Linkuri accesibilitate

Titus Corlățean: procesul de integrare al R. Moldova devine ireversibil


Un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă cu șeful diplomației de la București.



Procesul de integrare europeană a Republicii Molodova devine treptat ireversibil, a declarat înt-un interviu acordat Europei Libere ministrul român de externe Titus Corlăţean.

Întrebat dacă Rusia are la îndemână pîrghii pentru a întoarce Moldova din drumul spre Uniunea Europeană înainte de summitul de la Vilnius, şeful diplomaţiei române a spus că orice măsuri restrictive sau embargouri, fie asupra vinurilor moldoveneşti, fie asupra altor produse din Moldova, nu pot decît să genereze o anumită iritare şi că sînt măsuri neinspirate.

Corlăţean a reamintit că acest tip de măsuri a generat o contrareacţie în Uniunea Europeană, prin deschiderea pieţei europene pentru vinurile moldoveneşti. Ministrul român de externe a mai spus că el personal nu vede, datorită angajamentului european al Moldovei, să fie riscuri în schimbarea unei decizii.

Referitor la Transnistria, ministrul român de externe a spus că Republica Moldova, inclusiv cu regiunea sa transnistreană, este angajată într-un proces european pe care România şi celelalte state europene îl susţin.

Vorbind despre mecanismul 5+2, Corlăţean a afirmat că în ciuda faptului că acesta nu a avansat pe fond pe subiectele politice şi mai sensibile, el s-a desfăşurat în ultimul an cu o anmită regularitate, iar contactele directe între premierul Iurie Leancă şi liderul transnistrean Evgheni Şevciuc demonstrează că sînt lucruri care contează în dialogul respectiv.

Interviul integral acordat corespondentei Europei Libere la București Sabina Fati de șeful diplomației române va putea fi citit și ascultat în curînd pe pagina de internet a postului nostru de radio.
XS
SM
MD
LG