Linkuri accesibilitate

De ce Rusia este împotriva controlului migraţiei la Nistru


Vama transnistreană la Bender
Vama transnistreană la Bender

Igor Boţan: „Tiraspolul nu mai poate insista că instituirea posturilor de control al migraţiei ar putea submina drepturile cetăţeneşti.”


Săptămâni de-a rândul Tiraspolul s-a plâns că transnistrenilor li se va îngrădi libertatea de mișcare odată ce Chișinăul va instala pe Nistru câteva puncte de control al migrației. La începutul lunii curente, cu ocazia unor negocieri purtate la Bruxelles, aceste temeri par să fi dispărut sau să se fi atenuat în mare măsură. Despre această schimbare de atitudine au stat de vorbă astăzi în studioul nostru de la Chișinău Vasile Botnaru și analistul Igor Boțan.

Igor Boţan: „Ultimele întruniri în format „5+2” au adus argumente în favoarea instaurării acestor posturi migraţionale. Argumentele, pe care le-a prezentat guvernarea de la Chişinău, dar şi partenerii din cadrul formatului „5+2”, sunt convingătoare, de aceea Tiraspolul nu mai poate insista că instituirea acestor posturi migraţionale ar putea cumva submina drepturile cetățenești. Al doilea factor, cred că principal, este poziţia Ucrainei, a autorităţilor ucrainene şi mă refer aici la faptul că Ucraina deţine preşedinţia în OSCE, a obosit de modul în care se comportă administraţia de la Tiraspol, a dat peste cap şi a subminat întrunirea premierilor în februarie la Lvov, apoi a subminat întrunirea de la Odesa în regim „5+2”, iar toate argumentele pe care le-a prezentat Tiraspolul au fost îndreptate spre subminarea bunei desfăşurări a summit-ului de la Vilnius. Kievul nu-şi mai poate permite, probabil, ca procesul de semnare din partea Ucrainei şi de parafare din partea Republicii Moldova să fie subminat în maniera cu care ne-am obişunit deja, în prima jumătate a anului curent.”

Europa Liberă: Dar ce pârghii are Kievul ca să determine Tiraspolul să fie mai împăciutor?

Igor Boţan
Igor Boţan
Igor Boţan: „Kievul are principalele pârghii şi, de nenumărate ori, am văzut cum Kievul poate aplica aceste pârghii, atunci când îi convine. Să nu uităm că piaţa de consum a Transnistriei este dependentă, în totalitate, de bunavoinţa Kievului care, în orice moment, poate, eventual, bloca Transnistria. Să nu uităm că Kievul, în anul curent, s-a opus transportării din Federaţia Rusă în Transnistria a elicopterelor, pentru aşa-zisa misiune pacificatoare a Federaţiei Ruse în această regiune.”

Europa Liberă: Dar Vasile Şova, împreună cu Valeri Liţkai, fostul negociator şef în subiectul reglementării transnistrene, au atras atenţia că aceste posturi migraţionale, folosite cu rea voinţă, ar putea deveni centre de tensionare a situaţiei. Este justificată această îngrijorare?

Igor Boţan: „Eu cred că nu este justificată. Trebuie să menţionăm următorul fapt: atât domnul Liţkai, cât şi domnul Şova cunosc foarte bine, detaliat, situaţia din Transnistria şi procesul de reglementare transnistreană. Marea lor problemă acum este că nu sunt solicitaţi nici unul, nici altul. Şi atunci recurg la astfel de conferinţe de presă, lansare a tot felul de idei, pentru a fi luaţi în consideraţie. Eu cred că Biroul pentru reintegrarea ţării a explicat foarte clar, minuţios ce se urmăreşte. Mai mult decât atât, ministrul doamna Gherman, a explicat că deja două astfel de posturi în regim de testare funcţionează, iar rezultatele testului vor fi analizate şi ulterior aceste concluzii vor fi aplicate în privinţa celor 6 posturi.”

Europa Liberă: Totuşi Legislativul mai are o restanţă, trebuie să limpezească lucrurile cu amenzile aplicate transnistrenilor care, la ieşirea de la Chişinău, prezintă paşaport rusesc fără înregistrare.

Igor Boţan: „Este adevărat, dar se pare că soluţia de principiu deja a fost acceptată de către guvernarea de la Chişinău. Aceste amenzi pentru cetăţenii care locuiesc în Transnistria şi au paşapoarte ruseşti sau ucraineşti, aceste amenzi nu vor fi aplicate. Deci s-a găsit o soluţie care se pare adecvată, adică Republica Moldova instaurează aceste posturi migraţionale, trebuie, este obligată, în procesul de integrare europeană, să îşi controleze dacă nu hotarele, cel puţin, fluxurile migraţionale. Nu există niciun fel de impedimente pentru cetăţenii locuitori din Transnistria. Pe de altă parte, un anumit control se instaurează pentru străinii care vizitează Republica Moldova prin segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean.”

Europa Liberă: Valeri Liţkai făcea trimitere la presupusa voinţă politică a Chişinăului de a-i obliga pe toţi transnistrenii să ia cetăţenie moldovenească. Actualmente, ce spun statisticile, din cei peste 600 000 de locuitori din Transnistria, câţi au paşapoarte moldoveneşti, câţi sunt cetăţeni ruşi, ucraineni? Se cunoaşte la Chişinău cu exactitate?

Igor Boţan: „Cred că se cunoaşte foarte exact. Probabil, domnul Liţkai s-a referit la iniţiativa ex-preşedintelui Voronin care, în 2003-2004, a lansat iniţiativa de paşaportizare a tuturor doritorilor din Transnistria. Cunoaştem că aproximativ 230 000 de locuitori din Transnistria cu drept de vot, din 400 000, deţin buletine de identitate de cetăţeni ai Republicii Moldova. Actualmente avem 180 000 de cetăţeni din Transnistria cu paşapoarte ruseşti. Urmează Ucraina, cu aproximativ 100 000 de cetăţeni deţinători ai paşapoartelor acestei ţări.”

Europa Liberă: Dar nu înseamnă că sunt oameni diferiţi. Aceeaşi persoană s-ar putea să aibă toate trei paşapoarte.

Igor Boţan: „Da. Sunt mulţimi care se suprapun, adică există cetăţeni moldoveni care deţin şi cetăţenie rusească, ucrainească şi există diferite combinaţii ale acestor suprapuneri de mulţimi.”

Europa Liberă: Dar şi românească. Am văzut cetăţeni cu patru paşapoarte.

Igor Boţan: „Exact. Oamenii încearcă să se descurce în situaţia în care au nimerit. Din păcate, nu putem spune că soluţionarea conflictului este aproape şi cetăţenii pot să dea prioritate unei cetăţenii sau altei.”

Europa Liberă: De fapt, greşesc. Cel care avea patru, în realitate, avea cinci pentru că mai avea şi paşaportul transnistrean care nu-i serveşte la nimic.

Igor Boţan: „Exact. Dar ştim că, cu paşaport transnistrean, pot să achite doar a cincea parte pentru consumul de gaze şi multe, multe alte facilităţi pe care, cu generozitate, Federaţia Rusă le face pentru Transnistria, astfel încât să menţină atractivitatea acestui regim pentru cetăţenii care locuiesc acolo. Fără acest suport, demult, problema transnistreană ar fi fost soluţionată. De aceea, statutul de mediator şi garant al Federaţiei Ruse este oarecum deocheat. Federaţia Rusă, zi de zi, schimbă situaţia pe care ar trebui să o conserveze sau, cel puţin, să nu intervină în ea pentru ca părţile, aşa cum insistă administraţia de la Kremlin, să poată găsi o soluţie.”

Europa Liberă: Adică e un antrenor în teren?

Igor Boţan: „Mai mult decât antrenor în teren. Este un edificator, în mod constant, al noilor realităţi care să ofere Tiraspolului argumente serioase, la negocierile cu Chişinăul.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG