Linkuri accesibilitate

Casa Regală a României sprijină integrarea europeană a R. Moldova (Evenimentul zilei)


Premierul Ponta pierde teren (ziare.com).


Cotidianul Evenimentul zilei a preluat stirea privind scuzele adresate de presedintele moldovean Nicolae Timofti, Casei Regale a României, pentru incidentul de la statuia lui Ştefan cel Mare din Chişinău. Vizita principesei mostenitoare Margareta a României si a principelui Radu nu este insa evocata numai prin lozincile dusmanoase. Sunt evocate decorarea principesei Margareta cu medalia Dimitrie Cantemir a Academiei de Ştiinţe a Moldovei si discursul sustinut la ceremonie de principele Radu, despre destinele Republicii Moldova şi României şi despre viitorul european al Republicii Moldova. Presedintele Timofti i-a asigurat pe oaspetii regali de respectul şi consideraţia poporului din Republica Moldova si le-a multumit pentru implicarea în proiectele de caritate, culturale şi sociale. La rândul său, Principele Radu a anunţat sprijinul Casei Regale a României pentru eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova, mai noteaza Evenimentul zilei.

Doi analisti din presa de la Bucuresti constata azi ca premierul Victor Ponta pierde teren, pentru ca se afla inclusiv sub presiunea propriului partid. Invitatul site-ului ziare.com, Emilian Isaila, isi trage concluzia din tonul dur in care si-a formulat presedintele Traian Basescu criticile la adresa lui Ponta. In cadrul unei suite de declaratii aproape zilnice, Basescu s-a referit la numirile controversate din justitie, girate de premier, dar si la bilantul initiativelor lui de politica externa, considerat dezastruos. Alina Mungiu-Pippidi, de la Romania libera, si-a exprimat in mai multe randuri increderea ca Victor Ponta va deveni un politician de calibru. Astazi e insa foarte dura. Inventariaza „enormitatile” pe care le-ar fi debitat seful executivului (expresia ii apartine): că principalul procuror anticoruptie, inlocuit recent din functie, ar fi basist si autor de dosare politice; că voteaza pentru exploatarea de la Rosia Montana ca premier, dar contra ei, ca parlamentar. Sunt apoi masurile considerate de Alina Mungiu ca dezastruoase: o noua lege a insolventei, care loveste piezis in presa, si, colac peste pupaza, angajarea la guvern a unui sociolog care ar fi inceput deja sa fabrice sondaje cosmetizand realitatea in favoarea premierului. Ce se intampla insa cu celebrul pact de coabitare presedinte-premier, in aceste zile cand conflictul deschis intre cei doi e la vedere? Pactul este „fumat”, spune Alina Mungiu.

In revista 22, Alexandru Lazescu nu trage concluzii mai optimiste, dar se intreaba care ar fi fost alternativa. Daca nu cumva, in lipsa acestei intelegeri, cu toate compromisurile pe care ea le contine, situatia de la Directia Nationala Anticoruptie n-ar fi fost mult mai rea. Singura pavaza pentru pastrarea unei linii de independenta in justitie ar fi ramas presiunile externe, spune Lazescu, numai ca ele sunt fatalmente limitate de atuul unei majoritati zdrobitoare a Uniunii Social-Liberale, dar si de celelalte griji, mult mai mari, ale unei Uniuni Europene in plina criza economica.

De semnalat ipoteza lansata de Anca Simina, in gandul.info. Ea crede ca a descifrat in ultima declaratie publica a presedintelui Traian Basescu o propunere voalata pentru o noua intelegere cu Ponta. Mai precis, un troc: te las sa pui ministrii pe care-i doresti, dar lasa numirea procurorilor la mine. Miza ar fi, pe mai departe, batalia cu coruptia.
XS
SM
MD
LG