Linkuri accesibilitate

Moțiunea comunistă din Parlament


Comuniştii reproşează în special cabinetului Leancă că ar fi înstrăinat în mod fraudulos bunurile statului.



Comuniştii moldoveni sunt hotariţi să îşi faca simţită prezenta cit mai mult pe scena politica din Moldova si dupa protestele recente organizate, la care participarea nu a fost atit de specutaculoasa precum o aşteptau, organizatorii, au depus astazi o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de Iurie Leancă. Moţiunea urmează să fie discutată peste o saptamina de planul Parlamentului. Moţiunea a fost semnata de 27 de deputati şi probabil că nu va fi sustinuta de numarul necesar de 51 de deputati. Despre aceasta initiativa a opoziţiei şi despre şedinta Parlamentului de astazi relateaza Alla Ceapai.

Opoziţia comunistă şi-a bazat moţiunea pe acuzaţia că executivul întruneşte aceeaşi demnitari corupţi care au fost demişi împreună cu Guvernul Filat. Comuniştii reproşează în special cabinetului Leancă că ar fi înstrăinat în mod fraudulos bunurile statului, adică Banca de Economii şi Aeroportul Internaţional Chişinău. Textul moţiunii a fost citit de la tribuna Parlamentului de deputata Galina Balmoş.

„După cedarea Băncii de Economii şi concesionarea dubioasă a Aeroportului Internaţional Chişinău Guvernul Republicii Moldova condus de Iurie Leancă a pierdut nu doar dreptul moral, dar şi dreptul legal de a mai ocupa fotoliile ministeriale. Guvernul urmează a fi demis prin exprimarea votului de neîncredere de către Parlament.”

Moţiunea, semnată de 27 de deputaţi comunişti, urmează a fi transmisă guvernului şi dezbătută în plenul legislativului săptămâna viitoare.

„Demersul comuniştilor este neîntemeiat. Guvernul consideră că a acţionat legal” este reacţia executivului sonorizată de purtătoare de cuvânt al premierului, Liliana Viţu: „Guvernul nu vede decât o tentativă de a zădărnici parcursul Republicii Moldova, în special în preajma reuniunii Parteneriatului Estic de la Vilnius de la sfârşitul lunii noiembrie. De comunişti este departe interesul ţării. Ei se ghidează de nişte interese absolut înguste şi egoiste de partid, dar şi de interese personale. Iată de ce Guvernul va continua să promoveze schimbările care sunt necesare pentru modernizarea ţării, care sunt necesare pentru ca parcursul european să devină ireversibil şi care sunt necesare pentru oameni, astfel încât oamenii să trăiască mai bine.”

Dacă iniţiind moţiunea împotriva Guvernului Filat comuniştii, profitând de certurile din alianţa, au reuşit să atragă de partea lor o componentă a majorităţii, democraţii, lucru care a şi făcut posibilă căderea guvernului, acum este puţin probabil ca ei să aibă acelaşi succes. Comuniştii ar mai avea nevoie de sprijinul a cel puţin 17 deputaţi. Deocamdată doar socialiştii lui Dodon au declarat că vor susţine iniţiativa opoziţiei comuniste.

Liberalii conduşi de Mihai Ghimpu, deşi sunt şi ei în opoziţie, au spus tranşant că nu vor vota moţiunea. Deputatul liberal Valeriu Munteanu: „Considerăm că acest guvern trebuie să-şi ducă crucea până la urmă.”

Deputaţii majorităţii parlamentare se arată convinşi că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Leancă nu are sorţi de izbândă. Liberal democratul Valeriu Streleţ afirmă: „Coaliţia are toată voinţa politică să-şi susţină Guvernul.” Iar democratul Adrian Candu: „Ne-am obişnuit cu tot felul de propuneri ale comuniştilor care nu fac altceva decât să rupă din eficienţa legislativului şi chiar să consumăm timpul degeaba.”

Din lipsă de cvorum, Parlamentul nu a reuşit astăzi să examineze mai multe proiecte, printre care cel mai important cel ce va reglementa activitatea posturilor de control migraţional – altminteri un alt subiect de disensiune între opoziţia comunistă şi majoritari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG