Linkuri accesibilitate

Interceptările NSA - anchetă neconcludentă a Parlamentului European


Europarlamentarii nu își dau seama dacă administrația Obama și președintele însuși erau la curent cu operațiunile de interceptare.



O delegație a Parlamentului European s-a întors destul de nemulțumită de la Washington, unde a cerut oficialilor Statelor Unite explicații despre felul cum își colectează serviciile secrete informațiile despre liderii europene.

Cei nouă membri ai delegației Parlamentului European trimiși la Washington pentru a ancheta și strânge informații suplimentare despre programele americane de supraveghere a comunicațiilor telefonice și electronice s-au întors nemulțumiți de explicațiile oficialilor americani pe care i-au întâlnit. Aceștia le-au declarat, în mare, parlamentarilor europeni că informațiile culese în Europa de către Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) au fost strânse cu ajutorul serviciilor secrete europene, inclusiv în țări precum Germania și Franța.

Europarlamentarii au adăugat că încă nu își dau seama dacă administrația Obama - și președintele însuși - erau la curent cu operațiunile de supraveghere și interceptare sau nu.

Șapte dintre cei nouă europarlamentari din comisia de anchetă sînt membri ai Partidului Popular European (PPE) sau ai grupului Verzilor, altfel zis formațiunile politice din Parlamentul European care au propus, printre alte măsuri, suprimarea programului comun de schimb de date dintre Uniunea Europeană și SUA, precum și stoparea acordurilor Swift, care implică schimbul de date privind operațiunile bancare.

Deputații din PPE, grupul creștin-democrat, consideră că firmele americane care prelucrează datele primite de la europeni, nu respectă puncte esențiale din acordurile inițiale, printre altele acela de a proteja datele personale ale cetățenilor UE.

Comisia Europeană și-a exprimat de asemenea îngrijorarea, în vreme ce Franța și Germania au decis să negocieze un acord cu SUA în chestiunea protejării informațiilor personale ale cetățenilor. Inițiativa a fost anunțată de către cancelara Angela Merkel și președintele François Hollande la summit-ul european de săptămâna trecută de la Bruxelles și a fost preluată într-o anexă a declarației comune a celor 28 de lideri europeni. Alte țări membre în UE au anunțat că se vor alătura inițiativei franco-germane.

Decizia comună a venit după ce presa germană a publicat o serie de revelații din care reiese că pînă și telefonul cancelarei Merkel ar fi fost interceptat.

La rândul său, președintele parlamentului european, Martin Schulz, un social-democrat german, a mers pînă la a cere oprirea negocierilor cu SUA în vederea creării unei piețe unice, transatlantice. Până acum, însă, niciuna din capitale nu a făcut vreo aluzie în acest sens.

Pentru moment, în Spania a fost deschisă în mod oficial o anchetă împotriva activităților NSA, iar parchetul german studiază măsuri similare.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG