Linkuri accesibilitate

Ponta a trecut linia roşie (România liberă)


„Viitorul preşedinte al României va fi fierbinte” (ziare.com)


„Ieșirea dlui Ponta împotriva „procurorilor băsiști” de la DNA, pe care i-a acuzat că fac „dosare politice”, anchetând fraudele de la referendum, a stârnit un larg ecou național și internațional. Când face prostii, premierul chiar are o oarecare anvergură”, scrie Tia Șerbănescu în ziarul Curentul. Asa-zisa victima a procurorului basist Lucian Papici, care a si fost revocat din functie, a fost vicepremierul Liviu Dragnea, trimis astazi în judecată. Comentariul postat de Dan Cristian Turturica pe pagina electronica a Romaniei libere discuta tocmai dedesubturile acestui caz, care vorbeste si despre lupta pentru putere din interiorul coalitiei de guvernare.

Saptamana trecuta, presa considera vicleană succesiunea de gesturi ale premierului Victor Ponta. El ar fi asteptat ca Directia Nationala Anticoruptie sa finalizeze dosarul lui Dragnea, dupa care s-a burzuluit brusc si, cu mana procurorului general, l-a revocat. Jurnalistul de la Romania lbiera considera ca Ponta a cazut in propria-i capcana. De unde se credea abil, după cum a impacat si pe adeptii anticoruptiei, dar si pe baronii propriului partid, carora le tremura camasa in spinare cu atatea anchete ale DNA s-a trezit ca liderul liberal Crin Antonescu ii critica deciziile si pare ca a facut echipa cu... presedintele Traian Basescu. O asemenea neasteptata grupare ii pune in pericol victoria la prezidentialele din noiembrie viitor. Scranciobul intereselor personale ale unor Ponta si Antonescu e insa mai putin important pentru Dan Cristian Turturica decat consecintele nefaste pe care le-ar putea avea pentru Romania. Prima dovada a fost reactia americana. Citam: „În spatele limbajului diplomatic, firesc, în care este scris comunicatul Ambasadei SUA de vineri se ascund o dezamăgire cruntă, o răceală de gheaţă şi un avertisment ferm” din care Ponta ar trebui sa intelegea ca a trecut linia rosie, scrie Turturica.

Pe site-ul ziare.com, un comentariu semnat de Radu Magdin si un alt motiv pentru concluzia ca Romania intra intr-o faza acuta: protestelor masive pe tema controversatei exploatari miniere de la Rosia Montana li se adauga mereu altele: dupa cainii maidanezi, abuzurile contra independentei justitie, in curand, modificarile aduse codului rutier si cine mai stie ce altceva. „S-a deschis, din multiplele cauze de mai sus, cutia Pandorei, vine iarna politicii romanesti, scrie Radu Magdin. Nu mai e loc pentru politica calduta, cine nu e fierbinte va ingheta. Viitorul presedinte al Romaniei, barbat sau femeie, va fi fierbinte, se va diferentia fata de restul clasei politice si va empatiza cu noua situatie, sau nu va fi deloc”.

In ziarul Adevarul sunt de gasit astazi si doua replici la un articol semnat de Bianca Burta Cernat in 3 numere succesive ale saptamanalului Observator cultural. Pretextul articolului este recentul film al lui Stere Gulea, Sunt o babă comunistă, dar tema-fundal este anticomunismul, pe care Bianca Burta Cernat (34 de ani) il considera un „discurs obligatoriu” ”pentru cine nu vrea să fie oaia neagra a lumii intelectuale” si „parte a unui terorism intelectual soft”. Nicolae Manolescu si Andrei Plesu raspund acestei pozitii. Cel dintai se intreaba: „ce determină o parte a generaţiei tinere actuale să considere anticomunismul o probă de „discurs propagandistic (…). Şi de ce atât de repede după colapsul regimului şi înaintea unui examen temeinic sau măcar a colectării tuturor mărturiilor?”. Andrei Plesu vede in articolul cu pricina un indemn la nuantare si toleranta plasat catastrofal. Citam: „A nu ţine minte răul” nu e totuna cu un soi de angelism lipsit de discernămînt. Iar a fi iubitor şi tolerant nu e acelaşi lucru cu a nu mai percepe diferenţa dintre bine şi rău”.
XS
SM
MD
LG