Linkuri accesibilitate

Cărțile au vîrsta lor, în raport cu vîrsta ta intelectuală


Cristina Voroneanu

La Librăria din cartier, Alla Ceapai a stat de vorbă cu Cristina Voroneanu, elevă în clasa a 12 la Liceul teoretic „Mihai Viteazul”.Cristina Voroneanu: „Ultima carte pe care am citit-o a fost „Huliganii” de Mircea Eliade. Este un scriitor pe care îl respect foarte mult. Întotdeauna mi-a plăcut stilul lui specific de a scrie. „Huliganii”, într-adevăr, a fost o carte care m-a marcat, pentru că m-a făcut să realizez că nu pot fi un huligan. Mi-aș dori să pot fi un huligan să trăiesc cu momentul vieţii, să mă bucur de viaţă. Dar… ca şi eroul romanului, într-un final, îmi dau seama că fac parte din rândul acelor persoane care cedează şi se conformează cu viaţa pentru că au de făcut ceva, pentru că au de demonstrat cuiva ceva.”

Europa Liberă: Ce învățăminte ai scos din această carte?

Cristina Voroneanu: „Noi nu trăim viaţa pentru cineva. Noi trebuie să ne trăim viaţa pentru noi, dar nu putem să fim indiferenţi faţă de oamenii din viaţa noastră. Nu putem să călcăm peste toţi şi toate pentru a ne realiza pe noi.”

Europa Liberă: După ce criterii te conduci când îşi selectezi lecturile?

Cristina Voroneanu: „Autorul contează foarte mult pentru mine. Desigur că sunt momente când am nevoie de o lectură uşoară, doar să mă ajute să treacă timpul mai repede. De obicei caut o carte astfel încât să ştiu că nu voi regreta că am pierdut timp. O carte presupune foarte multă investiţie intelectuală şi de timp. Cartea trebuie să te ajute să conștientizezi unele lucruri. Cartea trebuie să fie potrivită vârstei tale. Eu am încercat să citesc şi literatură rusă, clasică. Nu zic că nu am înţeles-o, dar am realizat la un moment al cărţii că nu sunt coaptă pentru ea.”

Europa Liberă: Sugerezi că ar avea vârstă cărţile?

Cristina Voroneanu: „Cărţile au vârstă şi nu ţine de vârsta fizică, ţin de vârsta ta intelectuală. Într-un fel îl vei înţelege pe Victor Hugo atunci când ai 17 ani, să zicem. Eu am început să-l citesc la 13 şi mi-am dat seama, acum, ajungând la 18 ani, că trebuie să reîncep să citesc tot ce am citit de el.”

Europa Liberă: Cărţile incluse în programa şcolară sunt suficiente, sunt interesante pentru liceenii de azi?

Cristina Voroneanu: „Sunt interesante, dar programa şcolară, cred eu, nici nu trebuie să-şi propună să fie suficientă. Un tânăr trebuie să cunoască bazele, iar dacă are interesul pentru carte, pentru propria dezvoltare, pentru cultura sa el singur va căuta cartea.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG