Linkuri accesibilitate

Ce împiedică o protecţie eficientă a consumatorului în Moldova?


Toţi consumatorii care au căzut pradă unor înşelăciuni pot cere consultanţă, apelând la Linia Verde a Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor.


Când Rusia se plânge de calitatea vinurilor moldoveneşti, plîngerea ajunge direct pe biroul ministrului agriculturii. Ce se întâmplă însă cu plângerile moldovenilor care vor să reclame calitatea unor produse alimentare, industriale sau a unor servicii? Se pot adresa Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, care este o structura de stat, sau organizaţiilor obşteşti de profil. Care acţionează în baza unei legi pentru protecţia consumatorului. Tamara Grejdeanu relatează despre mecanismul de control şi protecţie:

Numită şi avocat al consumatorului, Agenţia care supraveghează protecţia cumpărătorului de servicii şi produse este unica instituţie ministerială care oferă servicii gratuite şi poate amenda agenţii economici. Deseori, pentru a depista anumite încălcări agenţia colaborează cu organizaţiile neguvernamentale. Una din acestea este Centrului pentru protecţia consumatorilor, directorul organizaţiei Denis Staruş, spune că, frecvent, cetăţenii care au mizat pe bunul simţ al agenţilor economici şi au fost amăgiţi, nu-şi pot recupera banii, întrucât nu respectă procedura necesară de depunere a plângerii:

„Primul punct la care trebuie să te adresezi este însuşi magazinul care ţi-a vândut produsul necalitativ sau neconform. Magazinul răspunde în primul rând. Ulterior, dacă nu soluţionează de bună voie sau pe cale amiabilă agentul economic, atunci putem să ne adresăm la organul care va interveni. Dar aşa, neavând un răspuns, un rezultat clar, se încalcă termenii, depun plângere la organ, pe urmă organul vine şi nu mai depistează peste o săptămână de zile produsul în cauză.”

Piotr Guţul, preşedintele unei alte organizaţii obşteşti pentru protecţia consumatorului este de părere că mecanismul de gestionare a plângerilor nu este unul care să de-a rezultate. Astfel motivează el numărul mare al petiţiilor care rămân fără răspuns:

„Astăzi, legea pentru protecţia consumatorului practic nu are putere juridică. Sistemul judecătoresc nu corespunde legislaţiei Republicii Moldova. De curând, la noi s-a adresat o doamnă, a cumpărat încălţăminte necalitativă, termenele plângerii au expirat, dar dreptul persoanei de a fi protejat ca şi consumator nu a fost respectat.”

Pentru ca agenţii inspectori să pună pe rol plângerea, cetăţeanul trebuie să aibă un document care confirmă cumpărătura şi adresarea către agentul economic. În cazul acestor solicitări, spune Alexandru Cuzimuc, directorul Agenţiei pentru protecţia Consumatorului, consumatorul este neapărat despăgubit:

„Noi, cel puţin reuşim să le examinăm în termen. Atunci când noi nu putem să satisfacem cerinţele consumatorului, asta se întâmplă doar în cazul în care el nu a procedat corect sau de exemplu, când la instalarea geamurilor a semnat un document prin care el este de acord şi nu are obiecţii la instalare şi peste trei zile el găseşte nişte obiecţii şi vrea să se adreseze. Iarăşi, dacă este vorba de produse alimentare noi la maxim urgentăm controlul. Dacă vorbim despre produse industriale, atunci legea prevede că timp de o lună de zile noi trebuie să-i dăm răspuns în scris consumatorului.”

În ultimii doi ani, legislaţia cu privire la protecţia consumatorului a fost modificată pentru a corespunde standardelor europene. Numai că acestea, spune Denis Staruş, ar mai trebui aduse atât la cunoştinţa publicului şi a agenţilor economici, cât şi a judecătorilor şi a inspecţiilor. El este de părere că autorităţile încă nu reacţionează prompt la sesizări:

„Trebuie să fie făcute modificări ce ţin de îmbunătăţirea domeniului instituţional. Să fie dotate instituţiile care sunt abilitate cu dreptul de protecţia consumatorilor şi să fie angajaţi mai mulţi inspectori, să activeze mai eficient şi mai rapid. Vă daţi seama, dacă eu procur un produs uşor alterabil şi depun o plângere, şi inspectorul iese peste o săptămână la control, atunci despre ce fel de eficienţă instituţională putem vorbi. Metoda instituţională trebuie îmbunătăţită, adică legea este şi organul de stat trebuie să lucreze la nivelul cuvenit.”

Toţi consumatorii care au căzut pradă unor înşelăciuni pot cere consultanţă, apelând la Linia Verde a Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor. Pentru că multe dintre petiţii sunt anonime, colaboratori agenţiei le iau în vedere doar atunci când programează controale la agenţii economici. Anul trecut au fost înregistrate peste trei mii de apeluri telefonice, cifră care a fost deja depăşită în acest an.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG