Linkuri accesibilitate

Dezbatere în Parlamentul European despre situaţia romilor


Etnici romi la Roubaix, înainte să fie expulzaţi de poliţia franceză
Etnici romi la Roubaix, înainte să fie expulzaţi de poliţia franceză

„Am văzut că ţările vestice, care erau critice la adresa modului în care partenerii estici abordau integrarea romilor, s-au dovedit mai rele decât ţările de origine ale romilor.”


Parlamentul European a dezbătut în această seară situaţia romilor din ţările Uniunii Europene, pe fundalul tensiunilor care au crescut din nou în Franţa şi a campaniei de expulzare a romilor din România şi Bulgaria. Politici de integrare a romilor există, a fost una din concluzii, dar nu sunt aplicate sau nu ajung „la destinatari”. De la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă:

„In Suedia, listarea romilor nu a fost ordonata de guvern. Este vorba de o initiativa a catorva politisti. Guvernul suedez este socat de ceea ce s-a intamplat si a demarat o ancheta in acest caz”, a declarat astazi, in Parlamentul European, reunit la Strasbourg, Franta, europarlamentara Corazza Bild, sotia ministrului de externe suedez, Carl Bild. Insa o alta europarlamentara, din Franta de asta data, a spus ca in tara sa jumatate din romi au fost evacuati de la inceputul anului. Fenomenul, a aratat aceasta, are consecinte evidente in oprirea integrarii romilor, de vreme ce, de pilda, copiii sunt nevoiti sa intrerupa scoala.

„Nu este acceptabil ca un grup etnic sa fie exclus din comunitate. Aceste actiuni pun sub semnul intrebarii credibilitatea UE”, a fost pozitia reprezentantului presedintiei lituaniene a UE, Giedrius Leskevicius, care a mai subliniat ca UE nu isi permite sa renunte la potentialul romilor, cata vreme forta de munca pe continent este in scadere.

In UE exista deja un cadru strategic pentru integrarea romilor, iar Consiliul a facut apel si in acesta seara la guvernele europene sa urmareasca obiectivele acestuia si sa aplice politicile de integrare la nivel national.

Comisia europeana se asigura ca legea europeana este respectata si in cazul romilor. Este nevoie sa se dea putere comunitatilor de romi, caci incluziunea da rezultate mai bune cand comunitatile sunt implicate in proces, a spus comisarul european pentru cetatenie, drepturi fundamentale si justitie, Viviene Reding.

„Calea catre integrarea romilor nu este foarte usoara, - a recunoscut comisara. - Intampinam dificultati, de la lipsa de coordonare intre cei care promoveaza integrarea romilor si crearea retelei de contact, la lipsa de vointa politica in plan national.”

De aceea Comisia Europeana recomanda facilitarea cooperarii transnationale la nivel local si regional, urmand ca in primavara anului 2014 sa publice un raport privind strategiile pentru accesul romilor la educatie, sanatate si locuri de munca.

Cum sunt vazute de romi politicile de integrare de pana acum? Livia Jaroka, singurul reprezentant al romilor in PE, eurodeputat maghiar de centru-dreapta:

„Politicile incoerente din ultimii 20 de ani, slabe si in multe cazuri puse pe hartie doar de forma s-au dovedit total inadecvate pentru promovarea incluziunii sociale. Mai putin de 10% dintre masurile pentru romi ajung cu adevarat la acestia. Dupa intrarea in UE a tarilor cu populatie roma numeroasa, am vazut ca tarile vestice care erau critice la adresa modului in care partenerii estici abordau integrarea romilor, s-au dovedit mai rele decat tarile de origine ale romilor. Romii au devenit subiect de lupta politica. Cand Dl Sarkozy a expulzat romii in 2010, socialistii l-au criticat. Acum, guvernul socialist face exact acelasi lucru.”
XS
SM
MD
LG