Linkuri accesibilitate

Protestele din România şi lipsa conştiinţei strategice (22)


Pe cine se sprijină opoziţia română (pesurse.ro)


Miscarile de protest din Romania au dovedit „lipsă a conştiinţei strategice”¸ spre deosebire de cele din Turcia, care au capatat rapid o incarcatura mai profunda, arata Tom Gallagher intr-un articol publicat de revista 22. Ambele protste au pornit de la o tema de nisa, Rosia Montana in Romania, intentia de demolare a unui parc, la Istanbul. La Bucuresti insa, arata Tom Gallagher, unul dintre liderii manifestantilor a fost de părere ca extinderea protestului spre tema apararii independentei justitiei este neavenita. Gresit, „abordare de tip puritan a politicii”, spune comentatorul. Victor Ponta este un politician foarte abil, el a asteptat mai intai sa semneze un acord cu Fondul Monetar International si sa vada Germania angajata intr-o problema de politica interna serioasa, cum este formarea unei noi coalitii de guvernare, inainte sa dea atacul la justitie, schimband doi procurori-cheie din domeniul anticoruptie. In aceste conditii, spune analistul de la 22, „lupta pentru o justiţie in­dependentă nu reprezintă doar o iniţiativă a preşedintelui Băsescu. România are ne­voie de un stat de drept transparent şi vi­gilent, pentru ca mişcarea de protest a eco­logiştilor romani să capete substanţă”.

Tot in 22, Alexandru Gussi afirma ca opozitia din strada si cea din parlamentul Romaniei nu au nicio legatura una cu alta, pentru ca manifestantii din strada resping in bloc toate partidele politice. Greseală, sustine si acest comentator, care recomanda mai multa atentie fata de Partidul Democrat Liberal, in conditiile in care protestatarii nu au niciun fel de sprijin politic. In PDL, crede acest comentator, lucrurile nu sunt chiar fara speranta. E de bun augur ca a fost desemnat un posibil candidat la prezidentiale si ca el nu este Elena Udrea, ci fostul ministru de justitie si actual premier din umbra, Catalin Predoiu. Presedintele Traian Băsescu ar trebui sa se gandeasca mai degraba cu el la o „coabitare”, mai spune Gussi.

Dimpotriva, opozitia trebuie sa se desprinda explicit de Traian Basescu, este opinia unui comentator de la site-ul pesurse.ro. Robert Andrei vorbeste despre o ”paralizie a opozitiei prezidentiale”, care, daca nu inceteaza, blocheaza orice sansa de schimbare a raportului de forte de pe scena politica romaneasca.

Schimbarea ar putea veni totusi, si anume cu ajutorul puterii, care se erodeaza, este constatarea Andreei Pora, in revista 22. Chiar daca reactia occidentala, dar si din tara, l-a silit pe premierul Ponta sa dea inapoi in privinta schimbarii abuzive a unor procurori anticoruptie, toate aceste gesturi ii subrezesc pozitia si in exterior, dar si in propriul partid. Se adauga si esecul recent al privatizarii companiei CFR Marfa, pe care Ponta vrea sa-l arunce, ca de obicei, in responsabilitatea presedintelui. Potentialul cumparator nu a putut face rost de bani pana la termenul legal, iar acest termen nu a fost prelungit, asa cum dorea Ponta. Presedintele a dat ordin sa nu se faca privatizarea CFR Marfa, este acum explicatia, prea stravezie, a premierului. „Nu e clar în ce măsură Ponta e conștient de responsabilitatea care îi apasă pe umeri. Bășcălia și antibăsismul sunt o armă de apărare cu viață scurtă. Tot mai scurtă”, este concluzia acestui articol semnat de Andreea Pora.
XS
SM
MD
LG