Linkuri accesibilitate

Dispariţia lui Tadeusz Mazowiecki, „un chip emblematic pentru tranziţia democratică din Europa Centrală şi de Răsărit”


Premierul Tadeusz Mazowiecki (stânga) şi liderul Solidarităţii Lech Walesa, la Gdansk, 20 august 1989.
Premierul Tadeusz Mazowiecki (stânga) şi liderul Solidarităţii Lech Walesa, la Gdansk, 20 august 1989.

Primul premier al Poloniei post-comuniste, Tadeusz Mazowiecki, a decedat la vârsta de 86 de ani.


„Am pierdut un luptător pentru libertate, un reformator, un intelectual si un om de stat care a fost extrem de important pentru schimbarea istoriei Poloniei si Europei… ca un consilier de frunte al Solidarităţii, Tadeusz Mazowiecki a jucat un rol important in răsturnarea regimului comunist represiv din Polonia si din ţările Europei Centrale si de Răsărit. Ca primul premier necomunist al Poloniei după Al Doilea Război Mondial, el a plasat ţara pe calea reformelor politice şi economice, care au putut duce mai apoi la aderarea Poloniei in Uniunea Europeana” - aşa l-a portretizat purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Marcin Grajewski, pe Tadeusz Mazowiecki, care a decedat astăzi, in vârstă de 86 de ani.

A fost numit in fruntea guvernului polonez după alegerile din 4 iunie 1989, câştigate de opoziția unita in jurul sindicatului Solidaritatea, si care va lansa transformările economice şi politice din Polonia după căderea regimului comunist.

La mijlocul anilor 1990, in plin război al Balcanilor, Tadeusz Mazowiecki a fost raportor al ONU pentru fosta Iugoslavie. Mărturisindu-si neputința, demisionează din funcție după masacrarea musulmanilor bosniaci de către milițiile sârbe la Srebrenica, in iulie 1995.

„A fost cel mai bun prim-ministru pe care l-am avut pana in prezent”, a declarat azi fostul preşedinte polonez si liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa.

„Tadeusz Mazowiecki ne-a unit in momentul dificil al grevelor din 1980. A fost un om excepțional de cinstit, unul dintre cei mai cinstiți pe care i-am întâlnit pe drumul meu”, a spus Walesa, fostul lider al Solidarităţii si primul președinte necomunist al Poloniei.

Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a vorbit despre gratitudinea pe care polonezii trebuie sa o arate lui Mazowiecki pentru că şi datorită lui Polonia este astăzi cea care este, iar ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski l-a numit „unul dintre părinţii independenţei si libertăţii Poloniei”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso l-a numit „un chip emblematic pentru tranziţia democratica din Europa Centrală şi de Răsărit”.

Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European şi fost ministru de externe al Poloniei si-l amintește astfel pe fostul său coleg de lupta anticomunista: „Era un om foarte responsabil. A fost ceea ce numim, de obicei, un om de stat. Pentru el viitorul Poloniei a fost mereu mai important decât cariera sa politica sau rezultatele din alegerile următoare. Acum, astfel de atitudini in politica nu se prea întâlnesc, dar pentru el, acest tip de comportament politic, era natural…”

In semn de doliu, drapelele vor fi coborâte in bernă la Varșovia.
Previous Next

XS
SM
MD
LG