Linkuri accesibilitate

„Banca Naţională a pus leul la slăbit” (Adevărul).Într-un articol intitulat „Banca Naţională a pus leul la slăbit„Adevărul” trage linie şi scrie: de la începutul anului, moneda naţională s-a depreciat cu circa 8,6% faţă de dolar şi cu 11,3% faţă de euro. Experţii critică intervenţiile BNM pe piaţa valutară, care au dus la o cădere atât de puternică a leului, şi susţin că acestea ar putea avea efecte dezastruoase pentru ţară, se mai arată în articolul semnat de Ion Preaşcă.

Un alt articol din „Adevărul” se referă la vizita la Bucureşti a lui Philipp Missfelder, preşedintele organizaţiei de tineret a partidului Angelei Merkel. Din mesajele-cheie transmise liderilor politici români de către Cancelaria de la Berlin prin vocea lui Missfelder, publicaţia îl scote în faţă pe următorul cu referire la relaţia moldo-română: Germania insistă ca România să semneze tratatul de frontieră cu Republica Moldova. „România trebuie să-şi îndeplinească promisiunea făcută în noiembrie 2010”, a spus acesta citat în articol. Autoarea precizează că Germania şi-a accentuat „poziţia categorică la numai câteva zile după anunţul preşedintelui Traian Băsescu că ratificarea Tratatului la Bucureşti este „aşteptată degeaba”.

În presă mai există un comentariu legat de relaţia moldo-română şi acesta aparţine politologului Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice si Relaţii Internaţionale al Academiei Române. El scrie în Ziare.com că „anul electoral de pe ambele maluri ale Prutului va face ca relaţia Bucureşti - Chişinău să devină una esenţială pe agenda politică”. Potrivit dlui Dungaciu, „chestiunea este inevitabilă, mai ales că la Chişinău se derulează un episod hotărâtor, deşi puţin sesizat, pentru viitoarea configuraţie politica a malului stâng al Prutului. Este vorba despre bătălia pentru identitatea româneasca care se poartă în acest moment prin intermediul Curţii Constituţionale, devenita acum reper major în aceasta disputa”. Referinţă la sesizarea depusă de deputata Ana Guţu, care cere Curţii să se pronunţe în chestiunea legată de denumirea limbii români din Constituţia Republicii Moldova, unde aceasta este numită moldovenească.

„Kommersant.md” scrie că „Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule — BNAA) a exclus din sistemul „Carta Verde” încă o companie de asigurări - Grawe Carat Asigurări (al cărei acţionar este compania austriacă Grazer Wechselseitige Versicherung AG). Decizia a fost luată de patru companii membre ale BNAA în absenţa reprezentanţilor Grawe Carat”. „Experţii văd în cele întâmplate o tendinţă de monopolizare a pieței”, se menţionează în articol.

Editorialistul Constantin Tănase abordează din nou în „Timpul” subiectul prestaţiei jurnaliştilor moldoveni. „În ultimii ani în jurnalism au venit oameni care nu au de spus nimic lumii”, remarcă acesta. „Când văd cum stoluri de reporteriţe TV se aruncă asupra lui Voronin, ca să stoarcă din el măcar o cât de mică mojicie, pentru a o pune pe post, mă gândesc la un fenomen despre care noi nu vorbim – dezumanizarea presei”.

Constantin Tănase analizează în ziarul său şi un articol al deputatului liberal-reformator Valeriu Saharneanu. „Articolul – notează dl Tănase - se numeşte „Concesionarea Aeroportului pune la încercare Coaliţia” şi esenţa lui e următoarea: joi, în şedinţa în plen a Parlamentului, colegii de coaliţie ai liberal reformatorilor, PLDM şi PD, au scuipat pe aceştia, deşi anume graţie lor a putut fi instalat guvernul Leancă, şi şi-au promovat propriile interese, adoptând, în ultimul moment, prin tertipuri, o ordine de zi care nu a fost coordonată cu grupul Hadârcă”.
„Cred în bunele lor (ale reformatorilor) intenții de care s-au ghidat votând guvernul Leancă, dar știu un lucru: niciodată înfrățirea cu dracu` pentru a trece puntea nu se termină cu bine...”, este concluzia pe care o emite Tănase în urma acestui articol.
XS
SM
MD
LG