Linkuri accesibilitate

Blocajul tratatului de frontieră moldo-român (Adevărul)


Prin ce se deosebesc procesele de corupţie politică de cele obişnuite (22, Hotnews)


Un articol din Adevarul, semnat de Sebastian Zachmann, investigheaza de ce stă blocat tratatul de frontiera dintre România şi Moldova, semnat in 2010 de ministrul de externe roman de atunci Teodor Baconschi si de Vlad FIlat, care conducea guvernul de la Chisinau. Zilele trecute, presedintele Romaniei Traian Basescu i-a raspuns transant presedintelui Parlamentului Igor Corman ca Moldova asteapta degeaba ratificarea tratatului de catre Parlamentul de la Bucuresti. Ceea ce era privit ca o simpla formalitate, dupa ce tratatul fusese ratificat la Chisinau, a devenit acum o problema. Politicieni si analisti citati de Adevarul tind sa puna blocajul pe seama componentei emotionale a acestui document, cea referitoare la semnificatia de implicita confirmare a Pactului Ribbentrop-Molotov. Fostul sef al diplomatiei romane, Teodor Baconschi, insista ca e vorba de un document cu continut tehnic, ca nu trebuie amestecata istoria cu geopolitica. Eugen Tomac, liderul Miscarii Populare si deputat pentru o circumscriptie de dincolo de Prut, vede numai un blocaj procedural care, citam, ”nu reflectă adevăratele probleme ale basarabenilor”. Blocajul, sau ce va fi el, nu va afecta insa sansele Moldovei de integrare europeana, chiar daca Germania a transmis o reactie de ingrijorare si un fel de recomandare de rezolvare a chestiunii, arata si Dorin Marius Lulea, co-presedintele fundatiei „Acţiunea 2012“. In fond, spune domnia sa, nici Romania nu semnase tratate de buna vecinatate cu toate statele de la granitele sale la momentul aderarii. La Chisinau, interes si mai modest fata de acest subiect. Atat comunistii, cat si liberalii considera ca nu este de fapt nevoie de un tratat de frontiera, mai noteaza Sebastian Zachmann in cotidianul Adevarul.


Agentiile de presa romanesti au informat despre vizita la Chisinau a principesei mostenitoare Margareta a Romaniei si a principelui Radu, ca trimisi ai regelui Mihai I. Un singur comentariu e insa de gasit, si anume pe blogurile Adevarul, sub semnatura lui Ion Petrescu, care lauda demnitatea si intelepciunea cu care a reactionat cuplul princiar atunci cand a fost huiduit de un mic grup de manifestanti. Potrivit lui Ion Petrescu, in spatele celor opt galagiosi nu se poate afla decat comunistul Vladimir Voronin. Moscova nu-l priveste cu reticenta pe fostul monarh al Romaniei, de veme ce l-a invitat sa ia parte la parada de 9 mai, din Piaţa Roşie.

La Bucuresti, presa discuta aprins poblema independentei justitiei, in conexiune cu trimiterea in judecata a vicepremierului roman Liviu Dragnea, acuzat de fraudare a referendumului din vara anului trecut. Andreea Pora, in revista 22, si Dan Tapalaga, pe site-ul Hotnews, atrag atentia ca procesele de coruptie politica nu seamana cu cele de coruptie pur si simplu. S-a vazut acest lucru si la condamnarea fostului premier Adrian Nastase, ba chiar si in dosarele inca pe rol ale liderului conservator Dan Voiculescu. Sentintele se dau adesea pe baza unor dovezi indirecte, dar in perfecta concordanta cu legislatia. Pana la sentinta insa, e de asteptat ca Liviu Dragnea, Uniunea Social-Liberala si liderii ei sa incerce pe mai departe sa-i convinga pe romani ca nu e coruptie, ci dosar politic, fabricat la comanda presedintelui Traian Basescu.

XS
SM
MD
LG