Linkuri accesibilitate

Comitetul pentru eliminarea discriminării pe bază de gen și recomandările sale privitoare la drepturile femeii


Membre ale Asociației Taur din Chișinău
Membre ale Asociației Taur din Chișinău

Acces egal la programe de educaţie şi pregătire vocaţională și programe de consiliere individuală şi training pentru femei cu dizabilităţi, pentru ca să crească autonomia lor personală şi să crească şansele de a se bucura de toate drepturile economice, sociale şi culturale care sunt asigurate conform legislaţiei.”



La cea de-a 56-a sesiune a Comitetului pentru eliminarea discriminarii fata de femei care se desfasoara in perioada 30 septembrie-18 octombrie la Geneva, delegatia Republica Moldova a prezentat rezultatele pe care le-a obtinut la capitolul respectarea drepturilor femeilor in perioada 2006-2011. Una din realizari, punctata de raportori, este că, pentru prima data, Programul de activitate al guvernului cuprinde un capitol dedicat politicilor de gen. Despre alte realizari dar si restante ale autoritatilor moldovene, relateaza Tamara
Grejdeanu
:

Deşi discriminarea femeilor urma să se reducă mai ales după adoptarea legii cu privire la asigurarea egalităţii şi revizuirea mai multor acte legislative pe dimensiunea de gen, realitatea arată că drepturile femeilor sunt frecvent încălcate, constată experţii.

Sergiu Sainciuc, viceministrul muncii şi şeful delegaţiei la Geneva spune că restanţe avem la protecţia femeilor,
angajarea în câmpul muncii şi acceptarea femeii în poziţiile de luare a deciziilor: „Sensibile sunt lucrurile ce ţin de violenţă în familie, ceea ce ţine de problemele care mai există pe piaţa forţei de muncă, de salarizarea sau nivelul de bunăstare realizat în urma unei activităţi deoarece femeile sunt angajate preponderent în domeniile unde domeniul de salarizare este mai mic faţă de alte domenii. S-au făcut şi anumite observaţii despre concediul care este foarte exagerat pentru îngrijirea copilului, de până la trei ani concediu plătit şi până la şase ani neplătit.”

Totodată, experţii au constatat că îndeosebi femeile cu nevoi speciale sau din instituţii rezidenţiale au cele mai mari dificultăţi. Drepturile lor sunt neglijate, spune Tatiana Cernomorit de la centrul „Speranţa” chiar de persoanele care au responsabilitatea de a le îngriji.

Din această categorii fac parte şi femeile internate în secţiile de psihiatrie, care nici nu conştientizează că ar putea să-şi revendice anumite drepturi: „Femeile din instituţiile psihiatrice sunt supuse diverselor situaţii de abuz şi situaţii de încălcare a drepturilor lor. De exemplu, sunt cazuri în care drepturile reproductive ale femeilor din instituţiile psihiatrice sunt încălcate. Şi în acelaşi timp condiţiile de îngrijire nu sunt conform standardelor necesare unui trai decent şi asigurării unui tratament eficient.”

„În Republica Moldova sunt înregistrate peste 80 de mii de femei cu nevoi speciale. Din punct de vedere legislativ aceste persoane sunt protejate, avem Legea privind incluziunea socială, Legea privind asigurarea egalităţii de şanse, numai că dizabilitatea continuă să fie un criteriu de apreciere, pe care cei mai mulţi îl pică atunci când vor să se angajeze şi să studieze”, mai spune Tatiana Cernomorit. Iată de ce experţii au venit cu sugestii pentru autorităţi.

„Să fie propuse recomandări statului de a asigura acces egal la programe de educaţie şi pregătire vocaţională pentru femeile cu dizabilităţi şi, de asemenea, să fie organizate programe de consiliere individuală şi training pentru femei cu dizabilităţi, pentru ca să crească autonomia lor personală şi să crească şansele de a se bucura de toate drepturile economice, sociale şi culturale care sunt asigurate conform legislaţiei.”

Activiştii din domeniu mai spun că de ochiul autorităţilor nu ar trebui ia atitudine si faţa publicitatea sexistă, exploatarea comercială a femeilor sau rolul religiei în respectarea drepturilor femeilor.

Potrivit unui angajament asumat de executiv, recomandările Comitetului pentru eliminarea discriminării pe bază de gen urmează să fie incluse într-un proiect de hotărâre de guvern care să aibă un plan concret de acţiuni. Experţii insistă ca autorităţile să treacă la etapa de aplicare a legislaţiei şi monitorizare a activităţii funcţionarilor.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG