Linkuri accesibilitate

O vizită la fostul Muzeu al Pompierilor din Chişinău


UNICEF şi Serviciul protecţiei civile şi situaţiilor excepţionale au inaugurat Săptămâna de Reducere a Dezastrelor.


Un dezastru natural se zice că nu poate fi prevenit, dar efectele sale pot fi reduse. Chiar substanţial, dacă lumea este informată şi pregătită să reacţioneze. Aşa că UNICEF şi Serviciul protecţiei civile şi situaţiilor excepţionale au inaugurat astăzi Săptămâna de Reducere a Dezastrelor. La Şcoala Securităţii din Chişinău, fostul muzeu al pompierilor, zeci de copii din raioanele Stefan Voda şi Ungheni au fost instruiţi cum să acţioneze în cazul unor calamităţi naturale. De altfel, raioanele Ştefan Vodă şi Ungheni au fost selectate de UNICEF pentru un proiect pilot, care încarcă să evalueze în ce măsură populaţia este pregătită să facă faţă unui dezastru. Alla Ceapai relatează:

La Şcoala securităţii din Chişinău, fostul muzeu al pompierilor, copiii din raioanele Ştefan Vodă şi Ungheni au avut posibilitatea nu doar să audă, dar şi să vadă ce daune au provocat pe parcursul anilor calamităţi naturale, incendii, cutremure sau inundaţii ce s-au produs în Republica Moldova.

Cea mai întunecoasă cameră a muzeului, cea care oglindeşte tabloul unor incendii provocate din imprudenţă a trezit o curiozitate aparte în rândul copiilor. Cei cu care am stat de vorbă mi-au spus că au ascultat cu interes sfaturile ghizilor chiar dacă le-au mai auzit de la părinţi, bunici şi învăţătorii:

„Să nu mă joc cu focul, să nu las aragazul deschis şi lumina aprinsă.”

„În caz de incendiu trebuie să încercăm să stingem focul şi să sunăm la pompieri, la 901.”

„În caz de inundaţii nu trebuie să fim panicaţi.”

„Iar în caz de cutremur să ieşim din casă, sau să ne adăpostim la peretele mai gros.”

Drum înzăpezit în nordul Moldovei, decembrie 2012
Drum înzăpezit în nordul Moldovei, decembrie 2012
Directoarea Şcolii Securităţii, Elena Hranovschi, spune că are zilnic vizitatori din diferite şcoli ale capitalei, mai rar vin copiii din mediul rural, care, după părerea sa, sunt şi mai puţin informaţi despre riscurile dezastrelor naturale. Nu la întâmplare însă au fost invitaţi în vizită anume copiii din raioanele Ştefan Vodă şi Ungheni. Aceste două raioane, sunt cele mai afectate de obicei din cauza inundaţiilor şi au fost selectate de UNICEF pentru a pilota un program de informare şi de sensibilizare a populaţiei, spune Dejan Mincic, reprezentantul adjunct al UNICEF Moldova:

„Am selectat aceste raioane ţinând cont în primul rând de dezastrele care au avut loc aici pe parcursul anilor, dar şi capacităţile joase a acestor raioane de a reacţiona adecvat la aceste calamităţi naturale. Am început cu aceste două raioane, ca ulterior, acest sistem să fie aplicat la nivel naţional.”

Studiile realizate de UNICEF arată că localnicii din Ungheni şi Ştefan Vodă nu cunosc metodele de prevenire şi reguli de comportament în caz de dezastre naturale, o bună parte din construcţii sunt în stare avariată, iar salvatorii nu sunt pregătiţi să acorde asistenţă în mod prioritar grupurilor vulnerabile, adică copiilor, bătrânilor şi persoanelor cu dizabilităţi. Rodica Iordanov, coordonatoarea proiectului, spune că asistenţii sociali şi salvatorii din localităţile raioanelor au fost instruiţi cum să colaboreze mai eficient astfel încât să poată ajuta prioritar categoriile vulnerabile:

Inundaţii la Taraclia, septembrie 2013
Inundaţii la Taraclia, septembrie 2013
„Sunt situaţii când serviciul de pompieri ajung la faţa locului şi ei nu cunosc dacă există vreo persoană cu dizabilităţi sau un minor cu sau fără supraveghere părintească. Lipsa aceasta de informaţii duce la pierderea acelor minute de aur când poate fi salvată viaţa unui om. Ca să nu apară aceste pierderi noi încercăm ca asistenții sociali şi serviciile de salvare să conlucreze, să aibă o comunicare permanentă.”

Rodica Iordanov mai spune că asistenţii sociali vor merge din casă în casă pentru a le explica localnicilor cum să reacţioneze în eventualitatea unor calamităţi naturale. Ea se arată convinsă că proiectul pilotat în cele două raioane va da rezultate aşteptate şi va fi extins la nivel naţional. În consecinţă, crede ea, vor fi reduse substanţial pierderile anuale din cauza hazardelor naturale, care actualmente constituţie circa 1% din PIB.
Previous Next

XS
SM
MD
LG