilizeze elevii şi să le sporească dorinţa de a învăţa.
Previous Next

XS
SM
MD
LG