Linkuri accesibilitate

Integrarea romilor în Moldova, în atenţia Amnesty International


La şcoala din Otaci
La şcoala din Otaci

Segregarea copiilor romi şi discriminarea la angajarea în câmpul muncii sunt două din multele probleme cu care se confruntă romii în Republica Moldova.



Segregarea copiilor romi şi discriminarea la angajarea în câmpul muncii sunt două din multele probleme cu care se confruntă romii în Republica Moldova. Subiectele au fost discutate ieri seara la o masă rotundă organizată de Amnesty International Moldova, unde au participat reprezentanta fondului european pentru romi şi consultantul în domeniul drepturilor omului de la ONU.

Un studiu realizat recent în Republica Moldova de ONU constată că doar unul din doi copii de etnie romă merg la şcoală, pe care însă nu o frecventează cu regularitate. De ce copii romi nu merg la şcoală sau o abandonează? Motivele sunt lesne de presupus: sărăcia, preluare exemplului părinţilor care nu au studii sau căsătoria timpurie.

Îşi face însa efectul şi tratamentul discriminatoriu în şcoli, spune reprezentanta Fondului european pentru romi „Pakiv” Cosmina Novacovici. Ea este de etnie romă, s-a născut şi a studiat în România, dar de mai mulţi ani activează în Republica Moldova.

La Schinoasa, Călăraşi
La Schinoasa, Călăraşi
„Este nevoie de oameni care ne acceptă egal ca pe ceilalţi. Nu e vorba doar de cadre didactice. E vorba de vecini, de oamenii de la magazin, de toţi. Nu suntem animale să fim trataţi ca romii din Franţa, sau romii din Schinoasa şi Otaci. Eu am prieteni în Schinoasa, merg destul de des acolo. Sunt romi care nu au ce mânca 3-4 zile, atât ei, cât şi copii lor. se duc la oamenii din jur şi lucrează toată ziua pe câmp pentru un kilogram de fasole şi două de cartofi.”

Cosmina Novacovici spune că un rol important le revine şi părinţilor care trebuie încurajaţi să-şi trimită copii la şcoală. În ceea ce priveşte căsătoriile timpurii, care încurajează abandonul şcolii mai cu seamă în rândul fetelor rome, Cosmina Novacovici, spune că este o încălcare a drepturilor omului, dar aceste tradiţii şi obiceiuri ale etnicilor romi sunt rezultatul marginalizării lor de-a lungul anilor.

„Există acele tradiţii, eu nu sunt de acord cu toate, însă ele există tocmai în ideea de a proteja, părinţii încearcă să-şi protejeze copiii. Romii sunt cetăţeni ai Republicii Moldova şi dacă nu sunt integraţi ei vor deveni un handicap pentru societate. Statul va trebui să le plătească alocaţii, bani. Tocmai de aceasta cred că este important să îi ajutaţi să aibă drepturile pe care le are fiecare cetăţean din Moldova.”

Există mai multe şcoli în Moldova în care copii romi sunt integraţi şi trataţi la egal cu majoritarii, chiar daca pregătirea didactică ori absenţele frecvente complică activitatea cadrelor didactice. Amnesty International a semnalat însa cazul "strigător la cer" de adevărata segregare de la Liceul din oraşului Otaci unde copii romi sunt concentraţi în clase separate.

Lucrurile se pot schimba, crede consultantul în domeniul drepturilor omului de la ONU, Claude Cahn, dacă profesorii şi managerii instituţiilor şcolare ar fi instruiţi cum să trateze minoritarii, inclusiv de etnie romă:

„Şcoala este cel mai important element care poate contribui la integrarea comunităţii rome, de aceea educaţia integrată trebuie să fie o axiomă pentru autorităţile din Moldova. Totodată trebuie modificată curricula şcolară, mai cu seamă la disciplina istorie, unde e necesar să se regăsească şi evenimente, personalităţi din istoria romilor, cum ar fi bunăoară Holocaustul. O problemă poate fi rezolvată doar atunci când ea este recunoscută. Mulţi dintre oficialii din Moldova însă refuză să recunoască că romii de aici sunt discriminaţi. ”

La şcoala din Otaci
La şcoala din Otaci
Integrarea romilor chiar de pe băncile şcolii ar reduce şi cazurile de discriminare a acestei minorităţi la angajarea în câmpul muncii, spune Claude Cahn. Conform studiului ONU doar patru din zece romi au o slujbă, multora li se refuză un loc de muncă din cauza prejudecăţilor şi stereotipurilor faţă de această minoritate etnică. Atunci când merg să se angajeze mulţi dintre romi ascund deseori etnia lor şi nu vorbesc despre originile şi specificul lor cultural pentru a evita tratamente preconcepute, constată studiul. Claude Cahn spune că e nevoie de o implicare mai activă a oficiilor de angajare a forţei de muncă pentru a integra romii. După părere sa, situaţia romilor se va îmbunătăţi începând cu anul viitor, când în fiecare localitate populată de această minoritate etnică va activa câte un mediator comunitar, rolul căruia este de ai ajuta pe romi să se integreze mai lesne în societate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG