Linkuri accesibilitate

Statele Unite reduc ajutorul militar pentru Egipt


Forțe de securitate egiptene patrulînd la Alexandria
Forțe de securitate egiptene patrulînd la Alexandria

Membri în Congres nu sînt de acord, spunînd că decizia va reduce capacitatea Americii de a-i influența pe noii lideri ai Egiptului.



Statele Unite au redus ajutorul militar pentru Egipt, ca urmare a situatiei din acea tara unde un regim militar l-a inlaturat de la putere pe presedintele Morsi, fapt urmat de violente, soldate cu morti si raniti. Ce spune aceasta decizie despre politica americana in regiune? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Decizia nu a fost una simpla. Regimul mixt, militar-civil, care conduce acum Egiptul este in multe privinte superior celui condus de Fratia Musulmana. Si in plus, Statele Unite l-au sprijinit, inainte de primavara egipteana, pe Hosni Mubarak, doar pentru ca sub conducerea acestuia, interesele de securitate americane, in regiune erau mai bine servite decit alternativele.

Mubarak la vremea respectiva persecuta Fratia Musulmana, o miscare islamista, iar acum, noul regim a interzis din nou miscarea ai carei lideri, inclusiv Morsi se afla in inchisori. Se poate spune deci ca, dupa saptamini de deliberari, aripa pro drepturile omului, de la Casa Alba a avut cistig de cauza in fata pragmaticilor, cel putin asa caracterizeaza decizia analisti politici americani.

Criticii hotaririi spun ca state bogate din Golf, care au sprijinit inlaturarea lui Morsi la 4 iulie, au oferit de-acum bani care sa compenseze ajutorul american pierdut si ca, in aceste conditii, Statele Unite nu fac decit sa piarda si mai mult influenta. Pe de alta parte, banii din Golf nu vor putea cumpara armamentul si piesele de schimb americane pe care armata egipteana si le doreste. Ajutorul umanitar nu a fost redus.

Initial, Barack Obama a asteptat ca liderii militari din Egipt sa restabileasca rapid o conducere civila si sa se dea la o parte, dar ceea ce a urmat a fost o represiune singeroasa impotriva sprijinitorilor lui Morsi. La Natiunile Unite, presedintele Obama a spus ca armata egipteana a luat decizii incompatibile cu democratia, aratind ca sprijinul american va depinde de gradul de democratizare a Egiptului.

Anumite voci spun ca decizia reflecta opinii ale consilierilor apropiati ai presedintelui Susan Rice si Samantha Powers. Dar unii membrii in Congres nu sint de acord, spunind ca decizia va reduce capacitatea Americii de a-i influenta pe noii lideri ai Egiptului si indeparta de Statele Unite si mai mult pe cei care cred ca inlaturarea lui Morsi a fost un act necesar pentru democratia egipteana.

Liderul democrat din Comisia pentru relatii externe a Camerei Reprezentantilor, Elliot Engel spune ca armata egipteana a facut greseli, dar ca ar trebui recompensata pentru inceperea tranzitiei democratice, tinind cont si de faptul ca este un factor pozitiv in stabilitatea regionala. Egipteni moderati critica America, sustinind ca Obama s-a aliat cu islamistii si intoarce spatele unui aliat de nadejde.
XS
SM
MD
LG