Linkuri accesibilitate

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice


Clădirea Organizației pentru interzicerea armelor chimice, Haga.
Clădirea Organizației pentru interzicerea armelor chimice, Haga.

Comitetul Nobel a considerat--o de cîțiva ani ca unul dintre candidații cei mai importanți.




Președintele Comitetului Nobel Norvegian Thorbjørn Jagland a anunțat vineri decizia la Oslo:

„Comitetul Nobel Norvegian a decis că Premiul Nobel pentru Pace pentru 2013 va fi decernat Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, pentru eforturile sporite ale acesteia de eliminare a armelor chimice".

Sprijinită de Națiunile Unite, organizația neguvernamentală cu sediul la Haga supraveghează respectarea Convenției Armelor Chimice, o convenție internațională care împlinește anul acesta 20 de ani.

Ea mai furnizează informații și analize despre armele chimice.

Echipa Națiunilor Unite care a colectat probe despre atacul cu arme chimice de la 21 august în suburbiile Damascului a fost formată din experți ai acestei organizații. Astăzi supraveghează distrugerea armelor chimice ale Siriei.

Conform unei înțelegeri ruso-americane încheiate luna trecută, întregul program de înarmare chimică al Siriei urmează a fi eliminat până la mijlocul anului viitor.

La anunțarea laureatului premiului Nobel pentru Pace, Thorbjørn Jagland a spus că rolul organizației în controlul proliferării armelor chimice a fost pus în evidență de criza siriană, dar Comitetul Nobel a avut-o în vizor de câțiva ani ca unul dintre candidații cei mai importanți.

"Convențiile și activitatea organizației au definit în legislația internațională folosirea armelor chimice drept tabu. Evenimentele recente din Siria unde armele chimice au fost folosite au subliniat nevoia sporirii eforturilor de a termina cu aceste arme".

Prin decizia de astăzi, Comitetul Nobel "caută să-și aducă contribuția la eliminarea armelor chimice", să transmită un mesaj țărilor care nu au ratificat deocamdată Convenția Armelor Chimice și celor care nu și-au onorat obligațiile prevăzute de ea, a mai spus Jagland.

El a cerut Satelor Unite și Rusiei să-și accelereze activitățile pentru distrugerea propriilor arsenale chimice.

"Unele state încă nu sunt membre le Organizației pentru Distrugerea Armelor Chimice. Anumite state nu au respectat termenul limită expirat în aprilie 2012 de a-și distruge armele chimice. Aceasta se referă în special la Statele Unite și Rusia".

Premiul Nobel pentru Pace în valoare de 1,25 milioane de dolari va fi decernat oficial la Oslo pe 10 decembrie.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG