Linkuri accesibilitate

„Femeile Moldovei: ale nimănui, de ziua lor” (Adevărul)


Găgăuzii și problemele lor cu limba română (Ziarul Național).



Femeile Moldovei: ale nimănui, de ziua lor”, este titlul unui articol de fond din „Adevărul”. Reporterii observă că vulnerabilitatea femeilor de la sate este determinată mai curând de lipsa de preţuire decât de factorii vizibili, mult trâmbiţaţi prin rapoarte, precum lipsa apeductelor, electrocasnicelor sau gazificării. „Cu aceştia moldovencele se isprăvesc, cu lipsa de consideraţie însă e mai greu să trăieşti, mai ales când este milenară. Nerecunoscând contribuţia femeilor de la sate la dezvoltarea Moldovei de ieri, de azi şi de mâine, riscăm să le exilăm pe toate. În Italii, în anonimat, în evul mediu... Şi să exilăm Moldova pentru alte câteva decenii în sărăcie, în sisteme politice şi sociale arhaice, în neunde”, se arată în articol.

Cotidianul „Adevărul” notează că una dintre companiile ruseşti din grupul care a preluat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău este controlată de un multimilionar originar din Republica Moldova. E vorba de Serghei Glinca, un prosper om de afaceri moldovean. El are afaceri în domeniul transportului feroviar şi nu este exclus să aibă planuri şi pentru Calea Ferată.

Pagina electronică a săptămânalului „Ziarul Naţional” anunţă că după ce Adunarea Populară de la Comrat a decis ca limba română să fie interzisă în toate instituțiile publice și de învățământ din regiune, găgăuzii au trimis o solicitare Guvernului în care cer să le fie respectată această decizie. În plus, deputații găgăuzi cer editarea manualelor „Limba și literatura moldovenească” și „Istoria Moldovei”. Anterior, ministra Educației, Maia Sandu, a declarat că diplomele eliberate de instituțiile de învățământ din regiune nu vor fi valabile dacă va fi indicat că elevii au studiat limba moldovenească și istoria Moldovei.

Timpul.md” aminteşte că deja de doi ani, omul de afaceri Vitalie Eriomenco este deţinut în închisorile din regiunea transnistreană. După ce zece ani a dezvoltat trei întreprinderi în raionul Slobozia, afacerile i-au fost preluate într-o singură zi. Autorul articolului, Ion Macovei, mai scrie că în 2011, Republica Moldova şi Rusia a fost acţionată la CEDO pentru tratament inuman al lui Vitalie Eriomenco în închisorile din Transnistria. Rudele au făcut zeci de apeluri către conducerea statului şi sunt extrem de revoltate că cei responsabili de la guvern nu acţionează pe toate căile posibile de a-l elibera şi readuce pe Vitalie în sânul familiei.
XS
SM
MD
LG