Linkuri accesibilitate

Mașinile cu numere de înmatriculare moldoveneşti care circulă pe traseul Kiev-Moscova sunt verificate de poliţişti (Ziarul Național).Un articol din „Adevărul” face un bilanţ al Zilei Naţionale a Vinului încheiată ieri la Chişinău. Mii de turişti, oficiali şi experţi străini s-au convins de calitatea înaltă a vinurilor moldoveneşti, în pofida interdicţiei de export în Rusia, scrie publicaţia. „Nicio interdicţie nu va schimba calitatea vinului pe care-l producem din străbuni“, este citat preşedintele Nicolae Timofti. „Mulţumesc Comisiei Europene pentru decizia de a elimina cotele la vinurile moldoveneşti. Sper să revenim pe piaţa rusă, dar şi să ajungem pe pieţe noi“, continuă pe paginile ziarului premierul Iurie Leancă. Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a transmis acelaşi mesaj în trei limbi: română, rusă şi engleză: „Vinul este cel mai competitiv produs alimentar, care ne face ţara cunoscută pe toate continentele. Vă mulţumesc că l-aţi apărat atât de solidar“. Cele două zile de chef au adunat, potrivit organizatorilor, peste 100.000 de vizitatori din ţară şi din străinătate. Producătorii spun că evenimentul a fost un bun prilej de promovare.

Tot din „Adevărul” aflăm cu acelaşi prilej că cel mai mare producător de vin spumant din Rusia, compania „Igristîie vina“ din Sankt Petersburg, controlată de moldoveanul Vasile Dragan, va prelua 70% din acţiunile vinăriei Contarini din Italia - printre primii trei producători de Prosecco din Italia care anul trecut a produs 24 de milioane de sticle, dintre care 500.000 au ajuns în Rusia. Oenologul Mihai Măciucă este citat cu o părere potrivit căreia preluarea acestei companii pare a fi un pas logic, în condiţiile în care Italia este cel mai mare furnizor de vinuri spumante în Rusia.

Ziarul mai publică programul vizitei de trei zile, apreciată drept una istorică de specialişti, efectuată în Republica Moldova în premieră de fiica mai mare a Regelui Mihai I al României, Principesa Moştenitoare Margareta, şi Principele Radu. Conform biroului de presă al Magestăţii sale Regele Mihai I, programul va debuta în această seară cu un dineu oferit de primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, după care include întrevederi cu şeful statului, premierul, conducerea Parlamentului, cu Mitropolitul Basarabiei Petru, dar şi cu Mitropolitul Moldovei Vladimir şi Episcopul Romano-Catolic Anton Coşa. Pe agendă figurează şi o vizită la Misiunea Socială „Diaconia“. Mâine, familia princiară va participa la Reuniunea solemnă a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde Principesa Margareta va primi Medalia „Dimitrie Cantemir“, precum şi la o ceremonie în cadrul căreia Regelui Mihai I îi va fi conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Agrare de Stat.
Joi, în ultima zi a vizitei, Principesa Margareta se va întâlni cu reprezentanţii societăţii civile, iar soţul ei – cu membrii Uniunii Scriitorilor, unde vor fi lansate câteva volume ale familiei regale a României.

Ziarul Naţional” sintetizează un comentariu făcut pentru postul nostru de radio de analistul politic Arcadie Barbăroşie, care afirmă că protestele de astăzi ale comuniştilor împotriva actualei guvernări care a decis să meargă pe calea integrării europene sunt benefice. „Opoziţia poate şi trebuie să folosească diverse mijloace pentru a ţine, în permanenţă, în gardă guvernarea. (…) Ceea ce face opoziţia este foarte bine, pentru că guvernarea, inclusiv această guvernare, dar, în general, guvernarea are tendinţa să-şi ia nasul la purtare, să nu mai respecte ceea ce a promis în campanii electorale, să încerce să forţeze legea, să încerce să ia decizii care stau la limita legalităţii, dacă nu chiar sub acea limită. Şi opoziţia poate formula diverse pretenţii faţă de guvernare, inclusiv şi aceasta”, crede Barbăroşie.

O ştire din aceiaşi publicaţie aduce la cunoştinţă că toate unităţile de transport cu numere de înmatriculare moldoveneşti care circulă pe traseul Kiev-Moscova sunt verificate de poliţişti. Controlului sunt supuse atât maşinile care vin din Rusia, cât şi cele care circulă în direcţie opusă. Verificările au fost iniţiate, după ce a avut loc incidentul tragic de la postul vamal Bacevsk, când un bărbat a detonat o bombă în timp ce era audiat de grăniceri. Făptaşul se ascundea în salonul unui microbuz cu numere de înmatriculare moldoveneşti şi era însoţit de patru cetăţeni ai R. Moldova. Interogaţi după incident, bărbaţii au declarat că nu-l cunoşteau pe cel care a produs explozia.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG