Linkuri accesibilitate

Cum ar funcţiona UE ca un stat (Adevărul)


„Pentru ca Uniunea Europeană să funcţioneze cu adevărat, ar trebui ca principiul de organizare să fie cel al unui stat. Acest lucru presupune în primul rând solidaritate între regiuni”, scrie în Adevarul Dorin Marius Lulea. El crede ca, în fuga lor de Rusia, tarile din est au intrat in Uniunea Europeană „fără a se mai gândi la modul în care aceasta ar trebui să funcţioneze. Acum decepţiile sunt mari, iar sistemul extrem de şubred”. Autorul dezvolta o teorie curioasa: tarile europene sarace au probleme economice mari pentru ca si-au vandut prea prea usor resursele europenilor. Pentru redresare, statele bogate ar trebui sa accepte sa imparta din bogatia lor cu cei in dificultate, in speta sa accepte introducerea unui venit minim garantat in tot spatiul european. Asta ar tine pe loc companiile, care nu s-ar mai muta de colo colo in cautare de forta de munca ieftina, dar si pe angajati, reducand numarul imigrantilor din ratiuni ecnomice. În privinta Romaniei, bloggerul de la Adevarul se intreaba „Unde sunt politicienii şi diplomaţii din ultimii 200 de ani? Cine a distrus sistemul diplomatic românesc? Ale cui interese le mai serveşte el?”. Citam in continuare: „modul de acţiune al politicienilor români i-a învăţat pe occidentali că pot să ne impună uşor lucruri. (...) După ce ne-au fost luate toate pârghiile de acţiune, vin acum şi ne acuză de toate relele din lume.”

Publicatia online Cotidianul se ocupa de cel de-a doilea episod al potemkiniadei de la santierul gazoductului Ungheni-Iasi. Se stie ca a doua zi dupa inaugurarea lucrarilor, facuta in prezenta premierului roman Victor Ponta, santierul s-a evapotat. Cum presa a informat si presedintele Traian Basescu a reactionat, Ponta a replicat. Iar acum s-a dus in control. Santierul este in grafic - a fost concluzia premierului. Numai ca, dupa cum au informat reporterii de la postul de televiziune Digi 24, a doua zi dupa vizită santierul tocmai isi stransese din nou camioanele si catrafusele.

Dreapta romaneasca se pregateste sa mai inventeze un partid, tot cu iluzia ca acesta le va coagula pe celelalte. Pana atunci, Dan Andronic anunta in Evenimentul zilei ca circula un zvon: candidatul Partidul Social Democrat la alegerile prezidentiale ar putea fi actualul guvernator al Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

Un al doilea nume greu apare intr-un comentariu de pe contributors, semnat de Dragos Paul Aligica. El il vede drept solutie ideala pe scriitorul Andrei Plesu, fost ministru al culturii, ministru de externe si consilier prezidential. Plesu insusi este prezent in Adevarul de azi cu un articol care confirma involuntar ca s-ar afla intr-o stare de spirit apropiata de disponibilitate: ”M-am saturat” este titlul acestui text din care citam: ”Nu mai suport să aud cum îşi vorbesc unul altuia preşedintele şi primul ministru din ţara mea. Nu mai contează cine are dreptate. Şi cîtă! Contează nivelul inadmisibil al disputei, limbajul ei, suficienţa grosolană a replicilor. Vreau să aud voci civilizate, vreau să văd portrete oneste şi cît de cît omeneşti, vreau să trăiesc într-o atmosferă de bună-cuviinţă, de respect pentru limba română, de responsabilitate. Vreau un pic de stil, un pic de distincţie, un minim de eleganţă şi de sportivitate”.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG