Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii moldovenești


Fețele bisericești la Parlament, Chișinău, 11.10.2013.

Eliminarea pedepselor pentru „propaganda homosexuală” , punctele de control migrațional, Natalia Gherman la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor Baltice-Benelux.
În afara de comisarul european pentru agricultura Dacian Cioloș, în aceasta saptamina s-au aflat la Chişinău şi membrii unei echipe tehnice fito sanitare de la Moscova care au analizat calitatea productiei de vinuri, după ce agentia specializata a Rusiei a decis sa interzica importul vinurilor moldovenesti. Bruxelles-ul a continuat sa dea semne de încurajare Chisinaului, si opozitia comunista şi-a continuat pledoaria pentru schimbarea guvernului pro-european. Despre toate aceste evenimente, dar nu numai, a stat de vorba Tamara Grejdeanu cu jurnalistul Vitalie Călugăreanu si cu directorul agentiei Infotag Anatolie Golea in retrospectiva săptămânii moldovenești.


Jurnalistul Vitalie Călugăreanu este de părere că nu întâmplător opoziţia comunistă a protestat vineri alături de enoriaşii nemulţumiţi de excluderea din codul contravenţional a pedepselor pentru „propagarea unor relații” diferite „de cele legate de căsnicie și familie”. Jurnalistul crede că opoziţia s-a alăturat feţelor bisericeşti care au încercat să blocheze intrarea în Palatul Republicii pentru a împiedica aprobarea deciziei despre punctele migraţionale în zona de securitate de la Nistru:

„Noi spectatorii, trebuia să înţelegem că preoţii aceştia şi comuniştii s-au întorlocat acolo spontan, absolut întâmplător în faţa Palatului Republicii , într-un fel uniţi de nemulţumirea că guvernanţii pro-europeni sunt prea toleranţi faţă de homosexualitate. În realitate, se pare că ţinta celor două tabere prietene a fost alta, şi anume zădărnicirea instituirii de către parlament a oficiilor teritoriale de control la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană. Mai grav este că în aceste jocuri politice sunt antrenaţi oameni în sutană. Nu le zic preoţi pentru că eu am văzut cine a fost acolo, au fost oameni în sutană care au trăit în confort în perioada guvernării comuniste şi care acum au fost ridicaţi, iată, ca la armată, ca răsplată, ca să creeze o anumită stare de spirit în societate.”

Vitalie Călugăreanu mai crede că acţiuni provocatoare şi tentative de felul celei eşuate vineri, de blocare a activităţii instituţiilor statului se vor înmulţi odată cu apropierea Summit-ului de la Vilnius.

Referindu-se la decizia parlamentului cu privire la controlul migraţional, jurnalistul Anatolie Golea, directorul agenţiei de presă Infotag a spus că după adoptarea acestei hotărâri, ar trebui ca autorităţile să explice populaţiei necesitatea lor:

„Este de fapt un compromis acceptat de autorităţile de la Chişinău şi cele de la Bruxelles dar şi de toţi participanţii formatului 5+2, inclusiv administraţia de la Tiraspol şi reprezentanţii Moscovei. În opinia mea s-a găsit o decizie judicioasă, atât doar că cei de la Chişinău, guvernanţii nu au reuşit, sper deocamdată, să explice cum vor funcţiona aceste posturi, aceste oficii. Care sunt plusurile şi minusurile, inclusiv pentru locuitorii din Transnistria care au cetăţenia Federaţiei Ruse şi Ucrainei preponderent. Au de câştigat şi trebuie să li se explice, dar trebuie să se explice şi pe malul drept şi pe malul stâng, pentru ce se face acest pas, care vor fi consecinţele şi ce vom avea de câştigat.”

Anatolie Golea crede, de asemenea, că participarea Nataliei Gherman la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor Baltice-Benelux este importantă pe plan regional, întrucât de opiniile expuse se ţine cont în marile cancelarii europene şi la Bruxelles:

„A fost important să participe la această întrunire, asigurându-şi susţinerea la viitorul summit de la Vilnius, dar să se gândească de pe acum ceva urma după Vilnius. Pentru că marea luptă pentru integrarea europeană a Republicii Moldova se va da după summit-ul de la Vilnius, în 2015 urmând summit-ul de la Riga şi între aceste două summit-uri, Republica Moldova va avea de înfruntat mult mai multe probleme inclusiv semnarea şi ratificarea acordului de asociere, dar sper, şi a acordului de liber schimb şi a acordului liberalizat de vize.”
XS
SM
MD
LG