Linkuri accesibilitate

„Riscul să rămânem fără gaze naturale în perioada de iarnă este mic” (Timpul)


„Se scumpesc medicamentele în prag de iarnă” (Evenimentul zilei).Un articol din cotidianul „Adevărul” taxează autorităţile pentru că nu au asigurat buna şedere la Chişinău a Principesei moștenitoare Margareta şi Principele Radu al României. Aceştia au fost huiduiţi de opt aşa-zişi moldovenişti, care i-au împiedicat să depună flori la monumentul lui Ștefan cel Mare din Chişinău, fără ca poliția să intervină. „Este o situaţie urâtă, cei care au fost acolo au dat dovadă de lipsă de bun simţ, dar indiferent dacă vizita musafirilor de peste Prut a fost una oficială sau informală, Ministerul de Interne trebuia să prevină apariţia unor asemenea incidente”, a comentat directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă.

Se scumpesc medicamentele în prag de iarnă”, titrează pagina electronică a publicaţiei „Evenimentul Zilei”. Reporterii notează că autoritățile au decis să scumpească medicamentele la solicitarea producătorilor. Aceștia invocă motivul că leul moldovenesc s-a depreciat considerabil față de valutele străine. În viitorul apropiat, bolnavii vor trebui să scoată din buzunar mai mulţi bani atunci când vor cumpăra medicamente. Ministerul Sănătăţii a cerut o majorare de 5%, la unele medicamente va fi şi mai mult.

Săptămânalul „Economist” anunţă că Republica Moldova riscă să fie exclusă din sistemul internaţional Cartea Verde. În momentul actual, Moldova este atent monitorizată de către oficiul central al Sistemului Internaţional „Cartea Verde” din Bruxelles. Toate acestea din cauza numărului tot mai mare de cazuri asigurate, ceea ce generează creşterea pierderilor în sistemul „Carte Verde”. Volumul despăgubirilor a crescut în anul 2012 faţă de anul 2008, bunăoară, cu 39,6 mil. lei, sau de 2,5 ori, notează Economist.

Riscul să rămânem fără gaze naturale în perioada de iarnă este mic”, consideră Veaceslav Berbeca, expert economic al IDIS „Viitorul, citat de pagina electronică a săptămânalului „Timpul”. Potrivit expertului, chiar dacă autoritățile de la Chișinău și cei de la Gazprom nu vor reuși să semneze un nou contract, după ce va expira actualul contract la 31 decembrie 2013, „Federația Rusă nu poate să sisteze livrările de gaze, deoarece aceste gazoducte alimentează, de asemenea, și statele balcanice, inclusiv Turcia. Este puțin probabil ca din cauza unor neînțelegeri cu R. Moldova, autoritățile de la Moscova să decidă sistarea livrărilor de gaze către alți consumatori”, argumentează dl Berbeca.
XS
SM
MD
LG