Linkuri accesibilitate

Congresul Statelor Unite a evitat în ultima clipă intrarea Americii în incapacitate de plată


Președintele Barack Obama a semnat legea care ridică plafonul de îndatorare a Statelor Unite și redeschiderea guvernului.



Votul a fost 81 la 18, in Senat in favoarea proiectului de lege, si 285 – intre care 72 de republicani - la 144 in Camera Reprezentantilor. In Camera Reprezentantilor, liderii republicani au cerut membrilor sa sprijine masura.

Fapt este ca pentru moment problemele par a fi rezolvate, asa cum se anticipa. America nu va intra in incapacitate de plata. Guvernul se va redeschide. Dar asta nu inseamna ca partile se inteleg pentru ca urmeaza alte teme controversate. In curind se va vorbi despre asa numitul sequestration – o decizie luata anul trecut de a taia toate capitolele bugetare, pentru ca democrati si republicani nu au putut sa se inteleaga cu privire la reduceri de buget rationale. Noi taieri de cheltuieli in cadrul acestui sequestration urmeaza sa intre in vigoare si disputele se vor multiplica. Apoi plafonul datoriei externe a fost marit doar pina in Februarie 2014. Fapt este ca ceea ce expertii considera este ca politicienii americani nu rezolva ci mai curind amina rezolvarea adevaratelor probleme fiscale ale tarii. Dar, indiferent de aceasta realitate, momentul este unul de satisfactie pentru ca a fost evitat un mare impas, care ar fi avut un impact substantial asupra redresarii economiei americane si celei globale. “Am purtat o batalie”-a spus presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul John Boehner, adaugind “Doar ca nu am invins”.

La Casa Alba, presedintele Obama a salutat decizia elogiind cooperarea bipartizana, atunci cind interesul national o cere. Planul initiat de Senat evita modificari majore in programul de reformare a asigurarilor medicale Obamacare-ceea ce ultra-conservatorii si-ar fi dorit, cu pretul inchiderii guvernului federal. Boehner a spus ca in ciuda infringerii, republicanii vor continua sa incerce sa deraieze programul Obamacare. In afara de ridicarea limitei datoriei americane, planul finanteaza guvernul federal dar si in acest caz, doar pina la 15 ianuarie, dupa sarbatori. Ideea este de a forma o comisie bipartizana cu privire la buget, dar din experienta recenta este putin probabil ca aceasta sa ajunga la un rezultat, mai ales ca 2014 este un an electoral, alegeri pentru intreaga Camera a Reprezentantilor si o treime din Senat. Comisia va fi condusa de democrata Patty Murray, senatoare de Colorado si de deputatul republican de Wisconsin, Paul Ryan. Obiectivul este de a prezenta un compromis pina in decembrie. Senatorul republican Lindsay Graham crede ca partidul sau ar fi putut sa obtina mai mult daca opta pentru o abordare rationala si ca a venit momentul ca republicanii sa se auto-evalueze si sa stabileasca caile de urmat. “Daca continuam la fel vom lovi in interesele pe termen lung ale Partidului Republican”-a spus Graham. Senatorul republican Ted Cruz, cel care a condus lupta impotriva planului Obamacare a deplins acordul din Senat si faptul ca republicani si Senat nu s-au alaturat colegilor din Camera care ar fi dorit sa obtina concesii substantiale de la presedinte.
XS
SM
MD
LG