Linkuri accesibilitate

UE discută imigrația, în vreme ce Italia acordă cetățenia morților din Lampedusa


Italieni aprind lumânări la Roma în memoria victimelor catastroferi dela Lampedusa.

Fiecare țară UE își administrează singură imigrația și nu există un sistem de cote la nivel european.
Miniștrii de interne ai Uniunii Europene se reunesc vreme de două zile la Luxembourg având ca temă urgentă de discuții modificarea politicii UE a imigrației, în urma tragediei din largul insulei italiene Lampedusa, unde scufundarea unei nave cu imigranți ilegali africani a făcut cel puțin 232 de morți. Discuțiile au loc pe fundalul unui val de critici și atacuri indignate sau sarcastice ale presei din toată Europa împotriva absenței unei politici comune a imigrației. De la Bruxelles, Dan Alexe.


Miniștrii de interne ai Uniunii Europene se reunesc vreme de două zile la Luxembourg având ca temă urgentă de discuții modificarea politicii UE a imigrației, în urma tragediei din largul insulei italiene Lampedusa, unde scufundarea unei nave cu imigranți ilegali africani a făcut cel puțin 232 de morți.

Discuțiile au loc pe fundalul unui val de critici și atacuri indignate sau sarcastice ale presei din toată Europa împotriva absenței unei politici comune a imigrației.

In momentul de față, fiecare țară UE își administrează singură imigrația și nu există un sistem de cote la nivel european. Președintele Parlamentului European Martin Schulz a fost ultima voce importanta care a cerut, luni, instaurarea unui asemenea sistem de cote.

In 2012, 102.700 cereri de azil au fost acceptate in UE, dintre care două treimi în Germania, Franța, Anglia, Suedia și Belgia.

Din ce în ce mai multe voci cer însă modificarea “regulamentului de la Dublin“, care obligă imigranții ilegali să ceară azilul în prima țară a UE în care au pus piciorul.

Asta face ca presiunea cea mai mare a imigrației ilegale să fie exercitată pe țările din sud : Grecia, Italia, Spania, care sînt și cele mai atinse de criza economică. Niciun imigrant ilegal nu debarcă în Dublin.

Pentru moment, singura agenție europeană care tratează imigrația ilegală e Frontex, care face apel la echipe de intervenție rapidă și a cărei activitate va fi completată de către Eurosur, aceasta din urmă bazîndu-se pe observații din satelit.

Eficacitatea Frontex rămâne însă foarte redusă din pricina lipsei fondurilor. Ministrul francez de externe Laurent Fabius a calificat chiar drept “o rușine“ faptul că bugetul agenției nu depășește 60 de milioane de euro pe an.

Pasivitatea instițiilor UE a fost pusă în lumină și de lipsa de reacție a principalelor responsabili. Președintele Comisiei de la Bruxelles, Jose Manuel Barroso, va merge miercuri la fața locului, în Lampedusa, însă o face la cererea insistentă a premierului italian Enrico Letta, care a anuntat-o duminică.

In schimb, primărița din Lampedusa, Giusi Nicolini, a declarat deja :

-- “Daca Barroso vine aici doar ca să prezinte condoleanțe, atunci să nu se obosească. Poate să le trimită și prin email. Noi avem treabă aici.“
Basta parole.

In ultimii 20 de ani, între 20.000 și 25.000 de oameni au murit încercînd să ajungă în Europa prin Mediterana.

Pentru moment, cum scrie astăzi cotidianul spaniol El Pais, pe supravietuitorii de la Lampedusa ii asteapta sau trimiterea inapoi, sau ani de zile de labirint birocratic.

Premierul italian Letta a acordat în schimb cetățenia cadavrelor, cu titlu postum.
XS
SM
MD
LG