Linkuri accesibilitate

În ajun de alegeri prezidențiale în Azerbaidjan


Pregătiri la un centru de votare la Baku

Pentru prima oară opoziția politică a făcut front comun înaintea alegerilor.Azerbaidjanul se pregătește de alegerile prezidențiale de la 9 octombrie, care au toate șansele să fie câștigate de președintele în exercițiu, Ilham Aliyev. Deși nimeni nu se îndoiește că el va obține al treilea mandat, corespondentele Europei Libere, Arifa Kazimova și Daisy Sindelar cred că acestea ar putea fi primele alegeri azere în care opoziția a avut un impact oarecare.

Capitala dinamică și prosperă a Azerbaidjanului, Baku, pare să fie un loc în continuă schimbare. Dar dacă întrebi localnicii ce schimbări ar putea aduce alegerile, răspunsul tipic este: nimic.

„Nu e nicio îndoială că Ilham Aliyev va fi ales din nou președinte. Altă cale nu există”, spune un trecător din Baku.

Dar dacă rezultatul scrutinului de săptămâna aceasta este previzibil, campania electorală a adus totuși unele suprize care pot prevesti o activitate de opoziție mai intensă pe termen lung. Cea mai mare supriză a fost că pentru prima oară opoziția politică a făcut front comun înaintea alegerilor.

Noua coaliție a opoziției, Consiliul Național al Forțelor Democratice, reunește aproape toate partidele anti-regim, inclusiv Musavat și Frontul Popular din Azerbaidjan. Alianța a supraviețuit chiar și retragerii din cursă a candidatului ei inițial, cineastul Rustam Ibragimbekov, înlocuit cu mai puțin cunoscutul Camil Hasanli. Chiar dacă nu are statut de vedetă, Hasanli, un istoric și fost parlamentar de 61 de ani, pare mai bine ancorat în realitatea azeră.

La o dezbatere televizată Hasanli a spus că partidul de guvernământ Noul Azerbaidjan este cufundat în corupție, ca și guvernul și însuși președintele Ilham Aliyev.


Altfel, dezbaterile electorale au fost în general un fel de circ. Aliyev a strălucit prin absență, iar cei opt candidați minori, toți pro-Aliyev, au folosit timpul de antenă pentru a arunca insulte și la un moment-dat chiar o sticlă de apă în direcția lui Hasanli.

Un membru al partidului lui Aliyev, Siavuș Novruzov, a pus la îndoială chiar și studiile lui Hasanli, care a scris mai multe cărți despre războiul rece și despre regiunile azere disputate.

Observatorii spun că retorica vulgară din campanie a alimentat dezgustul public față de politică. Elhan Șahinoglu, șeful unui institut de studii politice de la Baku, crede că această evoluție este pe placul lui Aliyev.

Șahinoglu spune că indiferența publicului față de procesul politic este negativă și este în avantajul actualei conduceri, care poate câștiga alegerile fără să cheltuiască prea multă energie. Partidul de guvernământ nici măcar nu s-a deranjat să țină un miting mare în capitala Baku.

Între timp, candidatul opoziției Camil Hasanli, care și-a construit campania pe acuzații de corupție, a reușit cel puțin să atragă câteva mii de oameni la unele mitinguri, deși ele au fost permise de autorități în locuri mai greu accesibile și au fost supravegheate din greu de forțele de ordine.

Deși nu speră în vreun miracol la actualele alegeri, mai ales pentru că nu se așteaptă să fie libere și corecte, suporterii lui Hasanli spun că ele vor fi un exercițiu util pentru confruntări viitoare. Gozel Bayramli, adjuncta șefului Frontului Popular, de opoziție, a spus că alianța care-l sprijină la alegeri pe Hasanli are o viziune pe termen lung, având ca obiectiv trecerea de la regimul autoritar la democrație.

Observatorii cred că deși deocamdată opoziția unită azeră nu are nici puterea, nici condițiile externe necesare unei răsturnări de situație, ea ar putea găsi ocaziile schimbării dacă profiturile din petrol ale regimului Aliyev scad sau dacă sistemul lui corupt începe să se fisureze.
XS
SM
MD
LG