Linkuri accesibilitate

Presiuni internaționale la Kiev pentru eliberarea Iuliei Timoșenko


Charles Tannock: eliberarea Iuliei Timoșenko ar putea înlătura obstacolele din calea semnării acordurilor cu UE cu Ucraina la Vilnius.



Doi emisari proeminenți ai Parlamentului European au cerut președintelui Ucrainei Victor Ianukovici să o grațieze pe rivala sa, Iulia Timoșenko, după ce aceasta a acceptat public oferta lor de a merge la tratament în Germania.

Serhiy Vlasenko, avocatul fostei șefe a guvernului ucrainean, aflată de peste doi ani în detenție, a spus vineri că demersul de grațiere a fost adresat de fostul președinte al Parlamentului European, Pat Cox și fostul președinte polonez, Aleksander Kwasniewski.

Cei doi lideri au fost mandatați să medieze o înțelegere între Ianukovici și Timoșenko. Ei au vizitat-o joi pe lidera opoziției ucrainene la spitalul de la Harkov unde-și ispășește pedeapsa la șapte ani de închisoare pentru abuz pe când conducea guvernul și au convins-o să accepte, într-o scrisoare publică, transferul în Germania.

În paralel, președintele Ianukovici l-a demis astăzi pe prim-vice procurorul general, Renat Kuzmin.

Acesta a condus cazul ancheta în cazul Timoșenko, a acuzat-o într-un al doilea proces de complicitate la asasinarea deputatului Ievhen Șcherban în 1996 și a amenințat cu alte procese.

Eliberarea liderei opoziției ucrainene al cărei caz este văzut ca un exemplu al justiției selective în Ucraina lui Ianukovici este o condiție a Uniunii Europene pentru semnarea acordului de asociere și liber schimb cu Ucraina în luna noiembrie.

În lumina ultimelor evoluții, europarlamentarul britanic, Charles Tannock, membru al comisiei de afaceri externe a Parlamentului European a declarat la Bruxelles Europei Libere că eventuala eliberare a politicianei ucrainene fie și pentru transfer la tratament în Germania ar putea înlătura obstacolele din calea semnării acordurilor cu Ucraina în noiembrie, la summit-ul Parteneriatului Estic la Vilnius.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG