Linkuri accesibilitate

Charles Tannock: eliberarea Iuliei Timoșenko ar putea înlătura obstacolele din calea semnării acordurilor cu UE cu Ucraina la Vilnius.Doi emisari proeminenți ai Parlamentului European au cerut președintelui Ucrainei Victor Ianukovici să o grațieze pe rivala sa, Iulia Timoșenko, după ce aceasta a acceptat public oferta lor de a merge la tratament în Germania.

Serhiy Vlasenko, avocatul fostei șefe a guvernului ucrainean, aflată de peste doi ani în detenție, a spus vineri că demersul de grațiere a fost adresat de fostul președinte al Parlamentului European, Pat Cox și fostul președinte polonez, Aleksander Kwasniewski.

Cei doi lideri au fost mandatați să medieze o înțelegere între Ianukovici și Timoșenko. Ei au vizitat-o joi pe lidera opoziției ucrainene la spitalul de la Harkov unde-și ispășește pedeapsa la șapte ani de închisoare pentru abuz pe când conducea guvernul și au convins-o să accepte, într-o scrisoare publică, transferul în Germania.

În paralel, președintele Ianukovici l-a demis astăzi pe prim-vice procurorul general, Renat Kuzmin.

Acesta a condus cazul ancheta în cazul Timoșenko, a acuzat-o într-un al doilea proces de complicitate la asasinarea deputatului Ievhen Șcherban în 1996 și a amenințat cu alte procese.

Eliberarea liderei opoziției ucrainene al cărei caz este văzut ca un exemplu al justiției selective în Ucraina lui Ianukovici este o condiție a Uniunii Europene pentru semnarea acordului de asociere și liber schimb cu Ucraina în luna noiembrie.

În lumina ultimelor evoluții, europarlamentarul britanic, Charles Tannock, membru al comisiei de afaceri externe a Parlamentului European a declarat la Bruxelles Europei Libere că eventuala eliberare a politicianei ucrainene fie și pentru transfer la tratament în Germania ar putea înlătura obstacolele din calea semnării acordurilor cu Ucraina în noiembrie, la summit-ul Parteneriatului Estic la Vilnius.
XS
SM
MD
LG