Linkuri accesibilitate

Legea finanţelor locale – blocată în Parlament (Adevărul)


Tot mai mulţi poliţişti reţinuţi pentru extorcare de mită (Evenimentul Zilei)


Un articol din cotidianul „Adevărul” discută nevoia votării în lectură finală a legii privind finanţele publice locale care a trecut de două citiri în Parlament, dar se pare că la asta s-a oprit. Sute de primari de oraşe şi sate vor protesta vineri, în faţa Guvernului şi a Parlamentului, cerând adoptarea legii care ar anula actualul sistem de transferuri pe criterii politice, după ce au apărut semnale că coaliţia s-ar fi răzgândit să o voteze acum. Experţii citaţi de publicaţie spun însă că legea, care vine în întâmpinarea edililor, trebuia să fie votată demult. „E foarte greu să conduci când nu ai instrumente financiare pentru a acumula venituri rezonabile la bugetul localităţii”, a explicat economistul Viorel Chivriga.

„Leul ieftin umflă preţul lactatelor” este titlu articolului semnat de jurnalistul Ion Preaşca în „Adevărul”. După ce din acelaşi motiv s-au scumpit medicamentele, zilele trecute cel mai mare producător de lactate de pe piaţă a scumpit cu circa 5% o serie de produse lactate, precum untul, brânzeturile şi iaurturile, scrie Preaşcă. Nu se exclude şi o scumpire a laptelui. După lactate, urmează şi produsele petroliere. Operatorii petrolieri îşi argumentează cererile prin creşterea preţurilor de import.

Reporterii publicaţiei „Evenimentul Zilei” constată că tot mai mulţi colaboratori ai poliţiei sunt reţinuţi şi condamnaţi pentru extorcare de mită, pentru huliganism sau şantaj. De la începutul anului, au fost deschise 81 de dosare penale de acest fel, 38 fiind trimise în judecată. Angela Starinschi, ofiţerul de presă la Centrul Naţional Anticorupţie, spune că în mare parte poliţiştii cer bani de la şoferii prinşi în stare de ebrietate ca să le restituie permisele de conducere fără a le scrie procese verbale.


„Doar câteva dintre cele peste 100 de dosare de corupţie, intentate în ultimii doi ani pe numele funcţionarilor publici, au ajuns pe masa judecătorilor”. Afirmaţia aparţine procurorului general, Corneliu Gurin, citat de postul de televiziune „Publika TV”. Un motiv pentru care dosarele ajung târziu sau nu ajung deloc pe masa judecătorilor îl reprezintă scurgerile de informaţii. Oficialul nu a putut spune, însă, care va fi soarta acestor dosare.


„Şevciuk începe să piardă controlul asupra Transnistriei”, titrează „Timpul.md”. Reporterii scriu că parlamentarii transnistreni au aprobat un amendament la aşa-zisa constituţie a regiunii, chiar dacă Evghenii Şevciuk, liderul separatist, s-a opus. Este vorba despre procedura de alegere a primarilor şi preşedinţilor de raioane. Proiectul de lege, elaborat de un grup de deputaţi din regiune, prevede desemnarea aleşilor locali prin vot direct şi nu de către aşa-zisul preşedinte al regiunii.

Săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” relatează despre soarta dosarului penal intentat pe numele lui Gheorghe Munteanu, cel care l-ar fi bătut pe Iurie Garaba, președintele Consiliului Superior al Procurorilor. Reporterii observă că procurorii au încheiat dosarul întrucât Munteanu şi-a recunoscut vinovăţia şi s-a ales cu o amendă de 2 mii de lei.

În articolul „Căsuţa de milioane a judecătorului Namaşco”, „Ziarul de Gardă” scrie că Serghei Namaşco, magistrat în cadrul Judecătoriei Comerciale de Circumscripţie, deţine o casă de milioane, cumpărată anul trecut. Deşi a declarat un salariu de 5 mii de lei lunar. Namaşco a explicat cumpărarea imobilului scump prin donaţii de la soacra sa. „ZdG” a scos la iveală că magistratul mai deţine şi un apartament donat de sora sa.

Pagina electronică a săptămânalului „Ziarul Naţional” notează că pentru prima dată, o peliculă din Republica Moldova – „Toţi copiii Domnului” - candidează pentru Premiul Oscar la categoria „Cel mai bun film străin”. Însă, înainte de a fi ecranizat, filmul a întâmpinat dificultăți. Ministerul Culturii a promis o sumă de bani pentru realizarea peliculei, ca mai apoi să se retragă din joc, lăsând producătorii filmului să se descurce cum pot.
XS
SM
MD
LG