Linkuri accesibilitate

Totul este politică, inclusiv vinul...


Ambasadorul ceh la Ziua Națională a Vinului la Chișinău
Ambasadorul ceh la Ziua Națională a Vinului la Chișinău

Jaromír Kvapil: „Vinurile moldoveneşti sunt foarte bune, dacă sunt făcute pentru piaţa vestică...”



Europa Liberă: Ce părere aveţi despre vinurile moldoveneşti?

Jaromír Kvapil: „Vinurile moldoveneşti sunt foarte bune, dacă sunt făcute pentru piaţa vestică şi central-europeană pentru că este o mare diferenţă între vinurile pentru vest şi pentru est.”

Europa Liberă: În ce constă aceasă diferenţă? În calitate, în preţ?

Jaromír Kvapil: „Cred că constă, mai ales, în alcoolizare, că sunt mai alcoolizate şi, totodată, sunt mai dulci. Şi nu ştiu dacă nu este cumva făcut artificial, dacă e pentru ruşi, acolo. Dar vinurile, care sunt făcute pentru piaţa din vest, sunt foarte bune, foarte calitative. Şi îmi plac foarte mult, şi nu ştiu dacă voi fi în stare să le beau pe toate.”

Europa Liberă: Ambasadorul Cehiei la Chişinău, Jaromír Kvapil, ce crede: vinul e o politică?

Jaromír Kvapil: „Cred că totul este politică.”

Europa Liberă: De ce a ajuns vinul să fie politică?

Jaromír Kvapil: „Nu, totul este politică.”

Europa Liberă: Vinul de ce s-a „politizat”?

Jaromír Kvapil: „Bine, nu este cumva un punct nevralgic pentru Moldova? Şi, dacă este aşa, atunci, bineînţeles, dacă cineva vrea, se poate folosi şi de asta, şi de altele, numai prietenii nu se folosesc de aşa ceva. Deci petienii, bineînţeles, fac tot posibilul ca să cumpere mai mult vin de la dumneavoastră acuma, că aveţi nevoie, şi noi.”

Europa Liberă: Dar piaţa europeană chiar poată să absoarbă întreaga cantitate de vin din Republica Modlova? Mă refer la vinul de calitate.

Jaromír Kvapil: „Cred că s-ar putea şi în Cehia. Numai jumătate este produs în Cehia sau Slovacia şi restul trebuie
Ambasadorul Jaromir Kvapil la Ziua Națională a Vinului
Ambasadorul Jaromir Kvapil la Ziua Națională a Vinului
importat. Şi atunci, bineînţeles, există loc liber, dacă, într-adevăr, numai din Italia, că concurenţa este foarte mare şi în Italia, Franţa, Spania, Portugalia mai puţin. Există şi Chile, Argentina, Australia. Sunt foarte mulţi care produc vinuri şi vinuri bune. Şi atunci este mai complicat.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, dar vi se pare bizar că, în Republica Moldova, se consumă mai multă bere şi rachiu decât vin?

Jaromír Kvapil: „Şi la noi tot aşa este, şi, aşa cum am înţeles eu, Moldova este pe primul loc în consumul alcoolului şi Cehia pe locul doi.”

Europa Liberă: Trebuie să existe o cultură a consumului de vin inclusiv?

Jaromír Kvapil: „Da, bineînţeles că da. Trebuie să existe şi aici ajutăm şi noi cu un proiect de dezvoltare, ajutăm Moldova cu trasabilitatea liniilor de producţie a vinului. Într-adevăr, trebuie făcută mai multă cultură pentru că nu se bea aşa cum se bea vodca, de exemplu, sau alte băuturi tari, acolo se dă pespte cap şi atâta. Vinul trebuie gustat, trebuie şi o atmosferă aparte. Deci este cu totul altă cultură care trebuie învăţată, într-un fel.”
XS
SM
MD
LG