Linkuri accesibilitate

Medicamentele se vor scumpi treptat cu 5-10%. Cine controlează preţurile?


Cetăţenii, dar şi bugetul statului vor suporta cheltuieli mai mari şi pentru unele medicamente compensate, cu excepţia celor oferite gratuit de stat.


Urmare a deprecierii valutei în raport cu principalele monede, peste 2 700 de medicamente se vor scumpi cu până la 10 la sută, a decis săptămâna trecută Ministerul Sănătăţii. Scumpirea va fi însă treptată, pe măsură ce se epuizează stocurile cu medicamentele la actualele preţuri. Aşa ar trebui să funcţioneze, în principiu. Dar cine controlează că se respectă regulile, că nu se vând medicamente cu preţ „vechi” la preţuri noi? Alla Ceapai relatează:

În lista celor peste 2 700 de denumiri de medicamente care ar urma să se scumpească figurează şi remediile la mare căutare cum ar fi Paracetamol, Valeriana şi Citramon de la unii producători. Medicamentele care costă până la 10 lei se vor scumpi cu cel mult 50 de bani, cele care costă în medie până la 50 de lei se vor scumpi cu 2-3 lei, iar cele mai scumpe preparate vor costa cu 10 la sută mai mult.

Cetăţenii, dar şi bugetul statului vor suporta cheltuieli mai mari şi pentru unele medicamente compensate, cu excepţia celor oferite gratuit de stat. Şefa de direcţie de la Agenţia Medicamentului, Angela Buzu spune că importatorii de medicamente au solicitat, aşa cum le permite legislaţia, majorarea preţurilor încă din luna aprilie, când au început fluctuaţiile valutare. Însă scumpirea ar urma să se producă cu un decalaj de o lună de la aprobare, din motive lesne de înţeles, spune Angela Buzu:

„Medicamentele se vor scumpi atunci când în ţară vor fi importate loturi noi de medicamente. Preţurile medicamentelor existente în farmacii şi la depozite nu vor fi modificate.”

Angela Buzu exclude posibilitatea că unii manageri de farmacii să recurgă la scumpirea medicamentelor înainte de epuizarea stocurilor existente:

„Ei nu pot să efectueze această majorare de preţ fiindcă se verifică lanţul valoric, organele de control financiar sunt cu ochii pe noi.”

Dacă Inspectoratul Farmaceutic din cadrul Agenţiei Medicamentului va depista abateri managerii farmaciilor riscă să fie amendaţi, spune Angela Buzu.

Deputatul liberal Ghenadie Brega, care a condus anul trecut o comisie parlamentară de anchetă asupra situaţiei de pe piaţa farmaceutică spune că deşi această majorare a preţurilor la medicamente este justificată, însă apar mai multe semne de întrebare. Bunăoară, cum de au ajuns în listă medicamente importate din Vietnam, Turcia, Ucraina, Rusia, România, ţări unde valutele naţionale sunt stabile în raport cu leul moldovenesc. Sau de ce sunt incluse şi medicamentele producătorilor autohtoni. Ghenadie Brega se arată sceptic că managerii farmaciilor care se vor încumeta să scumpească medicamentele înainte de a epuiza stocurile vor fi depistaţi, dar mai ales penalizaţi:

„De ce? Pentru că sunt cointeresaţi, le mai cade şi lor câte ceva. Agenţia Medicamentului, în general, nu o să se bage la nimeni în farmacii pentru că ei sunt la cârlig. Ei au prins momeala odată şi stau la cârlig la toţi producătorii autohtoni, companiile importatoare, farmacii. Sunt inspectori la Agenţie care nici măcar nu cunosc unii distribuitori, unele depozite.”

Ghenadie Brega sugerează că ar fi necesară implicarea poliţiei economice, aşa cum în trecut fostul CCCEC făcea controale inopinate la farmacii şi depista o serie de abateri în stabilirea preţurilor la medicamente.

Solicitat de Europa Liberă, Constantin Pânzari de la direcţia de investigaţie a fraudelor economice din cadrul MAI, spune că poliţia economică nu poate interveni decât la solicitarea Agenţiei medicamentului:

„Noi ne autosesizăm în cazurile când avem informaţii despre un trafic ilegal, despre o contrabandă cu medicamente, despre un comerţ ilegal a acestora. Formarea preţurilor este competenţa Agenţiei Medicamentului. Numai la solicitarea lor ne implicăm, de comun să facem grupuri mobile de verificare.”

Unii experţi sugerează că autorităţile ar trebui să verifice şi companiile importatoare care au solicitat scumpirea medicamentelor. Astfel încât acestea să nu se regăsească printre importatorii de medicamente care indică la vamă preţuri de câteva zeci de ori mai mari decât cele fixate de producători. Bunăoară, pentru anul trecut Curtea de Conturi a constatat 169 de cazuri de evaziune fiscală în rândul importatorilor de medicamente. Auditorii au mai constatat că o mare parte din produsele farmaceutice erau achiziționate din zone off-shore.
XS
SM
MD
LG