Linkuri accesibilitate

Maşina Comisiei Naţionale de Integritate în ograda preşedintelului CNI Anatolie Donciu (Ziarul de Gardă)


Autoritățile găgăuze între limba română și limba moldovenească.
„Procurorii, în multe cazuri, n-au niciun temei legal pentru înaintarea demersurilor privind arestarea preventivă a unor persoane, iar acestea sunt pur declarative. Totodată, judecătorii, deși obligați să argumenteze convingător fiecare motiv pentru aplicarea arestului, pronunță încheieri total nemotivate și contrare prevederilor legale”- toate aceste concluzii vin din partea magistraților Curții de Apel, citaţi de săptămânalul „Ziarul de Gardă”. Obiecţiile au fost formulate într-un demers, exemplificat cu cazuri concrete, care a fost trimis pe adresa procurorului general Corneliu Gurin și a mai multor instanţe din ţară.

Un alt articol din „Ziarul de Gardă” scoate la iveală faptul că maşina Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), achiziţionată de instituţie în acest an, a fost văzută week-endul trecut în ograda casei de milioane a preşedintelului CNI, Anatolie Donciu. Acest lucru nu pare a fi o excepţie, pentru că membrii CNI se plâng pe faptul că statul încă nu le-a alocat un garaj, acolo unde ar parca automobilul cumpărat cu aproximativ 15 mii de euro şi că ograda lui Anatolie Donciu ar fi, de fapt, singura soluţie.

„Ziarul Naţional” relatează că intenția autorităților găgăuze de a schimba denumirea discipinii școlare din „limba și literatura română” în „limba și literatura moldovenească” l-au determinat pe deputatul român Eugen Tomac să promoveze cu mai multă insistență adoptarea, în Parlamentul de la București, a Legii privind protejarea limbii române. Prevederile acestui document vor permite crearea condițiilor pentru ca vorbitorii limbii române, indiferent unde locuiesc, să-și poată păstra și conserva identitatea lingvistică, susține Tomac, fără a oferi mai multe detalii. Deputatul a anunțat despre intenția sa de a urgenta promovarea spre adoptare a acestui proiect după ce a vizitat, luni, mai multe licee de limbă română din UTA Găgăuzia.

Într-un articol din „Adevărul” se arată că în locul sălilor de operații high-tech, în noul bloc de la Spitalul Republican, care trebuia să fi fost deschis în august, sunt doar saci cu ciment, sisteme nefuncționale și saloane nefinisate. Anunţat cu surle şi trâmbiţe la finele lui martie 2012, centrul mai are mult şi bine până când să poată fi dat în folosinţă. Cu toate că termenul de predare a expirat, Ministerul Sănătăţii nu va penaliza pe nimeni pentru întârzieri. Mai mult, nimeni nu ştie cu exactitate când va fi dat în folosinţă. Oficialii spun că întârzierile sunt din cauza utilajelor care n-au ajuns în țară.

Agenţia de ştiri IPN relatează că premierul Iurie Leancă a solicitat Consiliului Concurenţei, ANRE şi Ministerului Economiei să prezinte o evaluare a preţurilor pe piaţa produselor petroliere. „Am avut perioade în anul acesta când preţurile la produsele petroliere la bursele internaţionale s-au redus, dar n-am observat să anunţe despre micşorarea preţurilor la pompă la benzină şi motorină companiile care lucrează pe piaţa noastră. Însă ele reacţionează promt când preţurile la burse se majorează şi când se modifică cursul de schimb”, a precizat prim-ministrul.

Tiraspolul s-a plâns că înființarea unor puncte de control al migrației la Nistru va avea efecte negative asupra economiei regiunii transnistrene. Potrivit agenției rusești Itar-Tass îngrijorarea a fost exprimată de liderul transnistrean Evgheni Șevciuk la întâlnirea de la Tiraspol cu Stefano Manservisi, responsabil de rang înalt cu problemele migrației în Comisia Europeană. Șevciuk s-a plâns că Chișinăul a acționat netransparent în problema punctelor de control și că această atitudine dăunează efortului general de rezolvare a conflictului.

Despre pachetul de legi anticorupţie avizat de către membrii executivului, postul de televiziune Publika TV anunţă că iniţiativele vizează în special judecătorii şi prevede inclusiv majorarea salariului magistraţilor, dar şi aplicarea unor sancţiuni mai dure. Potrivit ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, acest pachet de legi este important pentru reformarea justiţiei şi urmează să responsabilizeze actorii implicaţi în actul de justiţie pentru a declara toleranţă zero corupţiei în acest sistem.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG